Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
41Activity
P. 1
Referat-Ingrijirea Pacientului Cu Ocluzie Intestinala

Referat-Ingrijirea Pacientului Cu Ocluzie Intestinala

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 9,452|Likes:
Published by Oprea Camelia

More info:

Published by: Oprea Camelia on Jul 14, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/27/2015

pdf

text

original

 
CAPITOLUL IIIROLUL ASISTENTEI MEDICALE ÎN ÎNGRIJIREAPACIENTULUI CU OCLUZIE INTESTINALĂ
"Unicul rol al asistentei medicale este de a ajuta individul sănătos sau pacient în realizarea acelor activităţi care contribuie la sănătatea sau recuperarealui, la o moarte liniştită (activităţi pe care le-ar face neajutat, dacă ar avea puterea, voinţa sau cunoştinţele necesare). Deci, rolul asistentei este de a ajuta pacientul, de a ajuta individul să devină cât mai repede posibil independent de oastfel de asistenţă." (
Virginia Henderson
)
PROCESUL DE ÎNGRIJIRE. NOŢIUNI TEORETICE
Procesul de îngrijire reprezintă un set de acţiuni prin care se îndeplinescîngrijiri de nursing de care pacientul are nevoie.Procesul nursing este un proces intelectual compus din diferite etape, logiccoordonate având ca scop obţinerea unei stări mai bune a pacientului. Acesta permite acordarea de îngrijiri individualizate adaptate fiecărui pacient.Aceste etape sunt
:1. Culegerea de date
este etapa iniţială a procesului de îngrijire, aceastareuneşte toate informaţiile necesare îngrijirii unui pacient. Se începe de lainternarea pacientului şi reprezintă primul contact cu pacientul care este foarteimportant pentru obţinerea acceptului colaborării acestuia.Asistentul medical prin comportamentul său trebuie să-i creeze pacientuluiimaginea unei persoane competente şi să contribuie la îngrijirea să.
2. Analiza şi sinteza datelor
presupune:examinarea datelor, clasificareadatelor în independente şi dependente, identificarea resurselor pacientului,stabilirea problemelor de îngrijire şi a priorităţilor şi stabilirea cauzelor sau asurselor de dificultate.Asistentul medical trebuie să cunoască exact cauza problemei ca prinacţiunile proprii să acţioneze asupra acestei cauze.
3. Planificare îngrijirilor
se face prin stabilirea unui plan de acţiune aetapelor, mijloacelor ce se impun în îngrijire, adică organizarea îngrijirilor conform unei strategii bine definite ţinând cont în mod deosebit de îngrijirile şitratamentele prescrise de medic.
4. Implementarea sau aplicarea îngrijirilor
constituie momentulrealizării intervenţiilor. Scopul este aducerea pacientului într-o stare optimă deindependenţă, de satisfacerea nevoilor.
5. Evaluarea
constituie aprecierea muncii asistentului medical în funcţie derezultatele obţinute. Se face evaluarea după o anumită perioadă; în general unobiectiv indică în ce ritm trebuie făcută evaluarea.
1
 
3.1 ROLUL PROPRIU3.1.1 ASIGURAREA CONDIŢIILOR DE MEDIU
Îngrijirea pacientului cu ocluzie intestinală necesită o supraveghere şiîngrijire foarte atentă, de aceasta depinzând viaţa pacientului. De aceea pacientulcu ocluzie intestinală este internat de urgenţă şi amplasat în serviciul de terapieintensivă. Scopul acestei unităţi este restabilirea funcţiilor vitale aleorganismului şi reechilibrarea hidroelectrolitică a pacientului, după care pacientul este transferat în secţia de specialitate de care aparţine.Unitatea de terapie intensivă are la bază saloane mari, divizate în încăperimai mici cu 1-2 paturi, prin pereţi de sticlă sau panouri mobile. În acest fel, pacientul este ferit de aspectul nedorit al celorlalţi pacienţi gravi, în schimbasistenta medicală poate supraveghea în orice moment pe toţi pacienţii din salon.Este important ca în saloanele de terapie să se realizeze un microclimatoptimal, care să reducă la minim eforturile de acomodare a pacientului; aer condiţionat, temperatura optide 20 22 grade, luminozitate indirectă,odihnitoare.Paturile trebuie să fie înconjurate de spaţiu pentru aparate şi personalul deîngrijire. În aceste saloane se utilizează diferite tipuri de paturi de terapieintensivă, prevăzute cu apărătoare, roţi pentru deplasare, somieră mobi,dispozitive mecanice pentru schimbarea poziţiei pacientului şi anexe pentru perfuzii, transfuzii, pentru ca pacientul fie transportabil în orice moment însala de operaţie sau de explorări funcţionale, fără să fie scos din pat sau să seîntrerupă tratamentul. Paturile vor fi prevăzute cu saltea antiescară. La fiecare pat sunt adaptate instalaţiile pentru administrarea de oxigen, pentru aspirareasecreţiilor. Înzestrarea camerelor de terapie intensivă se completează cu aparateelectronice de supraveghere a pacienţilor, cu instrumentar şi materiale necesare pentru tratamente curente, pansamente, precum şi pentru cazurile de urgenţă.Sarcinile asistentei medicale în camera de terapie intensivă sunt legate în maremăsură de inventarul tehnic, pe care trebuie să-l întreţină în perfectă stare defuncţionalitate şi sterilitate. Dintre acestea unele sunt adunate în truse, pentru a fila îndemâna medicului, în orice moment. Este absolut necesar să existe trusa pentru reanimare cardio-respiratorie şi reechilibrare circulatorie.Primirea pacientului în serviciul de terapie intensivă trebuie făcută operativ,fără pierdere de timp cu probleme administrative.Medicul trebuie să fie ajutat deodată de mai multe asistente, pentru caaprecierea momentană a stării pacientului, instituirea surilor terapeuticeimediate şi recoltările de probe pentru efectuarea examenelor de laborator, să sefacă deodată. Pacientul trebuie adus în poziţia adecvată cerută de medic, lanevoie dezbrăcat (câteodaprin ierea hainelor), surat pulsul, TA.,temperatura, respiraţia. Indicaţiile de supraveghere, recoltările, planul dehidratare, alimentare şi de medicaţie se consemnează în fişa de tratamentintensiv.Poziţia pacientului în pat va fi determinată de starea lui momentană.
2
 
Transportul la serviciile de diagnostic sau sala de operaţie va fi făcutîmpreună cu patul, continuând şi în timpul deplasării măsurile terapeutice deresuscitare, supraveghere a funcţiilor vitale, aspectul tegumentelor, aspiraţiei cuconştiinciozitate maximă.După ce pacientul a fost stabilizat, va fi condus/transportat în salonul pecare îl va ocupa pe perioada spitalizării.Este foarte important ca mediul spitalicesc să-i fie pacientului, dacă nufamiliar, cel puţin securizant pentru că aceste probleme, care par minore încomparaţie cu motivul internării, vor cântări mult în evoluţia pacientului. Dacănivelul de anxietate, teamă sau nemulţumire cauzate de impactul cu spitalul aleacestuia sunt ridicate, atunci vindecarea ar putea fi încetinită. De aceea, asistentamedicală trebuie să ţină cont întotdeauna de asigurarea condiţiilor optime demediu.
3.1.2 ROLUL ASISTENTEI MEDICALE ÎN EXAMINAREACLINICĂ A PACIENTULUI
Asistenta medicaare îndatorirea de a observa starea generală a pacientului încă de la internarea să. Ea trebuie ştie evalueze starea desănătate a pacientului pentru a transmite medicului date importante pentrustabilirea diagnosticului şi pentru stabilirea îngrijirilor de care are nevoie pacientul. De aceea, se recurge la examinarea clinică şi paraclinică, în careasistenta medicală joacă un rol important.Asistenta medicală, printr-o observaţie clinică jusşi susţinuasupra pacientului, are obligaţia observe şi consemneze aspectul general al pacientului, înălţimea şi greutatea să (pentru a determina obezitatea sau caşexia),rsta aparenşi reală, aspectul pielii (care ajută la cunoaşterea stării dehidratare sau deshidratare a organismului), ţinuta, faciesul, mersul, starea psihică.De asemenea, se va urmări atent şi sistematic necesităţile pacientului şimanifestările de dependenţă generate de nesatisfacerea nevoilor, ca să poatăstabili obiective evaluabile pentru o îngrijire pertinentă şi de calitate. Pacientulcare suferă de ocluzie intestinală se prezintă la spital, în general, cu o staregenerală alterată, stare evaluaîn timpul examenului clinic. Asistenta vaobserva că pacientul prezintă distensie abdominală, va constata prin interogarea pacientului acesta prezintă dureri cu caracter colicativ, intense. Pacientul va putea declara nu prezintă tranzit intestinal, are vărsături abundente, toateaceste manifestări fiind apoi comunicate medicului de către asistenta medicală,ajutând la stabilirea cu certitudine a unui diagnostic.Cadrul medical mediu va avea grijă să ia la cunoştinţă situaţia globală încare se află pacientul şi, într-o manieră selectivă, să remarce detaliile importante,schimbările care apar în evoluţia lui şi utile pentru explorarea paraclinică sau preoperatorie.Este importantă culegerea datelor din diverse surse, sarcină revenită totasistentei medicale: din foaia de observaţie, foaia de temperatură, de la familia pacientului, de la ceilalţi membrii ai echipei de îngrijire, însă principala sursă
3

Activity (41)

You've already reviewed this. Edit your review.
lorena liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Bota Gabriela liked this
Botos Mirela Adela liked this
Mogojan Melania Mihaela liked this
Cristina Pop liked this
Adriana Boieroiu liked this
DanNy Claudiu liked this
Prima Vera liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->