Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
37Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
REFLEKSI

REFLEKSI

Ratings:
(0)
|Views: 1,781|Likes:
Published by hamdannordin

More info:

Published by: hamdannordin on Jul 17, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/22/2013

pdf

text

original

 
REFLEKSI
 
RIMUP atau Rancangan Integrasi Murid Untuk Perpaduan ialah satu programyang diadakan pada setiap tahun di sekolah-sekolah rendah di Malaysia amnya dandi daerah Jempol khasnya. Perkhemahan Silang Budaya RIMUP inimenggabungkan beberapa sekolah yang rata-rata pelajarnya berbilang kaum danmelibatkan badan-badan beruniform sekolah seperti Pengakap, Tunas Puteri,Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) dan sebagainya.
 
Sekolah saya iaitu Sekolah Kebangsaan PULAPAH sangat bertuah keranapada tahun ini, sekolah saya dapat menjadi tuan rumah bagi program PerkhemahanSilang Budaya RIMUP 2007 dan ditugaskan untuk membantu melancarkan programini. Seramai 60 orang pelajar terlibat dalam program ini yang melibatkan 3 buahsekolah termasuk tuan rumah iaitu SJKT Ladang Serting Helier, SK Serting Hilir 2(F)dan SK PULAPAH.
 
Sepanjang program ini berlangsung terdapat beberapa kelebihan yang dapatsaya lihat terutamanya objektif program ini. Yang mana ia dapat membantu menyatupadukan rakyat Malaysia yang berbilang kaum dengan memahami gaya hidup danbudaya masing-masing serta mampu berkomunikasi sesame mereka dengankomunikasi yang baik.
 
Pengurusan kendiri yang teratur dan sempurna dapat dipupuk melalui aktiviti-aktiviti yang dirancang dalam program ini. Contohnya kemahiran mengurus diri darisudut pemakaian, pemakanan dan yang paling utama adalah sikap murid yangberdisiplin dengan menepati masa dapat disemai bermula dari akar umbi.
 
 Aktiviti yang diatur dan disusun oleh pihak tuan rumah mengikut masa yangditetapkan menjadikan setiap aktiviti berjalan dengan lancar dan menarik. Tapakperkhemahan yang berhampiran dengan bangunan sekolah memudahkan murid-murid dan guru-guruuntuk berulang-alik ke tandas, surau, dewan dan pejabat bagiurusan-urusan tertentu.
 
 Aktiviti yang dijalankan juga menarik dan penuh keseronokan. Semua muridterlibat dalam semua aktiviti yang dirancang. Antara aktiviti terebut adalah bengkelnyanyian lagu-lagu rakyat, bengkel tarian asli, bengkel tarian tradisional dan bengkelpermainan etnik. Keistimewaan kesemua aktiviti ini ialah ia dikelola oleh guru-guru
 
yang berpengalaman dan pakar dalam dalam setiap bengkel atau aktiviti yangdisusun.
 
Selain itu, kerjasama yang ditunjukkan oleh guru-guru melancarkan aktivitiyang dirancang. Kesediaan guru-guru membimbing saya dalam mengelolasebahagian aktiviti ini membantu saya menyumbang kepada hasil yang menarik danberkesan.
 
Walaubagaimanapun, setiap aktiviti yang dirancang mempunyai kelemahan-kelemahannya yang tersendiri. Kelemahan yang dapat saya lihat adalah dari sudutalatan perkhemahan yang sepatutnya disediakan oleh pihak tuan rumah tidakmencukupi. Contohnya tempat tidur atau khemah guru dan peralatan memasak yangmana terpaksa dipinjam daripada pihak Pusat Latihan Polis(PULAPOL).
 
Selain itu, kemudahan untuk guru membuat kerja-kerja persiapan untukperkhemahan ini sangat terhad. Sebagai contoh penggunaan komputer untuk kerja-kerja menaip bagi menyiapkan buku program sangat terhad. Hanya satu komputer sahaja dibekalkan dalam bilik guru.Hujan yang turun pada hari pertama perkhemahan melemahkan semangatmurid-murid untuk meneruskan aktiviti yang dirancang. Namun begitu, perkhemahanini masih diteruskan dan murid-murid terpaksa bermalam dalam keadaan padangyang basah.
 
Makanan yang disediakan oleh tuan rumah sama ada makan tengah hari ataumalam tidak dapat diselaraskan menunya disebabkan sebahagian guru dan murid
India mengamalkan menu ‘vegetarian’ dalam kehidupan mereka. Ini sedikit
menyukarkan tuan rumah untuk menempah dan menyediakan makanan.
 
Kesudahan perkhemahan yang tidak teratur. Setiap khemah terpaksa dijemur dahulu di dalam dewan sebelum disimpan kerana basah. Keadaan ini menjadikanwaktu untuk mengemas khemah-khemah ini terpaksa ditundakeesokan hari iaitu pada hari persekolahan ini mengganggu aktiviti P&P pada haritersebut.
 
Setelah diteliti setiap kelemahan yang ada, dapatlah diberi cadanganpenambahbaikkan bagi membantu menyempurnakan sesuatu program. Persediaanyang mencukupi samaada dari sudut fizikal dan mental perlu diberi perhatian yangsewajarnya oleh tuan rumah.
 
Pihak sekolah perlu menyediakan lebih banyak kemudahan komputer dalambilik guru bagi memudahkan guru untuk menyiapkan sesuatu kerja. Denganpenambahan kemudahan ini kerja yang terhasil pun akan lebih cepat dan berkualiti.
 
Bagi peralatan perkhemahan, khasnya untuk keperluan guru, pihak pentadbir atau tuan rumah perlu menyediakan sekurang-kurangnya 2 atau 3 khemah bagimembantu guru menyempurnakan tugasan mengawal murid pada waktu malam.Selain itu, peralatan yang digunakan untuk memasak perlu dititikberatkan,memandangkan aktiviti ini adalah satu aktiviti yang wajib diikuti murid. Semuaperalatan ini perlu disediakan lebih awal daripada tarikh perkhemahan iniberlangsung.Perancangan tarikh untuk aktiviti perkhemahan ini perlu dilihat pada keadaancuaca atau musim. Keadaan cuaca yang baik mengundang suasana yang ceria danbersemangat buat para peserta.Selain itu, dari sudut penyediaan makanan, sekolah-sekolah yang menyertaiperkhemahan ini perlu memaklumkan lebih awal berkenaan menu makanan merekasepanjang program ini berlangsung. Terutamanya murid-murid dan guru-gurudaripada kaum India. Tindakan awal ini membantu tuan rumah membuat persediaanawal dan dapat menempah makanan seperti yang dikehendaki.
 
Persediaan yang secukupnya membantu melancarkan sesuatu program yangdianjur. Program perkhemahan ini adalah suatu program yang menarik untuk diikuti,diharap program ini dapat diteruskan lagi di masa-masa akan datang. Setiapkelemahan yang ada dapat dibaiki secara berperingkat-peringkat
 
CONTOH REFLEKSI 1Saya telah melaksanakan aktiviti kumpulan. Ini merupakan kalipertama saya melakukan kaedah ini. (PERISTIWA)Saya gembira dan berpuas hati kerana aktiviti yang dirancangdapat dilaksanakan dengan berkesan. Semua pelajar melibatkandiri secara aktif. Arahan dipatuhi dan terdapat pelajarmenyumbang idea dan pendapat yang bernas. (PERASAAN)Saya memulakan pengajaran dengan membahagi kelas kepadabeberapa kumpulan mengikut kebolehan. Saya memberi tajukyang sesuai untuk dibincangkan. Saya menjelaskan langkah-langkah dan peraturan yang perlu dipatuhi. Saya rasa saya telah

Activity (37)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Mohd Fadzli Fadzli liked this
Azrullisam Sakif liked this
Fathiah Thiah liked this
Sui Lian liked this
Qeena Qaleesya liked this
HT Hong liked this
Kavin Raj liked this
Nessa Ahmad liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->