Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Libertatea Presei 2012 - Ce Risca Jurnalistii de La Agerpres Daca Pun Intrebari Incomode Guvernului Ponta

Libertatea Presei 2012 - Ce Risca Jurnalistii de La Agerpres Daca Pun Intrebari Incomode Guvernului Ponta

Ratings: (0)|Views: 21|Likes:
Published by mamaruza
romanialibera.ro
romanialibera.ro

More info:

Published by: mamaruza on Jul 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/22/2012

pdf

text

original

 
POZIIE. Directorul ageniei de tiri, finanat de stat, refuz s
Ţ ţ ş ţ ă ă ă
 rspund acuzaiilor de cenzur
ă ă ţ ă
Ce risc jurnalitii de la Agerpres dac
ă ş ă
 pun întrebri incomode Guvernului Ponta
ă
18 Iulie 2012
 E-MAIL PRINT RSS SHAREMRIME TEXT
Ă
3007VIZUALIZARI|COMENTARII 5
La câteva ore după ce s-a interesat la Guvern, pe căi oficiale, despre condiţiile încare generalul american Wesley Clark a deve-nit consilierul premierului VictorPonta, un ziarist de la agenţia de stat Agerpres a fost anunţat că nu va maiacoperi Guvernul.Săptămâna trecută, jurnalistul Claudiu Zamfir, acreditat la Guvern, a trimiscâteva întrebări la biroul de presă al Palatului Victoria, precum şi la purtătorul decuvânt Andrei Zaharescu şi la şeful departamentului de comunicare, AncaAlexandrescu, susţin surse din interiorul Agerpres. Jurnalistul cerea detalii despreactivitatea generalului american Wesley Clark - recent anunţat de premierulVictor Ponta drept consilier onorific pe securitate şi economie - despre atribuţiileacestuia şi despre sumele pe care le va primi în schimbul sfaturilor sale.În mod surprinzător, la doar câteva ore de la trimiterea e-mail-ului, ClaudiuZamfir a fost anunţat de şefii săi că, din acel moment, nu va mai acoperiGuvernul, declară sursele RL. Mai mult, şefii ar fi făcut referire la întrebările pecare Zamfir le trimisese la Palatul Victoria şi i-au reproşat că nu a anunţatagenţia de ştiri la care lucrează cu privire la intenţia sa de a solicita respectivelelămuriri.Jurnalistul nu a primit nici o explicaţie oficială pentru retragerea acestuia de laGuvern. Agenţia de ştiri Agerpres este finanţată integral de la bugetul de stat şieste subordonată Parlamentului.
Ce le interzice regulamentul angajaţilor
Contactat de „România liberă", jurnalistul Claudiu Zamfir nu a dorit săcomenteze. Potrivit unui regulament intern, angajaţilor Agerpres le este interzissă facă publice informaţii despre agenţie. Dacă o fac, sunt daţi afară, pentru că eise angajează, prin semnarea contractului de muncă, să respecte regulamentulres-pectiv. Directorul de comunicare al Cabinetului Ponta, Anca Alexandrescu, şipurtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, nu au putut fi iericontactaţi pentru un punct de vedere. Reprezentanţi ai biroului de presă alinstituţiei au cerut un e-mail cu întrebările „României libere", la care însă nu aurăspuns până la închiderea ediţiei.
 
Directorul Agerpres: „Acuzaţiile pot fi sau nu dovedite"
Directorul Agerpres, Ioan Roşca, a refuzat să dea detalii despre noul scandal dinagenţia pe care o conduce. „N-am ce discuta, acestea sunt chestiuni pe care lerezolvăm intern. Nu ne expunem în presă. Acuzaţiile pot fi sau nu dovedite", aspus Roşca şi apoi a închis telefonul. De-a lungul anilor, mai mulţi jurnalişti careau lucrat la agenţie au acuzat conducerea de cenzură. Jurnalista Roxana Preda, în prezent editor la tvrinfo.ro, a povestit pentru „România liberă" câteva cazuride cenzură trăite la Agerpres între 1999 şi 2004, când ştirile despre opoziţie eraudrastic trunchiate sau chiar refuzate integral. „În apropierea anului electoral 2004 eram reporter acreditat la Alianţa Dreptateşi Adevăr, mai exact, mă ocupam de PNL. Tensiunile cu redacţia au început să seintensifice în condiţiile în care se apropiau alegerile parlamentare şi prezidenţiale.Ca reporter care se ocupa de opoziţie, a trebuit să negociez fiecare ştire şirelatare de la PNL. De obicei, nu mi se respingea ştirea integral, dar se practicacenzura brutală, în sensul în care paragrafe întregi care exprimau critici la adresaputerii de atunci erau pur şi simplu eliminate din text, fără nici un fel deexplicaţie de ordin jurnalistic. Vorbim despre declaraţii de presă şi citate atribuiteunor politicieni ai opoziţiei care erau scoase din ştire. S-a întâmplat să fierespinse şi ştiri integrale", a povestit Preda.El a dat exemplul unei conferinţe de presă susţinute de opoziţie la care a fostprezentat bilanţul guvernării Năstase - „Cartea neagră a guvernării": „Ştirea nu afost publicată, din nou, fără nici un fel de justificare din partea editorilor. În ideeastupidă că aş fi putut păcăli cenzura, am retrimis ştirea editorilor din tura dedupă-amiază. Evident, inutil. Colegul meu care se ocupa de celălalt partidmembru al Alianţei, Florin Rusu, a avut aceleaşi probleme".Nici interviurile nu scăpau de controlul strict al conducerii. Aşa s-a întâmplat cuun interviu luat de jurnalistă liderului opoziţiei de atunci, Theodor Stolojan. „Amvenit la sediul agenţiei să redactez interviul, însă directorul a cerut să-i predautranscrierea integrală înainte să redactez interviul şi să ajungă la editor. Ulterior,a fost difuzat trunchiat. În februarie 2004, împreună cu colegul meu Florin Rusuam decis să demisionăm din motive de cenzură. La vremea respectivă aconsemnat şi Academia Caţavencu, într-un articol care se intitula «Rompres, peautostrada cenzurii»", a povestit Roxana Preda.
„Sensul celor scrise de mine fusese schimbat"
Un alt fost jurnalist Agerpres, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a povestitpentru RL cum ştirile erau modificate pentru a deveni favorabile unor politicieni. „Cu ocazia unei conferinţe de presă a unui ministru din fosta guvernare AdrianNăstase, am realizat o ştire de agenţie în care relatam felul în care ministrulrespectiv răspundea acuzelor aduse lui de un important politician al acelor ani.Imediat după încheierea conferinţei, Ioan Roşca a ajuns în sala conferinţei pentrua purta o discuţie cu ministrul în cauză. Întors la agenţie, Roşca a cerut să vadăştirea realizată de mine. Ulterior, am avut surpriza să constat că sensul celorscrise de mine fusese schimbat prin înlocuirea termenilor, iar pasajul în careexplicam care erau acuzele aduse de politicianul din opoziţie ministrului pur şisimplu dispăruse. Sensul celor redactate de mine, în mod obiectiv, nu mai fusesepăstrat", ne-a declarat un fost jurnalist Agerpres, pe atunci denumită Rompres.

Activity (4)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
raza de soare added this note
Felicitări, românii trebuie să ştie. Concret, la obiect, fără interpretări personale...
raza de soare liked this
mamaruza liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->