Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
56Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Seminar - Rolul femeii in societatea islamica

Seminar - Rolul femeii in societatea islamica

Ratings:

4.75

(8)
|Views: 4,574|Likes:
Published by Karima
Rolul femeii in Islam - conceptii gresite infirmate - despre Islam - forme de asistenta sociala in Islam
Rolul femeii in Islam - conceptii gresite infirmate - despre Islam - forme de asistenta sociala in Islam

More info:

Published by: Karima on Jan 11, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/11/2013

pdf

text

original

 
Universitatea de Nord Baia MareFacultatea de LitereSpecializare: Asistenţă socială
Lucrare de seminar 
 
Student:
Cristina Cacior 
Bistriţa, 2008
 
Universitatea de Nord Baia MareFacultatea de LitereSpecializare: Asistenţă socială
 
Lucrare de seminar 
 
Student:
Cristina Cacior 
Bistrita, 2008
2
 
INTRODUCERE
Pentru a se înţelege corect contextul prevederilor referitoare la femei în Islam, permiteţi-mi să încep prin a clarifica faptul că Islamul nu reprezintănumele unei credinţe unice,
prezentată
pentru prima dată de Muhammed -Pacea fie asupra lui – care, în acest caz ar putea fi numit fondatorulIslamului. Coranul clarifică cu prisosinţă faptul că, Islamul – supunerea totalăa omului faţă de Dumnezeu - este singura credinţă în întregime revelată deDumnezeu de la începuturile omenirii. Noe, Avraam, Moise şi Isus -Binecuntarea lui Dumnezeu fie asupra lor - au propovăduit aceeicredinţă. Ei nu au fost fondatori ai unor credinţe care să fie numite dupanumele lor.
“Doresc ei o altă religie decât religia lui Dumnezeu, de vreme ceLui I s-au supus de voie, ori de nevoie toate creaturile din ceruri si depre Pământ şi când la El se întorc? Spune [Muhammed]: “Noi credem în Dumnezeu, în ceea ce ne-a trimis nouă şi a trimis lui Avraam, luiIsmail, lui Isaac, lui Iacob şi seminţiilor, precum şi în [cărţile] date luiMoise, lui Isus şi tuturor profeţilor de către Domnul lor. Noi nu facemnici o deosebire între ei şi noi Lui Ii suntem supuşi [musulmani]. Acelacare doreşte o alta religie decât Islamul, nu-i va fi acceptată, şi el se vaafla în Lumea de Apoi printre cei pierduţi”
(Coran 3: 83-85).
1
 În occident Islamul este considerat simbol prin excelenţă alsubordonării femeilor. Este deranjant că o religie care a revoluţionat statutulfemeii este denigrată şi considerată ca fiind regresivă cu femeile. Acestepercepţie despre Islam este una dintre cele mai răspândite mituri din lumeanoastră contempora. Mitul a fost perpetuat neîncetat de ile desenzaţie, articole, filme hollywoodiene şi mass-media. Unii oameni confundăcultura cu religia, mulţi alţii nu ştiu ce spun cărţile religiei lor şi altora nicimăcar nu le pasă.
2
Noi, musulmanii, avem un document divin care onorează cu adevăratfemeile şi le tratează corect; care a eliberat-o pe femeie de trista nedreptatea ignoranţei preislamice. În acest document reprezentat de Sfântul Coran,femeia este percepută ca o fiinţă omenească, înzestracu o natufeminină, în ipostaza ei de fiică, soţie, mamă şi, cu siguranţă, de membrudeplin al societăţii din care face parte. Este adevărat că unii musulmani aunedreptăţit femeia, în diferite epoci, privând-o de dreptul de a acumulacunoştinţe religioase şi de dreptul de a lucra. Ei chiar i-au interzis să meargăla moschee pentru a se dedica adorării şi studiului, au silit-o să se mărite cuun om pe care nu îl plăcea şi au închis-o în casă. Însă această situaţie a fostcauzată de absenţa înţelegerii religiei şi nu a predominat peste tot.
3
1
Meududi,
Ce înseamnă Islamul 
, Ed. Taiba, Bucureşti, 2003, p. 4
.
2
Dr. Sherif Abdel Aziym,
 Femeia în Islam
, Ed. Taiba, Bucureşti, 2008, pp. 3, 61, 5.
3
Dr. Yusuf Al-Qaradawy,
Statutul femeilor în Islam
, Ed. Taiba, Bucureşti, 2008, pp. 2-3.
3

Activity (56)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Ashar Ahmad liked this
Bianca Lăscoi liked this
Anca Lucia M liked this
Lippai Izabella liked this
Ana Munteanu liked this
Andreea Hrinca liked this
Eremeia Andrei liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->