Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
39Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Tajuk 3-Kepentingan Pendidikan Jasmani Suaian

Tajuk 3-Kepentingan Pendidikan Jasmani Suaian

Ratings:
(0)
|Views: 2,945|Likes:

More info:

Published by: Mohamad Fahruddin Fazain on Jul 20, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/05/2013

pdf

text

original

 
PJM3114 Pendidikan Jasmani Suaian
Tajuk 3KEPENTINGAN PENDIDIKAN JASMANI SUAIAN
Sinopsis
Tajuk-tajuk dalam modul ini merangkumi kepentingan Pendidikan JasmaniSuaian dalam aspek pertumbuhan dan perkembangan fizikal, perkembangankognitif dan afektif serta faktor motivasi untuk murid kurang upaya. Modul ini jugadibekalkan dengan soalan latihan dan senarai bahan rujukan.
Hasil Pembelajaran
 
Setelah selesai membaca modul ini, diharap anda dapat:
1.
Menghuraikan kepentingan Pendidikan Jasmani Suaian terhadappertumbuhan perkembangan fizikal, kognitif dan afektif.
2.
Mengenalpasti dan mensintesis maklumat daripada pelbagai sumber untukmemperolehi pemahaman yang koheren tentang teori dan amalan.
Kerangka konsep tajuk-tajuk modul ini
KepentinganPendidikanJasmani Suaian
Pertumbuhan danPerkembanganFizikalPerkembanganKognitif 
 
Perkembangan Afektif 
 
Faktor Motivasiuntuk murid kurangupaya
23
 
PJM3114 Pendidikan Jasmani Suaian
 
KANDUNGAN
3.0 Kepentingan Pendidikan Jasmani Suaian
Pendidikan Jasmani Suaian adalah direka khas untuk kanak-kanakyang mengalami kecacatan dari segi mental mahupun fizikal serta kanak-kanak yang tidak mempunyai keupayaan seperti seorang manusia yangnormal.Melalui Pendidikan Jasmani Suaian, kanak-kanak kurang upayamengalami pertumbuhan dan perkembangan daripada aspek fizikal, kognitif dan afektif. Hal ini bermaksud, Pendidikan Jasmani Suaian sangatmembantu dalam perkembangan ketiga-tiga aspek tersebut terutamanyaaspek fizikal yang agak sukar diperolehi daripada subjek lain.
“Adapted Physical Education is predicated on the belief that each student has an ability and a desire to move, to be active and ti participatemeaningfully with peers. Participation and activity are necessary components of physical and social health. Teachers who expertly adapt and vary learning experiences to meet the needs of students with disabilities in physical education turn philosophy into practice.” 
Petikan kata-kata di atas diambil daripada kenyataan yang dilakukanoleh pengkaji dari Colorado Department of Education Statement fo Adapted Physical Education yang menggambarkan betapa pentingnyaseseorang yang mengalami kecacatan atau kurang upaya menerimapengalaman pendidikan atau pengajaran. Ia membolehkan merekaberupaya untuk bergerak bebas, menjadi aktif dan menyertai serta bersosialbersama rakan-rakan. Penglibatan dan aktiviti merupakan komponenkeperluan yang utama dalam kesihatan sosial dan fizikal kerana setiappengalaman yang diperolehi membolehkan mereka mengaplikasikankemahiran tersebut dalam kehidupan seharian.
24
 
PJM3114 Pendidikan Jasmani Suaian
Menurut IDEA, takrifan utama Pendidikan Jasmani Suaian adalahpembinaan dan perkembangan individu kurang upaya dalam aspekkecergasan motor dan fizikal, kemahiran asas dan perkembangan motor,kemahiran akuatik, menari (pergerakan asas), permainan individu danberkumpulan (sukan secara berpasukan dan sukan untuk masa depan).Psikomotor merupakan aspek perkembangan terpenting bagi seseorangindividu kurang upaya yang hanya boleh diperolehi dalam hasilpembelajaran Pendidikan Jasmani Suaian. Namun yang demikian,Pendidikan Jasmani Suaian juga tidak mengabaikan aspek kognitif danafektif.
3.1 Pertumbuhan dan Perkembangan Fizikal
Walaupun ada kalanya kecacatan yang dimiliki oleh individuberkenaan adalah kecacatan kekal, kita masih boleh merangsangpertumbuhan dan perkembangan fizikal mereka melalui pengajaran danpembelajaran dalam Pendidikan Jasmani Suaian. Kecacatan bukanlahalasan untuk mereka tidak perlu menerima pendidikan yang sewajarnyakerana dalam Pendidikan Jasmani Suaian, sistem atau kandungan isipengajarannya adalah bersesuaian untuk golongan kurang upaya.Mereka tetap memerlukan latihan daripada segi fizikal supayaperkembangan otot-otot mereka dapat dilakukan dalam keadaan yang palingminima dan tidak menimbulkan kesakitan. Ianya tidak boleh berhenti begitusahaja kerana mereka seharusnya tahu menggunakan anggota badan ataufizikal mereka sekurang-kurangnya dalam menguruskan diri dalamkehidupan seharian. Seterusnya, apabila sudah tahu mengurus diri, merekaakan diberikan pendedahan tambahan iaitu dalam melatih kemahiran motor mereka dalam keadaan yang bersesuaian.Melalui aktiviti fizikal yang dijalankan, individu kurang upaya ini akanberusaha untuk bergerak. Secara tidak langsung, mereka telahmeningkatkan kemahiran motor mereka. Jika mereka diajar dengankemahiran motor yang lebih spesifik, secara tidak langsung mereka turut
25

Activity (39)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Fran Ko liked this
Rusmah Lann liked this
Siti Noor Adiani liked this
Abdul Mujib liked this
Rashidah Mat liked this
Mohd Hafizuddin Hasan liked this
Nurul Atiqah Azami liked this
Nurul Atiqah Azami liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->