Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Organet gjenitale mashkullore

Organet gjenitale mashkullore

Ratings: (0)|Views: 964|Likes:
Published by Marsi Mars

More info:

Published by: Marsi Mars on Jul 26, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/08/2014

pdf

text

original

 
Organet gjenitale mashkullore.Testis(testikujt)
 
Jane organe cifte ,ne forme vezake te vendosura ne scrotum nje qese lekurore qe varet nerrenjen e penisit.
 
Testi i majte gjendet 1-2 cm m poshte se a ii djathti.
 
Dallojme: poli i siperm/i poshtem1.
 
Margo anterior/posteriormargo posterior lidhet meepididimen(mediastinum testis)2.
 
Facies medialis/lateralisfacies lateralis=konvekse fac.medialis shehnga septa scrota.
 
Dy testet ndahen nga njtj ngaseptum scrotalis.
 
Testi mbeshtillet nga jashte nga njecipe e holle e bardhe =tunica albunigea.prejsaj nisen septa testis qe e ndajne testin nelobule=lobuli testis.
 
Ne brendesi te cdo lobuli testisgjenden tubuli seminiferi contorti kuprodhohen spermatozoidet.
 
Tubulat seminifere contortibashkohen n tumuli seminiferi recti per te formuar ne buzen e pasme rete testis,ku gjendetmediastinum testis.
 
Nga rete testis nisen per ne epididime qe gjendet mbi testet
ductuli eferentes.
Ne epididimemarrin emrin
ductuli epididimis.
Me pas ky gyp vazhdon me
ductus deferents.
 
Epididymus
Perbehet nga:1.
 
Koka=caput epididimus2.
 
Trupi=corpus epididimus3.
 
Bishti=caudat
 –‘’
-
 
Koka vendoset mbi testis eshte errumbulluket ,trupi vendoset n buzen epasme te testis,ka forme trekendeshindersa bishti vazhdon me
ductus deferens.
 
 
Ductus deferens.
 
Eshte vazhdim i caudat epididimus.
 
Eshte nje gyp me gjatesi 40-50cm trashesi 3mm.
 
Vazhdon deri ne vezikulat seminal bashkohet me gypin ekstretor te tyre dhe formon ductusejakulatoris.Perbehet nga disa pjese:1.
 
Pars epididimus=pjesa me e shkurter.2-3cm. eshte pjese e perdredhur vazhdimi i ductusepididimus.rrethohet nga pleksi venoz pampiniformis.2.
 
Pars funicularis=nis nga pjesa prane kokes se epididimes,pjese e kordonit spermatik.3.
 
Ka gjatesi 13-20cm shkonderi te annulus externus canalisinguinalis.=hapja e jashtme ekanalit inguinal.4.
 
Pars inguinalis=pjesaBrenda kanalit inguinal deri teannulus profundus canalisinguinalis.5.
 
Pars pelvina=pjesa me egjate e ductusit deferens.futet nehapesiren abdominale,kryqezonarterien epigastrica inferior ,enetilliace externe,anash prapa vesicesurinaria mbi vesicae seminalesduke e ndare nga prostate.atypeson nje zgjerim 3-4cm formon=ampulla ductus deferens.pastajbashkohet me duktusin eksretor tevezikulave seminale dhe formon=duktusin ejaculator.ai vazhdon nepjesen prostatike te uretres kuvazhdon me uretren ku del sisperma dhe urina.6.
 
Perbehet nga tre shtresa:tunica mucosa, tunica muscularistunica adventitia.
 
Funiculus spermaticus dhe scrotumi.
Eshte 1 kordon qe permban: Niset nga epididimus deri ne kanalin inguinali.
 
Ductus deferents Perbehet nga dy pjese :pjesa scrotale dhe
 
Arteria ductus deferents inguinale.
 
Arteria vena testicularis
 
Pleksi pampiniformis
 
Mm.cremaster
 
Pleksi nervoz deferential.
Scrotum.
Ne shtresat e tij nga jashte-brenda dallohet:1.
 
Lekura =cutis.me pala e rrudosur e nervuar me qime me gjendra yndyre djerse.2.
 
Tunica dartos,pas lekures me trashesi 2mm .3.
 
Fascia spermatika externa lidhet me tunica dartos me ind lidhor t shkrifet.Eshte vazhdim i fascies se mm,obliquus abdominis externus.niset nga anuulus inguinalissuperficialis mbeshtjell kordonin spermatic dhe testin lidhet me mm cremaster.4.
 
Mm cramaster,me fije muskulore nga mm.obliquus abdominis internus.mbeshtjell kordonspermatic testet.5.
 
Fascia spermatika interna=vazhdim i fascies transversa.mbeshtjell funiculusin spermatic,testinepididimen.6.
 
Tunica vaginalis propria testis nga dy flete=fleta parietale ngjitur fort me fascia sperm internadhe ajo viscerale vazhdimi peritoneumit.ndermjet tyre ka kavitet seroz.

Activity (2)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->