Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Svest o Pesmi Branko Miljkovic

Svest o Pesmi Branko Miljkovic

Ratings: (0)|Views: 68|Likes:
Published by Ivana NIkolic

More info:

Published by: Ivana NIkolic on Jul 26, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as RTF, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/26/2012

pdf

text

original

 
Svest o pesmi
**
Mene ničega više nije stid.MKlonu sunce preko svega.Željen plodŽpun je noći. Glas što sebe sanja, zidpotkriu daljini gde zazidan mi brod.uU tom zidu čuvamsvoju gordost, pevamsiz te zazidanosti lepše no naslobodi.sOtkud ta moć da sebi odolevam,Oa neodoleše vinogradi rodni!oJe li to čudna želja da se živi Jbez sebe? Želja za pesmom bez pesnika?bOdprošlosti i zaborava vreme što se divipizdajstvu mogazaustavljenog lika?zDa li to znači reći promeni: neću!DI ostaviti pesmu da se sama menja?IPokloniti sebeživotinjama i cvećuži snagu svoju dati gladi crnogkorenja?kU ovoj noći mene nije stidUšto pevam iz zidalepše no na slobodi.lSunce mi u peti bridi. Blešti zidSna kraju puta što nikud ne vodi.
***
Reč vatra! ja sam joj rekao hvala što živimRtoj reči čijuposedujem moć da je kažem.pNjen pepeo je zaborav.Ako pred tom reči skrivimApod čelom mi poledica idan poražen.dReč krv! najlepša reč koja se ne sme.RAkoliko ptica i zveri u krvi mojoj prenoći!kMožda izvanmoga srca i nema pesme,mjer krv je vanvremenamastilo bez moći.mReč žudnja! jedina još smisao nenađe;nI ptica u paklu kroz tužnu mi glavu.IO gorkomore za moje bele lađemkroz ispisani predeo iverbalnu javu!vReč smrt! hvala joj što me nesprečavasda otputujem u sebe ko u nepoznato,dgdeako ne nađem sebe i smisao što spasavaanaći ćusvoga dvojnika i njegovo zlato.sReč vatra! ja sam jojrekao hvala što živim.rReč smrt hvala joj što me jošne prečinda volim samog sebe i da se divimdsvojojljudskoj moći da izgovaram reči.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->