Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
28Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
pemerhatian perkembangan bahasa dan komunikasi kanak-kanak taska

pemerhatian perkembangan bahasa dan komunikasi kanak-kanak taska

Ratings:
(0)
|Views: 10,287|Likes:
Published by yusnia92

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: yusnia92 on Jul 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF or read online from Scribd
See more
See less

02/17/2015

pdf

 
[PERKEMBANGAN BAHASA DAN KOMUNIKASI AWAL KANAK-KANAK]
 
KAH10231
ISI KANDUNGANBIL. ISI KANDUNGAN MUKA SURAT
1.
 
PENGHARGAAN 22.
 
PENGENALAN 33.
 
INSTRUMEN PEMERHATIAN DAN PENILAIAN 44.
 
HASIL PEMERHATIAN 75.
 
ANALISIS PEMERHATIAN (PENILAIAN) 116.
 
CADANGAN RANCANGAN PENGAJARAN 137.
 
KESIMPULAN 178.
 
RUJUKAN 189.
 
LAMPIRAN 19
 
[PERKEMBANGAN BAHASA DAN KOMUNIKASI AWAL KANAK-KANAK]
 
KAH10232
PENGHARGAAN
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha MengasihaniSyukur Alhamdulillah dengan limpah dan kurnia-Nya diberikan kesihatan dankewarasan yang baik, kami, Noor Sheila binti Hadiz, Mastura binti Jantan, Noryusmania bintiJunaidi, Izu Akma Binti Shaharom, Carina Gan Huat Feng dan Syaza Syafeeqah btMohammad Khasnan telah berjaya menyiapkan tugasan individu KAH 1023PERKEMBANGAN BAHASA DAN KOMUNIKASI AWAL KANAK-KANAK dapatdisiapkan tepat pada masanya. Setinggi-tinggi perhargaan dan jutaan terima kasih kamiterutamanya kepada pensyarah pembimbing iaitu Puan Zainiah binti Mohamed Isa, yangbanyak membantu dalam memberi tunjuk ajar, buah fikiran, panduan dan komen yang bernaskepada kami dari awal permulaan tugasan sehinggalah selesai tugasan ini. Tidak lupa jugakami tujukan ribuan terima kasih kami kepada keluarga tercinta yang banyak memberisemangat dan dorongan. Dengan doa dan restu mereka menjadi kekuatan kepada diri kamiuntuk berjaya di dunia dan di akhirat, InsyaAllah.Seterusnya, tidak lupa juga ucapan terima kasih kepada rakan-rakan seperjuangan lainyang turut memberi pendapat untuk menyelesaikan tugasan individu ini. Hanya Allah S.W.Tdapat membalas jasa dan budi baik anda semua.Akhir kata dari kami, jutaan terima kasih kepada semua yang turut terlibat danmembantu dalam memberi idea, pandangan, mencari bahan rujukan serta dorongan dalammenyiapkan tugasan kerja individu ini sama ada secara langsung atau tidak langsung. Bagipenutup bicara, kami sekali lagi ingin mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepadaPuan Zainiah binti Mohamed Isa, dimana semangatnya dalam memberikan pengajaran danpembelajaran kepada kami dan kami sudahi dengan wassalam.
 
[PERKEMBANGAN BAHASA DAN KOMUNIKASI AWAL KANAK-KANAK]
 
KAH10233
1.0.
 
PENGENALAN
 Kajian, pemerhatian dan penilaian perkembangan kanak-kanak di Taska Wafa Izzati inidijalankan bagi memenuhi keperluan kerja kursus subjek KAH 1023 PerkembanganBahasa dan Komunikasi Awal Kanak-kanak bagi semester 4 sesi 2012/2013.Kajian ini dijalankan oleh kami melibatkan siswi-siswi dari kumpulan B bagi subjek ini. Kajian ini telah dijalankan pada 24 Januari 2012 bertempat di Taska Wafa Izzati,Tanjong Malim, Perak. Program ini berlangsung dari pukul 9 pagi sehingga 11 pagi.Jumlah peserta yang menyertai kajian ini adalah seramai 5 orang iaitu, Noor Sheilabinti Hadiz, Mastura binti Jantan, Noryusmania binti Junaidi, Izu Akma BintiShaharom, dan Syaza Syafeeqah bt Mohammad Khasnan.Antara objektif kajian, pemerhatian ini dijalankan ialah :a)
 
Memerhati dan merekod perkembangan kanak-kanak dari aspek perkembangan bahasa dan komunikasi.b)
 
Mengaplikasi pelbagai teknik bagi mempertingkatkan penguasaanbahasa, komunikasi, dan juga perbendaharaan kata dalam kalangankanak-kanak.c)
 
Mengaplikasikan maklumat daripada pemerhatian dan penilaian serta
analisis sebagai „
 feedback’ 
bagi membantu perancangan pengajaran danpembelajaran kanak-kanak.d)
 
Merangka dan melaksanakan aktiviti secara kreatif dalam pengajaranbahasa dan komunikasi awal kanak-kanak.e)
 
Bekerja secara pasukan bagi melaksanakan aktiviti-aktiviti yang telahdirancangkan.Bagi menjalankan kajian ini kami menggunalan 2 jenis rekod penilaian iaitu rekodsenarai semak dan rekod naratif yang kami rasakan amat sesuai digunakan bagimenganalisis perkembangan bahasa kanak-kanak dengan lebih berkesan. Subjek kajiankami pula adalah seorang kanak-kanak di Taska Wafa Izzati iaitu Husna atau lebih dikenali sebagai Unna. Husna berusia 3 tahun. Pemerhatian dijalankan semasa kami
melakukan aktiviti „
circle time’ 
di Taska tersebut.

Activity (28)

You've already reviewed this. Edit your review.
Alyaa added this note
very good for student :)
Shim Kui Ling added this note
BAIK
Alyaa liked this
nana liked this
Shim Kui Ling liked this
najwasyahril liked this
Wahidiah Bt Abas liked this
1 hundred reads
1 thousand reads
Hanis Haniff liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->