Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
12Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Stress dalam kalangan kanak-kanak

Stress dalam kalangan kanak-kanak

Ratings:

1.0

(1)
|Views: 3,288|Likes:
Published by yusnia92

More info:

Published by: yusnia92 on Jul 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See more
See less

07/23/2015

 
 1
ISI KANDUNGANBIL. ISI KANDUNGAN MUKA SURAT
1.
 
PENGENALAN 22.
 
DEFINISI STRESS DAN TEKANAN 33.
 
CONTOH KES DAN TANDA-TANDA KANAK-KANAK STRESSDAN TERTEKAN44.
 
LANGKAH MENANGANI DAN MENGURANGKAN STRESSDAN TEKANAN DALAM KALANGAN KANAK-KANAK65.
 
LAMPIRAN 17
 
 2
PENGENALAN
 Sebagai orang dewasa, kita kebiasaannya sibuk dengan tugas sebagai ibu bapa, penjaga danpekerja dan sering merasa tertekan. Namun adakah kanak-kanak turut mengalami situasi yangsama? Bagi sesetengah orang, mereka mempunyai anggapan bahawa zaman kanak-kanak adalahzaman yang ceri, meriangkan, tidak dibelenggu kebimbangan atau tanggungjawab. Namunbegitu terdapat kajian dilakukan membuktikan bahawa kanak-kanak terut mengalami tekananyang terlampau dan gejalanya adalah yang sama seperti orang dewasa.Sama seperti orang dewasa kanak-kanak kadang-kanang mengalami kemurungan danmengalami kesukaran untuk mengawal tekanan. Namun begitu, kanak-kanak tiada kefahamandan kemahiran untuk memahami atau menguruskan tekanan dengan cara yang betul. Kanak-kanak bergantung kepada individu di sekelilingnya iaitu ibu bapa, penjaga, pengasuh, dankomuniti di sekeliling nya. Sebagai ibu bapa dan pengasuh kepada kanak-kanak seseorang ituharus dapat mengesan dan membantu apabila kanak-kanak di bawah jagaan mereka mengalamimasalah tekanan.Untuk menangani stress dan tekanan dalam kalangan kanak-kanak, seseorang ibu bapa danpengasuh harus mempunyai pengetahuan tentang makna stress, tanda-tanda dan faktor yangmendorong kepada tercetusnya stress dalam kalangan kanak-kanak serta cara yang bolehdilakukan untuk menangani stress dalam kalangan kanak-kanak.
 
 3
1.0.
 
DEFINISI STRES DAN TEKANAN
Tekanan emosi atau stres merupakan sesuatu yang memang tidak asing lagi bagi orangyang kerap menghadapi masalah. Menurut Kamus Dewan Edisi Ke-4, stress merupakansatu keadaan di mana seseorang itu merasa resah, cemas, tegang dan sebagainya akibatdaripada tekanan mental atau fizikal.Morstt & Furst (1979:7) menyatakan tekanan atau stress adalah sesuatu keadaanyang dipengaruhi oleh gangguan mental dan emosional yang boleh mewujukan keadaantidak selasa atau tegang jika situasi tersebut tidak mampu ditanggung oleh tubuh badan.
Dalam „A Dictionary of Human Behaviour‟ (1981:121) pula member 
i definisitekanan sebagai ketegangan fizikal dan psikologi yang berpanjangan untuk sesuatu masayang boleh menggugatkan keupayaan seseorang untuk mengendali sesuatu situasi.Ada juga ahli psikologi mengaitkan dengan persekitaran dalam mendefinisikantekanan. Ini berdasarkan kepada pendapat Kaplan (1983: 296) yang menyatakan bahawatekanan wujud akibat daripada kegagalan individu menyesuaikan diri dengan persekitaran.Tuntutan persekitaran yang melampaui keupayaan individu dan kegagalan individumenyesuaikan tuntutan tersebut akan menyebabkan individu rasa tidak puas hati dalammemenuhi keperluannya sendiri. Seterusnya, ia akan menyebabkan individu mengalamiketegangan.Kesimpulannya, tekanan atau stress merupakan satu tindak balas tubuh kepadakeadaan fizikal atau emosi yang menyebabkan ketidak seimbangan dalam kehidupanseseorang. Tekanan kadang kala adalah suatu perkara yang normal dan boleh diramaldalam kehidupan kita. Kanak-kanak bertindak balas dengan cara yang berbeza terhadaptekanan. Sesetengah kanak-kanak jatuh sakit. Sesetengahnya mungkin berputuh asa,gementar, dan ada juga yang marah-marah dan meminta perhatian. Dalam sesetengah kes,stress boleh juga membantutkan perkembangan kanak-kanak tersebut.

Activity (12)

You've already reviewed this. Edit your review.
Far Ray Mie liked this
Ramani Sathananthan liked this
Rohani Jusoh liked this
양자리마리아 liked this
Tuan Zaki Tuan Sembok liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Diane Chong Sieow Fang liked this
Izah Syamimie liked this
yusnia92 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->