Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
22Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Pedagoska psihologija

Pedagoska psihologija

Ratings:
(0)
|Views: 3,719|Likes:
Published by milena&rade

More info:

Published by: milena&rade on Jul 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/28/2015

pdf

text

original

 
I
PSIHOLOGIJA KAO NAUČNA DISCIPLINA
00 Predmet psihologije
Duga istorija sistematskog razvoja psiholoskih ideja deli se u dve faze: filozofskui naucnu. O naucnoj se govori od momenta kada se okonacao proces izdvajanjasamostalne psiholoske nauke. Iz drugih nauka i filozofske nauke u drugojpolovini 19v. Jedan od osnivaca savremene psihologije, Vilhelm Vunt oznacava njenoeksperimentalno krilo kao fiziolosku psihologiju. On je otvorio prvu psiholoskulaboratoriju na Univerzitetu u Lajpcigu, 1879. Ona se najcesce uzima za godinunastanka naucne psihologije. Vunt i njegovi saradnici pokusavaju da istrazestanja svesti kroz introspekciju (samoposmatranje).Oni stavljaju naglasak na merenje i kontrolu uslova u kojima se ispituju svesnidozivljaji. Ispitivac kontrolise spoljasnu draz i zahteva od ispitanika da izvesti osvojim utiscima i dozivljajima. Na taj nacin psihologija za svoj predmet imasvesne mentalne procese, tj. ono sto nazivamo unutrasnjim iskustvom (osete,osecanja, misli i htenja).Od prilike u isto vreme kada je psihologiju utemeljivao Vunt, Viljem Dzems uSjedinjenim drzavama govori da je psihologija nauka o mentalnom (svesnom)zivotu. Od nje se ocekuje da pruzi opise i objasnjenje stanja svesti. Takvapsihologija na prelazu izmedju 19v. I 20v. postaje nauka o svesti.Ali, mnogi psiholizi na pocetku 20v. samo deklarativno prihvataju psihologijukao nauku o svesti. Oni se u istrazivanjima vise bave ponasanjem i na taj nacinpokazuju da im je program klasicne psihologije kao nauke o svesti preuzak.Nedoumice se produbljuju kada Sigmund Frojd iznosi argumente za to da jecovekov psihicki zivot pod delovanjem nesvesnih sila o kojima covek ne moze, ai nece da zna. Prema tome, ono sto je svesno ne obuhvata najvaznija podrucjapsihickog.U drugoj dekadi 20v. , napad na koncepciju psihologije kao nauke o svesti dolaziiz Sjedinjenih drzava u obliku bihevioristickog programa Dzona Votsona. Votslonzakljucuje da psihologija treba da se veze za proucavanje onoga sto je mogucespolja posmatrati, a to je ponasanje.Medjutim, pocetkom 50 – tih i 60 – tih godina , 20v. mnogi psiholozi u Evropi i uSjedinjenim drzavama jasno pokazuju da su nezadovoljni bihevioristickimpojednostavljivanjima slozenijih procesa kao sto su pamcenje, misljenje i dr.
1
 
Psiholozi se sada okrecu kognitivnim, saznajnim procesima – izstrazivanjunacina na koji saznajemo svet oko nas, kako sticemo obavestenja o svetu, kakoih pamtimo, pa se ova orijetnaicja oznacava kao kognitivna psihologija. Ljudskium se shvata kao sistem za obradu informacija a psihiciki procesi se cestoporede sa operacijama koje vrsi kompjuter.Vidimo dakle, da precizno definisanje predmeta psihologije naizlazi na teskoce.Psihicke pojave se prema sadrzaju dele u kognitivne , emotivne i motivacione.Primeri za kognitivne pojave su: ucenje, pamcenje, opazanje, inteligncija,misljenje.Emotivnim pojavama pripadaju elementarna osecanja, prijatnosti i neprijatnosti,gnev, iznenadjenje ali i neke stalne osobine kao sto je temperament. Umotivacione pojave spadaju razni fizicki ili organski motivi (kao sto su glad ilizedj), licni (npr. radolznalost) i socijalni motivi (npr. altruisticki motivi) i dr.
01 Psiholoske discipline
Savremena psihologija postoji kao sistem relativno samostalnih disciplina kojese mogu podeliti na TEORIJSKE i PRIMENJENE. Teorijske se bave prosiravanjemznanja o psihickom zivotu, a primenjene se sluze postojecim znanjima u svrhuresavanja nekog prakticnog problema.1. U teorijske discipline spadaju: OPSTA, FIZIOLOSKA, RAZVOJNA, GENETICKA,SOCIJALNA I KVANTITATIVNA PSIHOLOGIJA.OPSTA PSIHOLOGIJA se bavi osnovnim psihickim funkcijama zdravog odraslogcoveka - opazanje, motivacija, ucenje, pamcenje, misljennje itd.FIZIOLOSKA PSIHOLOGIJA proucava zavisnost psihickih pojava od organskihosnova. Npr. povezanost nervnog i hormonalnog sistema sa mentalnimprocesima.RAZVOJNA PSIHOLOGIJA se bavi razvojem coveka u svikm psihickim sferama odrodjenja do smrti. Postoji tendencija da se razvojna psihologija izjednaci sadecjom psihologijom. To ije opravdano jer je decja psihologija samo deorazvojne psihologije, kao i PSIHOLOGIJA ADOLESCENCIJE I STARENJA.SOCIJALNA PIHOLOGIJA se bavi neposrednom ili posrednom interakcijom izmedjupojedinaca u drustvu i njenim efektima.KVANTITATIVNA PSIOLOGIJA se bavi merenjem psihickih procesa i osobina, kao iutvrdjivanjem individualnih razlika.
2
 
2. U primenjene psihologije spadaju: PEDAGOSKA, INDUSTRIJSKA, KLINICKA,FORENZICKA, SPORTSKA PSIHOLOGIJA, MENTALNA HIGIJENA, BIHEVIORALNAMEDICINA...PEDAGOSKA PSIHOLOGIJA se bavi psiholoskom stranom vaspitanja i obrazovanjadece.INDUSTRIJSKA PSIHOLOGIJA sadrzi vise oblasti - bavi se selekcijom i obukomosoba za pojedina zanimanja, profesionalnim savetovanjem, prekvalifikacijama,obucavanjem za posao itd.KLINICKA PSIHOLOGIJA se bavi poremecenim ponasanjem, njegovimdijagnostikovanjem, kvalifikacijom, terapijom i prevencijom.FORENZICKA PSIHOLOGIJA se bavi psiholoskim aspektima bitnim za policiju ipravosudje.BIHEVIORALNA MEDICINA identifikje psihicke uslove koji dovode do odredjenesomatske bolesti i faktore koji su vazni za oporavak.SPORTSKA PSIHOLOGIJA izucava psiholoske faktore vezane za uspeh uodredjenoj sporskoj grani.
02 Metode u psihologiji
Najopstije znacenje termina METODA jeste: nacin na koji se prikupljaju cinjenice.Uobicajena podela psiholoskih metoda polazi od razlikovanja eksperimentalnih iposmatrackih postupaka.Eksperimentalna su ona istrazivanja u kojima se kontrolisu uslovi pod kojima seneka pojava desava. Uslov koji eksperimentator menja je nezavisna varijabla(promenljiva) a rezultirajuca promena u ponasanju ili dozivljavanje je zavisnavarijabla. Pritom, psiholozi cesto glavne uzroke neke pojave nazivaju kauzalnimfaktorima.Primer: U eksperimentu u kome se ispituje uticaj buke na umor, buka kojukontrolise eksperimentator je nezavisna promenljiva a umor, koji se moze meritipreko brzine i tacnosti rada, zavisna je promeljiva. Eksperimentalna istrazivanjase javljaju u 2 osnovna oblika:1 Kod laboratorijskog eksperimenta se istrazivanje sprovodi u vestackistvorenim uslovima. Jedan od najvecih problema kod ovih eksperimenata, kadasu ispitanici ljudi, sastoji se u svesti subjekta o vestackom karakteru situacije.2 Terenski eksperiment ima tu prednost sto se izvodi u zivotnijim uslovima.Ucenicima iz jednog odeljenja predaje se na jedan nacin, onima iz drugog
3

Activity (22)

You've already reviewed this. Edit your review.
SuŁjićć Mersiiha liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
bojanacmm liked this
Almira Voli Trešnje liked this
Marija Petkovic liked this
Hasan Musagic liked this
Jovana Biki liked this
Danijela Gavric liked this
Milica Petrovic liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->