Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
12Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Contoh Tembang Pucung

Contoh Tembang Pucung

Ratings:

1.0

(1)
|Views: 14,220|Likes:
Published by iraspmt

More info:

Published by: iraspmt on Jul 30, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/17/2013

pdf

text

original

 
Contoh Tembang Pucung
1. Judul "Klenthing"Bapak Pucung.Cangkeme madhep mandhuwur.Sabamu ing sendhang.Pencoanmu lambung kereng.Prapteng wisma.Si pucung mutah guwaya.(ya itu yang namanya Klenthing).2. Judul "Penthol Korek"Bapak Pucung. Amung sirah lawan gembung.Padha dikunjara.Mati sajroning ngaurip.Mijil baka.Si pucung dadi dahana.(yo itu yang dinamakan penthol korek).3. Judul "Sepur"Bapak pucung.Renteng-renteng koyo kalung.Dowo koyo ulo.Pencoanmu wesi miring.Sing disobo.Si pucung mung turut kutho.(yo iku yang dinamakan sepur).Kalau diamati, tembang pucung iku isine ciri barang 2 kalimat, tempat 1kalimat dan pernyataan tempat 1 kalimat.balasgunungsimpingmenulis on Sep 18, '08bapak pucung dudu mego dudu mendhungngagem rante wajakaremane para taniyen mentiyung kala-kala nggondhol nyawa.. opo bedhe'-ane bang? ..Tembang PucungSep 18, '08 5:46 PM
 
Tembang Pucung, kang kalebu tembang cilik, iku tembang kang akehdigunakake amarga cekak tur gampang panganggone. Cekak amarga mungana patang gatra saben pada.
gatra kapisan cacahe 12 wanda (suku kata, syllable) lan wanda kangpungkasan kudu “u”, kacekak 12-u.
gatra kapindho cacahe 6 wanda, lan wanda kang pungkasan kudu “a”,kacekak 6 -a
gatra katelu cacahe 8 wanda, lan wanda kang pungkasan kudu “i”,kacekak 8 -i
gatra kapat utawa kang pungkasan cacahe 12 wanda, wanda kangpungkasan kudu “a”, utawa kacekak 12-aTuladha:Ngelmu iku kelakone kanthi lak 
u
Lekase lawan k 
a
sTegese kas nyantosan
i
setya budya pangekesing dur angkar
a
(kacuplik saka Serat Wedhatama anggitane KGPAA Mangkunagara IV)Utawa pucung kang misuwur marga asring kanggo tembang dolanan utawacangkrimanBapak pucung cangkemmu marep mandhuw
u
rSabane ing sendh
a
ngPencokane lambung ker
i
ngPrapteng wisma si pucung mutah guway
a
Bapak pucung gedhemu meh podo gun
u
ngsoko tanah plemb
a
ngngon-ingone sang bupat
i
yen lumakso si pucung lembehan gran
a
{coba batangen cangkriman ing dhuwur }
Teks Macapat (Gambuh dan Pocung)
OPINI| 13 September 2010 | 10:49 Dibaca:
10947
Komentar:
1
1 dari 1Kompasianer menilai bermanfaat
 
Di zaman saya masih berada di Sekolah Dasar, Pak Guru dan Bu Guru masihsempat mengajarkan beberapa tembang macapat dalam pelajaran Mulok (Muatan Loka) Bahasa Jawa. Namun saya tidak yakin kalau guru-guru SDsekarang, terutama yang masih muda, masih mengajarkan tembang Macapattersebut. Sungguh disayangkan memang, sebuah budaya Jawa yang adiluhungmulai tergerus oleh kemajuan zaman, seolah-olah kebudayaan Jawa tesebutmerupakan simbol keterbelakangan bagi beberapa orang yang sudah merasamodern. Padahal apabila kita mencermati isi dari teks-teks tembang macapattersebut dengan seksama, kita dapat melihat pelajaran hidup ang dapat dipetik dari teks tembang tersebut.FILSAFAT DIBALIK TEMBANG MACAPAT oleh Rudi Setiawan di Kompasianatanggal 4 April 2010 dapat anda baca untuk mengetahui filsafat yangtergambar di tembang macapat. Berikut saya tuliskan beberapa bait tembangmacapat Gambuh dan Pocung yang saya salin dari koleksi buku kakek saya.Semoga berguna untuk para pembaca.
“GAMBUH”
Samengko ingsun tutur,Sembah catur setyo lumuntur,Dhihin: Raga; Cipto; Jiwo; Roso; kakiIng kono lamun tinemu,Tandha nugrahaning Manon.***Sembah Raga puniku,Pakartine wong amagang laku,Susucine asarana saking warih,Kang wus lumrah limang waktu,Wantu wataking wewaton.***Ing nguni-uni durung,Sinarawung wulang kang sinerung,Lagi iki bangsa khas metokken anggit,

Activity (12)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Visti Reza liked this
Zakiya Fuadiyah liked this
Lalu Widjaje liked this
Nur Cols liked this
Yusuf Hanafi liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->