Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
25Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Laporan Pemeriksaan Pembiakan Aedes

Laporan Pemeriksaan Pembiakan Aedes

Ratings:
(0)
|Views: 7,982|Likes:
Published by Muhammad Khuzaifah

More info:

Published by: Muhammad Khuzaifah on Jul 31, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/05/2015

pdf

text

original

 
 
1
 
PENGHARGAAN
Bersyukur ke hadrat illahi kerana dengan limpah kurnianya, saya
MuhammadKhuzaifah bin Azli BPKA 2011- 0074
telah berjaya menyiapkan laporan tugasanyang telah diamanahkan oleh pihak kolej kepada saya. Saya dan rakan pelatih lainmerupakan pelatih tahun 2 semester 1 dari Kolej Kesihatan Awam Batu Rakit, KualaTerengganu telah menjalankan latihan klinikal di Pejabat Kesihatan Daerah Hulu Perak,Perak Darul Ridzuan.Disini saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada PPKP Pn ZahreenBinti Mokhtar Khan, PPKP En Zulfadhli dan semua staf Unit Vektor, yang telah banyakmembantu dan memberi kerjasama kepada saya sepanjang saya membuat latihanklinikal di dalam unit berkenaan. Sepanjang saya menjalani latihan, banyakpengalaman yang telah saya perolehi daripada staf unit bakas terutamanya semasaberada di lapangan. Tunjuk ajar yang diberikan akan saya praktikkan apabila sayaberkhidmat kelak.Bagi melengkapkan tugasan yang telah saya jalankan, saya juga telahmenyediakan satu laporan berkenaan
Pemeriksaan Premis Aedes
yang dilaksanakandalam
Unit Vektor PKD Hulu Perak
. Akhir sekali, penghargaan ini saya susuli dengan doa semoga jasa dan budisemua staf yang terlibat diberkati. Amin.Sekian Terima Kasih.
 
 
2
 
1.PENGENALAN
1.1 LATAR BELAKANG AKTIVITI
Demam denggi merupakan sejenis penyakit yang berbahaya disebarkan olehnyamuk aedes betina yang terinfektif. Bagi mengelakan penyakit ini dari terus merebak,Kementerian Kesihatan Malaysia di bawah unit Kawalan Vektor telah menjalankanberbagai bagi aktiviti bagi menyekat dan mengawal penyakit ini dari terus merebak danantara aktiviti yng telah di jalankan adalah seperti aktiviti fogging, Larvaciding, oiling,PPA dan lain lain lagi. Aktiviti Pemeriksaan Pembiakan Aedes (PPA) merupakan salah satu aktiviti utamayang dijalankan oleh unit vektor bagi menyekat dan mengawal penyakit demam denggiini. Aktiviti ini dijalankan adalah bertujuan untuk mencari tempat tempat pembiakannyamuk aedes atau yang berpotensi bagi pembiakan vector ini dan seterusnyamenghapuskan dalam usaha mengurangkan kejadian penyakit bawaan vektor khususnya Demam Denggi.Bertempat di kampung Ulu Kenderong pada 22/3/2012, pada jam 8.30 pagi, satuaktiviti PPA ( Pemeriksaan Pembiakkan Aedes) telah dijalankan. Aktiviti yang turutdianggotai oleh PKA Wan Mohammad Zailani, PKA Joe (Zulfadhli Mohammad Tahar)dan rakan pelatih Muhamad Khairul Azizi Bin Ayob.
 
 
3
 
1.2 KEPENTINGAN PEMERIKSAAN PEMBIAKAN AEDES
Pemeriksaan Pembiakan aedes merupakan salah satu aktivit penting dalammenyekat atau menghalang berlaku penularan virus penyakit demam denggi dandemam denggi berdarah dengan cara mencari dan memusnahkan tempat tempatpembiakan nyamuk aedes pada sesebuah lokaliti.Selain itu Pemeriksaan Premis Aedes ini juga bertujuan untuk membanci sesuatulokaliti untuk mengesan kawasan pembiakan yang berpotensi untuk pembiakan nyamuk Aedes. Melalui jumlah jentik dan takungan yang dijumpai ia akan dikira denganmenggunakan kaedah A.I (Aedes Index) dan B.I (Breatau Index). Kajian ini dapatmemastikan samada perlunya langkah pengawalan dan pencegahan dilakukan padasesebuah lokaliti tersebut.

Activity (25)

You've already reviewed this. Edit your review.
FARHANIFADLI liked this
idhamsaddam liked this
Nur Hanim Muzamil liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Ayang Darkmanja liked this
ieyka92 liked this
Frederick Alfonso liked this
Muhammad Khuzaifah liked this
Frederick Alfonso liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->