Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
34Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Nota Ringkas Sejarah Dunia

Nota Ringkas Sejarah Dunia

Ratings:

4.89

(1)
|Views: 7,136|Likes:
Published by Mon

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Mon on Jan 13, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX or read online from Scribd
See more
See less

08/09/2015

 
 JAWAPAN TEMA 1Sistem Beraja / Maharaja Konsep 1.
Ketuhanan
a. Jepun Maharaja ialah keturunan Amaratsu - Dewi Mataharib. Burma, Thailand, dan IndoCina pengaruh Budha Theravada -kedudukan raja pentingdalam menentukan kebahagiaan kehidupan di dunia dan di dunia akandatang.c. Sifat ketuhanan membolehkan raja dihormati dan ditaati.d. Burma , Raja merupakan tunggak penting pentadbiran yangberasaskan pada pengluasan buruh. Kedaulatan raja hasil daripadpengaruh Budha dan Hindu.Kawasan Istana suci. Rakyat perlu ikut peraturan seperti tundukkankepala, membuka kasut.e. Raja Nguyen anggap dirinya
Thein-tu
- anak tuhan, hak memerintahsebagai wakil tuhan.f. Ketutunan raja Kampuchea seperti Ang Duang ( 1848 -1860 ) danSihanouk ( 1943 - 1970 ) dianggap suci.g. Raja Siam berteraskan konsep
divine kingship
yang dipengaruhiunsur Budha dan Hindu Peranan Raja/Maharaja 1.
Burma
a. penaung dan pengembang agama
All The Best
 
b. penakluk negeri.c. tunggak kekuatan dan keupayaan negeri.d. pemberi pengesahan kepada sistem politik dan sosial.e. menjamin pengekalan adat resam tempatan dan mempunyai moralyang tinggi bagi menjamin kebahagiaan rakyat di dunia dan dunia akandatang. Ciri-ciri kekuasaan raja Burma:I. Pengumpulan gajah putih.a. Dikaitkan dengan ciri-ciri luar biasa raja - gagah dan negara semakinmakmur.b. Gajah putih sebagai simbol kedaulaan sejagat serta pengiktirafankuasa raja oleh kuasa-kuasa ghaib. 2.
Vietnam
a. Raja sebagai punca ilmu dan kemakmuran ekonomi serta ayahkepada rakyat. Sebab manusia diberi keupayaan yang berbeza dan rajamemiliki kelebihan. 3.
Kampuchea
a. Rujukan undang-undang dan pertuturannya dianggap undang-undang.b. Tempat menaruh harapan kepada mereka yang hadapi masalah.c. Raja lambang kemamkmuran negara - tiada raja bermakna negaramusnah.4.
Siam
a. Pelindung rakyatb. Mempunyai kuasa mutlak semua yang ada di bumi.c. Peranan Raja Siam dalam Dinasti Chakri 1782 - 1910:Peranan Rama 1 1782-1809.I. Mengeluarkan undang-undanh seperti yang diperlukan.
All The Best
 
ii. Memastikan upacara negara dijalankan.iii. Menjadi penaung kepada Buddhaisme.iv. Menggalakkan kesusasteraan rakyat.v. Mengubahsuai tradisi Ayudhya yang berkaitan dengan undang-undang cerai, kesusasteraan dan sejarah, undang-undang agama, danistiada negara. - Revolusi senyap yang mementingkan intelek manusiauntuk menentukan nasib dan negara.Peranan Rama 2 dan 3I. Melaksanakan upaca negaraii. menjamin keamanan dalam negeri.iii. Mempertahankan negeri daripada tekanan luar.iv. Memperkembangkan keintelektualan - Rama 3 Ciri-ciri kekuasaan raja Siam:I. Pengumpulan gajah putih - simbol kebebasan raja 5.
 Jepun
a. Bertugas hanya dalam melaksanakan upacara sahaja.b. Tugas-tugas pemerintahan dan pentadbiran terletak pada Shogun.c. Shogun memerlukan Raja bagi mengesahkan pelantikan danmenerima taat setia daripada rakyat.d. Raja ialah sumber kedaulatan, tetapi bukan sumber kuasa. Ë Struktur pentadbiran / Peranan Pembesar: 1.
Siam
I. Pembahagian rakyat kepada dua golongan:a. Golongan Tentera - di bawah
Kalahom
- penguasaan di selatan Siamb. Golongan Awam - di bawah
Mahatthai 
- penguasaan di Utara Siam.
All The Best

Activity (34)

You've already reviewed this. Edit your review.
LeYi liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Yahya Hawa liked this
Zubir'z Kitkat liked this
rianjamban liked this
BG liked this
Fa Ce Boo K-Ann liked this
Cahaya Yank Terluka liked this
Prasanth Santh liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->