Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Zanafilla e Krenarise Kombetare - Nga Anastas S. SHUKE

Zanafilla e Krenarise Kombetare - Nga Anastas S. SHUKE

Ratings: (0)|Views: 182 |Likes:
Published by madopol007
ZANAFILLA E KRENARISE KOMBETARE
Nga Anastas S. SHUKE
Sumerianët – djepi i vërtetë i kulturës botërore. Gjuha e tyre – shqipja
Në fillim sumerianë, pastaj pellazgë/pelargë, më pas ilirë e arbër, e sot shqiptarë
ZANAFILLA E KRENARISE KOMBETARE
Nga Anastas S. SHUKE
Sumerianët – djepi i vërtetë i kulturës botërore. Gjuha e tyre – shqipja
Në fillim sumerianë, pastaj pellazgë/pelargë, më pas ilirë e arbër, e sot shqiptarë

More info:

Published by: madopol007 on Aug 09, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/29/2012

pdf

text

original

 
 
ZANAFILLA EKRENARISËKOMBËTARE -Nga Anastas S.SHUKE
 
Në fillim sumerianë,pastaj pellazgë /pelargë, më pas ilirë earbër, e sot shqiptarë
 
M. D   
Sumerianët 
djepi i vërtetë ikulturës botërore.Guha e tre
shia
 
 
2 | Faqe 
ZANAFILLA E KRENARISE KOMBETARENga Anastas S. SHUKE
 
Sumerianët 
djepi i vërtetë i kulturës botërore. Gjuha e tyre
shqipjaNë fillim sumerianë, pastaj pellazgë/pelargë, më pas ilirë e arbër, e sot shqiptarëNë librat e shkollës 8-vjeçare apo të mesme kemi mësuar se Lajbnici,matematikani e filozofi gjerman i shekullit të 17-të, ishte njëkohësisht edhealbanolog i madh. Ndokush pyeste se çlidhje ka albanologjia me matematikën, pornuk gjente përgjigje në ato libra. Asnjëherë nuk është përmendur thënia e tij se
“nëse doni të zbuloni historinë para Krishtit dhe shkencat e asaj kohe, duhet tëstudioni gjuhën shqipe”. Dhe i madhi profesor Eqrem Çabej thotë se “historia egjuhës është historia e popullit që e flet”.
 Sa pak histori e kombit dhe sa e cunguar i është servirur ajo brezit tonë!Krenaria kombëtare, identiteti kombëtar apo patriotizmi kërkon një mbështetjetë fuqishme e reale, përndryshe ajo nuk mund të jetë një shtysë drejt përparimit kombëtar, por kthehet në parullë pa vlerë. Krenaria kombëtare është baza më ethellë morale e njeriut, stimuli moral më i natyrshëm në gjithë aktivitetin e tij.Formimi i personalitetit të çdonjërit prej nesh bazohet në radhë të parë nërespektin ndaj vetes dhe kombit, prandaj njohja e historisë së kombit ështëelementi fillestar i kulturës. Vini re këtu vëmendjen e fqinjëve tanë dhe luftën etyre për problemet e identitetit si dhe agresivitetin në rritje kundër identitetit shqiptar. Ne shqiptarët duhet të mësojmë nga fqinjët një gjë: presioni është art më vete dhe, si i tillë, duhet patjetër të përdoret vazhdimisht, e sidomos kurraporti i forcave nuk është në anën tonë. Për këto arsye, identitetit tonë kombëtarduhet ti hiqet mbulesa e rëndë mijëravjeçare e mosdijes dhe e harresës dhemedia e shkruar dhe ajo vizive duhet tu bëjnë një reklamë të madhe studimevedhe zbulimeve të fundit apo të mëparshme për gjuhën shqipe dhe identitetin tonëkombëtar. Gjithashtu historianët e gjuhëtarët tanë duhet të jenë shumë më aktivësot.GJUHA është themeli i kombit, ajo që na bën të veçantë nga të tjerët. Ne shqiptarët krenohemi mjaft me Heroin tonë Kombëtar Skënderbeun, si pjesë madhore emozaikut tonë të identitetit, që shpesh përpiqen të na e vjedhin, sidomos tia ulinvlerat. Megjithatë, duhet pasur parasysh se Skënderbeu i përket një periudhemjaft më të vonshme kohore sesa zanafilla e kombit tonë, e cila shtrihet nëmijëvjeçarë. Pra, aftësia konkurruese që nevojitet për të shërbyer si shtyllëqendrore e krenarisë kombëtare, e identitetit tonë kombëtar kufizohet, për arsyese i duhet të përballet me identitetin e kombeve të tjera, që janë bazuarpërgjithësisht në periudha kohore mjaft më të hershme dhe në vazhdimësi. Në
 
3 | Faqe 
mënyrë që krenaria kombëtare të ulet këmbëkryq në subkoshiencën tonë për tëna dhënë qetësinë, forcën dhe stimulin e pakrahasueshëm dhe aq të nevojshëmsot, na duhet të bazohemi në një shtyllë mjaft më të vjetër në kohë, rreth së cilëstë mund të mblidhet e të qëndrojë fort i gjithë mozaiku gjigant i historisë sonë, iidentitetit tonë kombëtar.Historia është politikë, krenari dhe unitet, forcë shtytëse e kombit. Prandaj çdoshtet dhe çdo klasë politike duhet të investojë më shumë për zbulimin e saj.
Dikush thotë: “Çna duhet historia?!” Le të shohim Amerikën, që me pak hist 
ori,vetëm 200 vjet, ka arritur majat, dhe të ecim përpara pa u interesuar përhistorinë. Por njëkohësisht ata thonë edhe se nuk ka dokumente historike nëshqip, se ne nuk paskemi as histori, as heronj, pra jemi kot! Por të gjithë ekuptojmë se, kur mendon se je kot, vetëm demoralizohesh e nuk shkon përpara.
 Arrijnë deri aty sa qesëndisin paturpësisht shqiptarizmën!! “Do të hyjmë nëEvropë”, –
thonë. Por aty duhet hyrë me dinjitet e identitet, jo nga dera e pasme.Gjithashtu duhet të kuptojmë se për shkak të ndarjes së kufijve që kemi sot neshqiptarët kemi ndjesi e koncepte më të ngushta apo më të ulëta për veten,krahasuar me ato të shekullit të 19-të e më parë. Ndarja jo e favorshme e kufijvesiç janë deri sot solli nevojën për korrigjimin, në fakt dëmtimin e vetëdijes sonëkombëtare.Pse na pranon me vështirësi Evropa, vetëm për nivelin e sotëm, apo sepse ajo dhene vetë nuk e njohim prejardhjen tonë, historinë dhe zanafillën tonë, me të cilëntë prezantohemi në Evropë? Edhe në një prezantim të thjeshtë midis njerëzve tëpanjohur ne kërkojmë të dimë për prejardhjen e personit që kemi përballë.Mosnjohja sjell frikë dhe pasiguri. E njëjta logjikë vlen për marrëdhëniet midisshteteve.E pra, Evropa nuk na pranon, nuk na jep vizë, nëse nuk njohim dhe nuk iatregojmë asaj historinë tonë, elementin fillestar të kulturës. Arma jonë kryesore,shtylla e identitetit tonë, me të cilën do të përballemi me konkurrentët tanë për tërivendosur historinë, duhet dhe do të jetë veçoria bazë e ekzistencës së njëkombi, pra GJUHA. Shqipja është GJUHA E PARË E SHKRUAR NË BOTË, ështëGJUHA E FILLIMIT! Po, po, mos kini frikë, provat janë të shumta dhe sistematike.
 Ato gjenden në mbi 200 000 “libra” (pllaka me shkrim kuneiform) të kulturës më
të lashtë të botës
asaj sumere. Pasardhësit akkadianë e babilonas e kanë quajtur
atë vend Super (Shumer) apo “Shum Erë”. Vetë shumerët e quanin KI.E.NGIR, qëdo të thotë “tokë e ngirë”, e nginjur, e ngopur, e begatë.
 Provat gjenden edhe në 3-4 miliardë kopje të Biblës në të gjithë botën. Besohet setregimet biblike, veçanërisht kapitulli i parë, zanafilla/genesis, janë me
prejardhje nga shkrimet e pllakave sumere si “Eposi i krijimit”.
 

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->