Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
7Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Bunjevacka prezimena

Bunjevacka prezimena

Ratings: (0)|Views: 332 |Likes:
Published by sarcel

More info:

Categories:Types, Research, History
Published by: sarcel on Aug 11, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/22/2014

pdf

text

original

 
Буњевачка презимена
Портал Порекло у више наставака објављује податке о буњевачкимпрезименима, претходно објављене у суботичком недељнику „Дани“, који супреузети из књиге Јована Ердељановића „О пореклу Буњеваца“.Прилог послао Александар Маринковић
АДАМОВИЋИ
 
 
 – у Бачкој (у Баји), од 1625.год., католици у Лици, православни “Адам“ уЗеленграду код Обровца, православни Адамовићи у Босанској Крајини, досељени иззападне Босне, а старином из Далмације. У западној Босни многобројни православниродови овог презимена, многи у суседној босанској Посавини. У западној Босниправославно село Адамовићи. Године 1249. Помињу се међу хумским властелинима два Адамовића.
АЛАГА / АЛАГИЋИ
– у Бачкој ( у Суботици и Каћмару) од 1722. године. Католици уЈежевићу код Врлике; у Лици православни Алагићи, православни Алагићи у Далмацији,Босни и Славонији; у Будиму је 1720.год. било три православна Србина с презименом Алагаић и код сваког је забележено да је “Травничанин“, дакле из Травника у Босни. У Босни, у фојничком срезу, католичко село Алагићи.
АЛАЏИЋИ
– у Суботици, католички свештеници у сплитској дијецези, оба родом изДрашница код Макарске. Код Фоче православно-мухамеданско село Алачићи.
АЛГАШЕВИЋИ
– у Суботици око 1692. године.
АНДРАШИЋИ
– (?) у Суботици, око 1692. год.
АНИЧИЋИ
– у Суботици од 1779.год., католици у Турјацима код Сиња; “Anicich Luko“родом из “da Fort Opus“ код Метковића; у Пољицима (у Далмацији племићки род Аничићи;год. 1685. умро је фратар Joannes Anničić a Duvno“; православни Херцеговци у Трсту, врломногобројни православни Аничићи по Босни, особито западној.
АНТОНОВИЋИ
– у Лици.
АНТУНОВИЋИ / АНТУНОВИ
– у Бачкој: у Сомбору од 1677.год., у Суботици, Аљмашу,Бикићу и Старој Моравици. По предању су из Пољица у Далмацији, а по тврђењу дрИ.Милића имају и расправе о томе. Антуновићи у Пољицама помињу се још 1570.год. у једном млетачком документу. Има католика Антуновића и по осталој Далмацији, нпр. кодИмотског, код манастира Живогошћа, у Кијеву код Врлике, у Козицама и Отрићима у
 
Земунику, а осим тога и у западној Херцеговини. Има и православних Антуновића узападној Босни.
АРАДСКИ
– Арацки, Арађани у Суботици од 1715.год. Очевидно досељени из Арада.
АУГУСТИНОВИЋИ
– у Баји од 1714.год.; католици у Задру, сад поталијањени. Католициистог презимена у Глини.
АЧА / АЧИЋИ
– у Суботици од 1737.год.; православни у западној Босни; Ј.Ачић, игуманправославног манастира Пакре.
АЏИЈЕ
– у Лици и православни и католици од једног рода, православни примиликатоличанство вероватно око 1700.год.; католици у Дрнишу; католици Аџићи-Капитановићиу Медвиђој код Обровца; католици у Сињу; православни Аџићи у западној Босни и суседнојбосанској Посавини; Зора Аџија, православна учитељица у Босни. У западној Босниправославно село Аџићи. (
 Александар Маринковић 
: мој додатак – католички род Аџића уТрибњу под Велебитом)
БАБИЋИ
– у Лици; Буњевци у Суботици и Сомбору: православни у Мокром Пољу кодКнина и у Уздољу, а старином из Босне; католици у Придрази и православни у Жегару,обоје у северној Далмацији; католици у Сушцима и у Угљанима код Сиња; А. и Р. Бабићкатолички свештеници, оба рођена у Ричици у Босни; врло многобројни православниродови по западној и по осталој Босни. У Босни има 25 села истог имена, међу њима и двакатоличка: једно у околини Травника, а друго у околини Жупањца односно Дувна, док суостала православна и муслиманска.
БАБУРИЋИ
– у Лици, од 1683.год.
БАЈИЋИ
– у Суботици, од 1682.год., а било их је у Суботици и католичких и православнихи још од 1779.год. међу првим слободним суботичким грађанима и 9 Бајића католика и 2православна; у Сомбору (да ли Буњевци?); православни у Мокром пољу и Радљевцу кодКнина, а старином из Босне; православни у Гламочу и од њих пресељени у Книн, католициу Војнићу код Сиња; врло многобројни православни Бајићи по Босни, особито западној. У западној Босни има по једно православно сеоце Бајићи код Кључа и Бања Луке и махалатог имена у Босанском Петровцу; иначе има у околини Маглаја и Сребренице по једноправославно сеоце Бајићи.
БАЛАЖЕВИЋИ / БАЛАЖЕВИ
– у Суботици, од 1759.године. Општина поглавитокатоличке вароши Нина у северној Далмацији има заселак с именом Балаж.(
 Александар Маринковић: 
мој додатак – заселак Балаж код Нина није ми познат, нити мизвучи “далматински“. Можда је мислио на Влашиће на оближњем острву Паг? Балашевићииз Новог Сада су пореклом Срби из Румуније и у оригиналу су били Балашеви. Стогамислим да су ови суботички Балажевићи или истог порекла као и новосадски или сувероватније од личких Блажевића само у мађарском изговору “балаж“ што такође значивлах.)
БАЛЕНИ / БАЛЕНОВИЋИ
– у Подгорју (са Сењом) и у Лици, од 1676.год. и уопште од17.века (помен. “Кроника“ P.Vitezovicha, c. 200 и 202 под год. 1676. Каже: “JurissaBallenovich od Szenja….je bil glassovit četnik“). У Босни, у околини Вареша има селоБаленовци чије име има свакако везе с овим презименом.
 
БАЛИКОВИ (?)
– у Суботици, од 1724.год. У источној Босни муслиманско-православносело Балуковци.
БАНЦИ,
једн.
Банац
,
БАНАЋЕВИ
– у Суботици, од 1715.год.; у Дубровнику католички род “Банац“. У западној Босни православно село Банци.
БАРАКОВИЋИ
– у Баји, од 1714.год. у Суботици; Ј.Барако православни Србин у Карловцу;у Далмацији код Сиња сеоце Бараковина (део поглавито католичког села) са којима јемогао имати везе по пореклу, а можда и по рођењу Ђорђе Бараковић, хрватски племићкоји је од младости живео у Задру (1548.-1628.). У средњој и источној Босни три поглавитомуслиманска села с именом Бараковићи, а у разним деловима Босне и Херцеговине шестсела с именом Бараковац и Бараковина.
БАРАШЕВИЋИ
– у Лемешу у Бачкој, од 1776. године.
БАРИЋИ / БАРИЋЕВИ
– у Суботици, од 1686.год.; у Гари у Бачкој од 1712.год.; католициу севернодалматинском селу Кијеву и одатле пресељени у Книн у Далмацији; католици уХрватцу код Книна; православни у Уздољу код Книна, а старином “из Босне“; православниу Жегару у северној Далмацији и католици у Задру; католици у шибеничкој и сплитскојдијецези у Далмацији; племићки род у Пољицама; католици у бихаћком крају, у Неретви уХерцеговини и можда још другде у Босни и Херцеговини. У средњој Босни близу Тешњаима православно село Барићи.
БАРИЧЕВИЋИ
– у Лици, од 1686.год.; католици у Јесеницама код Обровца.
БАРНИЋИ
– у Суботици, од 1732.год.; један од католичких свештеника скупљених каосинод у Броду 1697.год., Franciscus Barnich. У источној Босни православно село Барник.
БАРЊАЦИ
једн.
БАРЊАК
– у Суботици, од 1732.год.; католици у имотском срезу уДалмацији; Барњаковић, свакако из Босне, помиње се 1739.год. у летопису фраН.Лашванина.
БАРТУЛОВИЋИ
– у Суботици, од 1779.год.; католици у Кучићима код Омиша у Далмацији; “има их много у Далмацији (копненој) и сви су католици.“
БАТОВЦИ
– у Лици, од око 1686.год.; у Босни има два села с именом Батово, по коме суови Батовци, без сумње, добили презиме: једно у околини Власенице са становништвом светри вере и једно у околини Чајнича, муслиманско.
БАЋИЋИ
– у Подгорју и у Лици. О њиховом пореклу и старини види 2. поглављепретходног одељка (Александар Маринковић: мој додатак – у том поглављу наводе себројна презимена приморско-личких Буњеваца који се протежу и по северној Далмацији изападној Босни као потомци рода Рукавина, одакле сви потичу. На основу тога, вероватно је Ердељановић сматрао да су и Баћићи међу њима) . Има и католика Баћића у околиниБенковца (у Полачи и Подлугу).
БАЧИЋИ, БАЧИНИ
– у Суботици, од 1686.год.; у Баји Бачићи од 18.века; католици Бачићиу Бискупији код Книна, старином “из Босне“; католици у Бенковцу и иначе по Далмацији; уБосни и у Хрватском приморју католици с презименом Бачић; Bachich негда племићки род уБосни; православни Бачићи у западној Босни; у северној Далмацији, у околини Бенковцаима католичко сеоце Бачићи. У средњој и источној Босни има три сеоца с именом Бачићи, адва се зову Г. и Д. Бачић; ниједно од њих неће бити католичко.

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Vesna Markovic liked this
skutorka59 liked this
reuf311 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->