Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more ➡
Standard view
Full view
of .
Add note
Save to My Library
Sync to mobile
Look up keyword
Like this
3Activity
×
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Ikut Sunnah Nabi....

Ikut Sunnah Nabi....

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 2,394|Likes:
Published by shafri89

More info:

Published by: shafri89 on Jan 14, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
See More
See less

08/21/2010

 
oIKUT SUNNAH NABI....Aku datang dari keluarga yg besar...16 adik beradik, bila sesekali berkumpul,dah tentu mak aku akan buat majlis makan besar-besar dan best-best!!! Dalamramai2 adik beradik, bukan semua yg suka stail aku, apabila aku bawa gayahidup " gaya pulang ke pangkal jalan'"...maka adalah yg tak kena sanasini...oh..Masa makan, aku pun duduk lah cara Nabi..(rujuk ustaz) lalu ada yg sound:"apahal duduk macam nak berlari ajer....""tak baik lutut tinggi pada makanan.."" ni duduk ke nak berak nie..?"Oleh sebab aku lelaki beriman, maka aku buat muka seposen...aku pun basuhtangan,Nota untuk mua'alaf: sebelum makan sunnah Nabi adalah basuh kedua2 tangandan berkumur, insyaAllah jika korang amal nie sebelum korang mati Allah akanmempermudahkan segala urusan hutang piutang korang.hutang kereta/rumah/ kahwin/ study/along bla bla bla!!!Sambung balik, aku pun berpikir...ada baiknya juga Nabi tak makan pakai sudu@ garfu, kalau Nabi makan pakai sudu, susah pulak org miskin macam aku nakikut sunnah Nabi, nak pakai sudu material apa? stainless steel ke inconnel 601?Nak pakai colour camne? matelic ke cooper? kan susah tu!!!Tu belum lagi jika Nabi makan pakai kerusi dan meja...bentuk bulat ke bentukheksagon?, oktagon?, nanagon? nak kena pergi Kedai perabot buat ansuranmudah! jimat ! hanya RM 1 dan tunggu 30 hari, kunjungilah kedai perabotterbesar di Malaysia , bla bla bla!!! Oh..Biasa korang belajar doa makan macam nie:"Allahummabariklana (hingga akhir)Tapi tu sebenarnya doa tengok makanan, doa makan mudah sajer:"Bismillah, barkatillah"Lepas tu makan lah, dengan tiga jari (sunnah Nabi) kemudian, ada pulak suara2yg sound:"Eh, kenyang ke makan dengan tiga jari? "Aku kata: "huh, anak cina makan dengan dua kayu elok2 habis nasi satupinggang!!! "
 
Tapi oleh kerana aku sorang jer yg makan dengan tiga jari, org lain makandengan lima jari, maka aku lihat kadar flow of suapan dan kadar quantity of lauk-pauk diorang lebih laju dan maju, maka aku menukar jariku dari 3 kepada5...oh..tepuk dada tanya iman..Kemudian aku minum dari tangan kanan yg tidak berbasuh...Diorang tegur: "essh..pengotor betullah"Aku kata: "Apa pulak kotor, aku makan nasi, bukan tahik!!!"(tapi aku katadalam hati sebab aku lelaki beriman)"Nie, apahal jilat2 jari nie? lucah betul!!"-tanya diorang pada aku..."Makan ayam sedap sampai ke kaki....makan sate sedap sampai ke lidi he heheh"-kataku.Banyak pulak diorang komplen cara aku makan..err maksud aku cara Nabimakan... aku tahu tak berguna berdebat ngan mereka kalau aku ubah topikdengan bertanya :Tahukkah korang kenapa lembu makan rumput dan kambing makan daun?Abang aku kata: sebab tengkuk lembu berat...bla bla bla..Aku kata: "salah!!! lembu makan rumput dan kambing makan daun sebabmereka lapar!!!(tak lawak) ha ha ha!!!"Aku menyambung: "Penting makan cara Nabi sebab kita hari2 makan, tapi bilatak ikut sunnah, maka jadi macam lembu dan kambing makan sajer, namun bilakorang makan macam Nabi saw makan, maka di kira ibadat...Masa nak makan, niatlah makan kerana perintah Allah, namun kena nafikanmakanan yg bagi kenyang..hakikatnya kenyang datang dari kudrat Allah."Tiba2 mak aku tercekik tulang ikan.. (bayangkan seorang mak cik sedangtercekik tulang) Kemudian, Mak aku mendapat nasihat secara berperingkat, adayg sarankan agar makan pisang, minum air dengan capat, makan nasi kepal danlain2, tapi masih tak berjaya.. kesian mak aku..."Huh! Hamka, Takkan kau tak tahu cara sunnah Nabi nak buang tulang tercekikcamne?..cakap terer.."(kata abang aku)Aku kata: "senang sajer...Mak angkat kedua-dua tangan ke atas.. "Mak akupun buat..tapi masih tak jadi..Aku kata: "lurus Mak, tangan mak dua-dua kena lurus... !!!"(bayangkan seorang makcik yg sedang duduk bersila sambil kedua-dua tangan

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
annisa_gizi liked this

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->