Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword or section
Like this
2Activity
P. 1
RAMALAN JOYOBOYO

RAMALAN JOYOBOYO

Ratings: (0)|Views: 416 |Likes:
Published by Edy Suyanto

More info:

Published by: Edy Suyanto on Sep 02, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/26/2013

pdf

text

original

 
 
RAMALAN JOYOBOYO
Jayabaya salah seorang raja Kediri (1130-57), penerus Airlangga yang paling banyakdikenang, walaupun tentang masa pemerintahannya sendiri tidak banyak diketahuioleh sejarah. Ketika itulah Empu Sedhah dan Empu Panuluh diperintahnyamenyadur Mahabharata Sanskerta ke dalam kakawin Jawa Kuno Bhratayuddha.Empu Panuluh juga menggubah kakawin Gatotkacasraya dan Hariwamsa, sebagaipuja-puji persembahannya pada junjungannya Sang Mapanji Jayabhaya SriDharmeswara Madhusuddhama Wartamindita itu.Jaman Kediri, khususnya semasa Kameswara (1115-30) dan Jayabaya (1130-57),memang merupakan jaman mas bagi perkembangan sastra Jawa Kuno. Karenaitulah tradisi Jawa mengatakan, bahwa Raja Jayabaya telah meramalkan tentangmasa keruntuhan kerajaannya sendiri, dan sekaligus tentang kebangkitan dankejayaannya kembali di kelak kemudian hari. Ramalan tentang jatuh-bangunnya"Negeri Jawa" atau Nusantara.Besuk yen wis ana kreta tanpa jaran.Tanah Jawa kalungan wesi.Prahu mlaku ing dhuwur awang-awang.Kali ilang kedhunge.Pasar ilang kumandhang.Iku tanda yen tekane jaman Jayabaya wis cedhak.Bumi saya suwe saya mengkeret.Sekilan bumi dipajeki.Jaran doyan mangan sambel.Wong wadon nganggo pakaian lanang.Iku tandane yen wong bakal nemoni wolak-waliking jaman.Akeh janji ora ditetepi.Akeh wong wani mlanggar sumpahe dhewe.Manungsa pada seneng nyalah.Ora ngindahake hukum Allah.Barang jahat diangkat-angkat.Barang suci dibenci.
 
Akeh manungsa mung ngutamake duwit.Lali kamanungsan.Lali kabecikan.Lali sanak lali kadang.Akeh Bapa lali anak.Akeh anak wani nglawan ibu.Nantang bapa.Sedulur pada cidra.Kulawarga pada curiga.Kanca dadi mungsuh.Akeh manungsa lali asale.Ukuman Ratu ora adil.Akeh pangkat sing jahat lan ganjil.Keh kelakuan sing ganjil.Wong apik-apik pada kepencil.Akeh wong nyambut gawe apik-apik pada krasa isin.Luwih utama ngapusi.Wegah nyambut gawe kepingin urip mewah.Ngumbar nafsu angkara murka, nggedhekake duraka.Wong bener thenger-thenger.Wong salah bungah.Wong apik ditampik-tampik.Wong jahat munggah pangkat.Wong agung kesinggung.Wong ala kepuja.Wong wadon ilang kawirangane.Wong lanang ilang kaprawirane.Akeh wong lanang ora duwe bojo.Akeh wong wadon ora setya marang bojone.Akeh ibu pada ngedol anake.Akeh wong wadon ngedol awake.Akeh wong ijol bebojo.Wong wadon nunggang jaran, wong lanang linggih plangkiRanda seuang loro.
 
Prawan seaga lima.Duda pincang laku sembilan uang.Akeh wong ngedol ngelmu.Akeh wong ngaku-aku.Njabane putih njerone dadu.Ngakune suci, nanging sucine palsu.Akeh bujuk akeh lojo.Akeh udan salah mangsa.Akeh prawan tuwa.Akeh randa nglairake anak.Akeh jabang bayi lahir nggoleki bapakne.Agama akeh sing nantang.Perikamanungsan saya ilang.Omah suci dibenci.Omah ala saya dipuja.Wong wadon lacur ing ngendi-endi.Akeh laknat.Akeh pengkhianat.Anak mangan bapak.Sedulur mangan sedulur.Guru disatru.Tangga pada curiga.Kana-kene saya angkara murka.Sing weruh kebubuhan.Sing ora weruh ketutuh.Besuk yen ana peperangan teka saka wetan kulon, kidul lan lor.Akeh wong becik saya sengsara, wong jahat saya seneng.Wektu iku akeh dandang diunekake kuntul.Wong salah dianggep bener.Durjono saya sempurna.Wong lugu kebelenggu.Wong mulyo dikunjoro.Sing curang garang.Sing jujur kojur.

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->