Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
14Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
kimpalan gas

kimpalan gas

Ratings:
(0)
|Views: 4,747|Likes:
Published by Latiff Fadzillah

More info:

Published by: Latiff Fadzillah on Sep 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/08/2015

pdf

text

original

 
 Laporan Kimpalan Gas DKM2S1
1.TAJU
Membuat sambungan ‘tee’ dan lekap dengan menggunakan logampenambah dan meloyang serta kerja-kerja pemotongan Oksi-asetilena.
2.OBJEKTIF
Mempelajari cara-cara membuat kerja-kerja asas kimpalan gas yangmelibatkan pelbagai proses penyambungan logam.
3.PENGENALAN KIMPALAN GAS
Kimpalan Gas adalah satu cabang daripada kerja kimpalan yang telahlama diamalkan dalam bidang industri. Terutama sekali dalam bidangfabrikasi logam. Ini adalah kerana kimpalan gas adalah didapati amatsesuai untuk kepingan logam-logam yang nipis. Contoh bidang kerja yangmelibatkan proses kimpalan gas ialah kerja membaikpulih badan kenderaanserta kerja-kerja fabrikasi logam yang melibatkan kepingan logam nipis.Pada awal kurun kedua-puluh manusia telah mengetahui caramenyambung logam dengan memanaskan dua batang logam hingga merahmenyala dan seterusnya impak yang kuat dikenakan ke atas kedua-duanyasehinggalah kedua-duanya bercantum menjadi satu. Proses ini dipanggilsebagai kimpalan tempa. Kaedah ini telah diperbaiki dari masa kesemasaseiring dengan perkembangan teknologi sehinggalah kaedah terkinikimpalan gas telah dapat kita semua gunakan sekarang ini.
3.1
DEFINISI KIMPALAN GAS
Kimpalan gas didefinasikan sebagai satu proses penyambunganlogam dengan kaedah memanaskan kedua-dua bahagian logam yanghendak disambung sehingga cair dan bercantum menjadi satu.
3.2KIMPALAN GAS TEKANAN RENDAH DAN KIMPALAN GASTEKANAN TINGGI
KIMPALAN GAS TEKANAN RENDAH :Kimpalan tekanan rendah menerima bekalan gas asetilina dari janakuasa gas asetilina yang mempunyai tekanan kurang dari 1.0 psi atau1.0 Bar.KIMPALAN GAS TEKANAN TINGGI :Kimpalan gas tekanan tinggi menerima bekalan gas dari janakuasagas asetilina yang mempunyai tekanan dari 1-15psi atau 1-15 Bar.
 
 Laporan Kimpalan Gas DKM2S1
3.3KEGUNAAN KIMPALAN GAS DALAM INDUSTRI
Dalam bidang perindustrian kimpalan gas banyak digunakan dalam kerjafabrikasi logam yang melibatkan kepingan logam yang ketebalannyamelebihi daripada 1.0mm sehingga 3.0mm. Contohnya, dalam kerja-kerjamembaikpulih badan kenderaan yang melibatkan kerja-kerja ketukmengetuk dan menampal bahagian-bahagian badan kenderaan yang rosak.
3.4GAS
Dua jenis gas yang biasa digunakan dalam kerja kimpalan gas adalahoksigen (O) dan asetilina (C H). Campuran kedua-dua gas menghasilkanhaba yang paling tinggi berbanding gas-gas bahan api yang lainnya.Suhunya boleh mencapai sehingga 3316°C.
3.5
GAS OKSIGEN
Gas oksigen tidak mempunyai warna , rasa dan bau. Ia juga merupakansejenis gas yang dapat memebantu dalam proses pembakaran dan jugamerupakan gas aktif yang boleh bertindakbalas ke atas logam yangmenyebabkan pengoksidanan berlaku ke atas logam berkenaan.Contohnya, pengkaratan ke atas keluli.
3.6PENGHASILAN GAS OKSIGEN
Gas oksigen boleh dihasil melalui beberapa kaedah iaitu:i) Kaedah penyulingan udara (pemeringkatan udara)ii) Kaedah elektrolisisKaedah penyulingan udara adalah satu kaedah yang dilakukan secarakomersial. Ianya dilakukan melalui proses pengasingan oksigen daripadaudara yang dipanggil proses penyulingan udara cair yang termampat padaketekanan 206 bar (3000psi) iaitu pada suhu -160C. Seterus tekanan
 akan akan di kurangkan sedikit demi sedikit dimana oksigen dalam bentukcair akan bertukar menjadi gas lalu ditabungkan. Begitulah bagi gas-gasyang lainnya akan bertukar menjadi gas apabila tekanan dikurangkan danditabungkan untuk kegunaan yang lain.Kaedah elektrolisis adalah satu proses penghasilan gas oksigen yangdiperolehi melalui arus elektrik di dalam air. Proses ini sangat mahal dantidak ekonomi untuk dikomersialkan. Gas oksigen akan disimpan dalamsilinder keluli yang berwarna hitam dan lebih tinggi daripada silinderasetilina. Ianya tidak bersambung dan berupaya menahan tekanan setinggi3360 psi. Boleh didapati dalam tiga saiz.
3.7
Gas Asetilina
 
 Laporan Kimpalan Gas DKM2S1
Gas asetilina adalah bahanapi yang tidak mempunyai warna tetapimempunyai bau yang kuat dan mudah terbakar .Ia adalah gas yang tidakstabil dan perlu disimpan dalam keadaan yang tetap. Titik kritikal bagi gasasetilina ialah pada tekanan 28 psi pada suhu 70F.
3.8PENGHASILAN GAS ASETILINA
Gas asetilina dapat dihasilkan dengan mencampurkan kalsium karbidadan air. Terdapat dua jenis janakuasa yang menghasikan gas asetilina,iaitu:i) janakuasa tekanan rendah .ii) janakuasa tekanan tinggiGas asetilina disimpan dalam silinder keluli berwarna maroon yangdiisikan dengan bahan berliang sepenuhnya yang terdiri daripada habukkayu balsa, arang kayu,simen,dan bahan-bahan telap yang lain.Bahan-bahan telap yang dimuatkan ke dalam silinder asetilina adalahberfungsi untuk menyerap seberapa banyak cairan aseton. Aseton ini pulaakan berfungsi untuk menyerap gas asetilana sebanyak 25 kali gandaisipadunya sendiri.
3.9GAS BAHANAPI YANG LAIN-LAIN
Selain daripada asetilina terdapat juga gas-gas bahanapi yang lain yangmana campuran gas ini bersama oksigen akan menghasilkan suhu yangagak tinggi. Berikut adalah perbandingan suhu-suhu bagi campuran antaradua gas.
I.
oksi-asetilina 3100°C - 3500°C
II.
udara-asetilina 2300°C - 2500°C
III.
oksi-hidrogen 2200°C - 2382°C
IV.
1v) oksi-gas arang batu 1982°C - 2182°C
3.10
SISTEM PEMASANGAN DAN KELENGKAPAN KIMPALAN GAS
I.SISTEM PANCARONGGA
Silinder oksigen dan asetilina dikumpul disatu tempat berasingandiantara keduanya.
Sistem manifold pancarongga adalah yang paling selamat kerena :a.Silinder-silinder oksigen dan asetilina diletakkan pada tempatyang berlainan.

Activity (14)

You've already reviewed this. Edit your review.
Thurai Venthen liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
syahella121 liked this
nizam121 liked this
muhalina liked this
Karoi Neko liked this
Azlan Ahmad liked this
Syahir Dakuo liked this
Pesal Peace liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->