Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Un Nou Inceput

Un Nou Inceput

Ratings: (0)|Views: 3 |Likes:
Published by vulcan_ine

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: vulcan_ine on Sep 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as RTF, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/08/2012

pdf

text

original

 
Un nou început publicat la 1 Octombrie 2004de Marian Apostol (AIM)
Calendarul Maya
 O imensă piatră din America Mijlocie găzduieşte celebrul calendar Maya care cuprindecicluri de 1.872.000 zile. De ce tocmai această cifră? Unităţile de măsură specificecivilizaţiei maya ne uşureaza calculul: o zi terestră este numită KIN; 20 de zile formează unUINAL; 18 asemenea "luni" formează 360 de zile, numit TUN; 20 asemenea "ani" (7.200zile) formează un KATUN; 20 de katun-uri formează un BAKTUN, iar 13 baktun-uriîntregesc acest ciclu de 1.872.000 de zile (aproximativ 5.125 ani).
Precesia echinocţiilor
 Maurice Cotterell a descoperit că sunt necesare 1.366.040 zile pentru ca polii magnetici aiSoarelui să se inverseze. Inversarea polilor magnetici este de acum un fenomen acceptat şiîntâlnit la toate corpurile astronomice (stele sau planete). Cotterell a calculat această perioadă folosindu-se de intersecţia orbitei soarelui la ecuator (26 zile) cu orbita sa la poli(37 de zile). Această descoperire a fost posibilă datorită măsurătorilor realizate de sateliţi.Tot Cotterell a observat că cinci astfel de cicluri ale calendarului Maya formează aproapeîntreaga perioadă a precesiei echinocţiilor care este de 25.920 de ani (aprox). Mai târziu ela descoperit că cifra exactă a ciclului de inversare solară este amintită în scrierile vechiMayaşe. Cum este posibil ca cele două măsuratori să fie identice? Civilizaţia Maya aveavaste cunoştinţe astronomice şi Soarele era punctul central în ştiinta lor.De aceea, cercetările lui Cotterell nu sunt decât o re-descoperire, sau o confirmare a ceea cemayaşii ştiau deja. Calendarul Maya ocupă aproximativ o cincime din ciclul de precesie aechinocţiilor; adică înmulţind 5.125 de ani cu 5 obţinem 25.625 ceea ce este foarte aproapede 25.920.Cotterell a realizat un grafic al inversarii polilor magnetici ai soarelui compus din 781 de"unităţi" de timp cu o durată totală de 68.302 zile. A observat că în unităţile 19 şi 20 are loco asemenea inversare. Ciclul de bază durează 1.366.040 de zile. Mayaşii ştiau că la durataciclului de bază se pot adăuga una sau două unităţi de câte 260 de zile pentru a obţine ciclulcomplet de 1.366.560 de zile. Fiind atât de important, mayaşii au numit această unitate de260 de zile, un TZOLKIN.
Cataclisme şi ere
 Ciclul de precesie a echinoctiilor determină momentele în care au loc mari cataclisme peTerra. Din fericire aceste cataclisme nu au dus la dispariţia vieţii pe această planetă.

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->