Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Elementi Galvanik Dhe Pilat

Elementi Galvanik Dhe Pilat

Ratings: (0)|Views: 289|Likes:
Published by Sara Shiku

More info:

Published by: Sara Shiku on Sep 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/14/2014

pdf

text

original

 
ELEMENTI GALVANIK DHEPILAT
 
LOJET E ELEMENTEVE
GALVANIKE
Zbulimi i elementeve galvanike si sistemet në të cilën
energjia e reaksionet kimik shnërrohet në energji kimike i
ka nxituar hulumtuesit që të tentojnë të konstruktijnëelemente të cilat do të shërbejnë si burim i rrymëselektrike për një kohë më të gjatë. Elementet e tilla duhetqë të jenë të arsyeshëm nga aspekti
ekonomik, ndërsa të përshtatshëm për nga
konstrukti.Këto kërkesa sot i plotësojnë dy tipa tëelementeve galvanike: bateritë ose elemen
tet galvanike primare dhe akulumatorët ose
elementet galvanike sekondare.
 
BATERITË-ELEMENTET GALVANIKE PAKTHYESHMEELEMENTI I LEKLANSHE-UT
 Elementi i Leklansheut (Georges Leclanche) ndryshe quhet edhe bateria(elementi) i thatë.Prej të gjitha elementeve galvanike të cilët në gjysmën e parë të shekullitXIX kanë qenë si burim i vetëm i rrymë elektrike sot në një formë pak më tëndryshuar përdoret vetëm elementi i Leklansheut. Poli negativ i lësaj baterieështë gota prej legurës së zinkut e cila lëshon elektrone dhe tretet.Zn(s)+2e- --------- Zn2+ (oksidimi)Ndërkaq nëpër qarkun e jashtëm rryma rrjedh prej thuprës së grafitit e cilaështë poli pozitiv. Thupra e grafitit është elekterodë inerte, ndërsa është errethuar me përzierjen e oksidit të manganit (IV), blozës (pluhur hekuri).Elektrolit është tretësira e klorurit të zinkut dhe klorurit të amonit me pakshtesë amidoni. Amidoni ka për qëllim që ta bëjë elektrolitin tëparrjedhshëm (gel-pastë e dendur) e cila nuk rrjedh nga elementi galvanik.Prandaj elementi i Leklanshe-ut quhet bateri e thatë.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->