Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kapitacija i Trosoci Vo Primarno Zdravstvo 2012(1)

Kapitacija i Trosoci Vo Primarno Zdravstvo 2012(1)

Ratings:
(0)
|Views: 4|Likes:
Published by Vladimir Lazarevik

More info:

Published by: Vladimir Lazarevik on Sep 25, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/25/2012

pdf

text

original

 
1
Healthgrouper истражување во примарното здравство
КАПИТАЦИЈА И ТРОШОЦИВО ПРИМАРНО ЗДРАВСТВО
 
www.healthgrouper.com
Мај-јуни 2012
 
2
 
СОДРЖИНА
1. Вовед1.1. Методологија1.2. Ограничувања на истражувањето1.3. Популација2. Резултати2.1. Лекари сопственци на ПЗУи лекари вработени во ПЗУ2.2. Број на пациенти2.3. Просечна капитација2.4. Санкционирање од страна на ФЗОМ2.5. Коментари на докторите3. Дискусија4. Заклучок
34445 555881112
 
3
1. Вовед
Воведувањето на капитацијата во примарното здравство во РепубликаМакедонија беше еден од најкрупните реформски зафати кои воопшто сеспроведени во процесот на транзиција и трансформација на македонскотоздравство. Планирањето и подготвувањето на оваа реформа започа во времена спроведување на првиот Проект за транзиција на здравствениот секторфинансиран со помош на заем од Светска Банка. Во рамките на овој проектбеше направена почетната стратегија и концептулана рамка како треба да сеодвиваат реформите во примарното здравство. Таа стартегија со одреденимодификации, потешкотии беше делумно имплементирана во пракса вопериод од 6 години. Првиот конкретен чекор беше направен во 2001 годинакога околу 500 приватни здравствени ординации потпишаа договори со ФЗОМза воведување на капитацијата како основен начин на плаќање. Со тоа се скршимразот и реформата се тестираше прво кај лекарите кои веќе беа приватници-сопственици на амбуланти, додека поголемата група лекари кои работеа водржавното здравство сеуште имаа загарантирани плати. Воведувањето накапитацијата како начин на плаќање во примарното здравство беше условеносо спроведување на приватизација, поточно концесионерство во примарнотоздравство. Како резултат на неконзистентност и политичка летаргија воспроведувањето на реформите во здравството беа потребни повеќе од 5години за да приватизацијата се спроведе и капитацијата се воведе како начинна плаќање и кај “државните” лекари. Во периодот од само неколку месеци одсептември до 31 декември 2006 година се комплетираше целата приватизацијаво примарното здравство при што од фиксна и загарантирана плата, докторитекои работат во примарно здравство преминаа на плата во зависност од бројотна пациентите кои го имаат запишано на своите листи. Несомнено ова беше еденод најхрабрите политички и реформски чекори во здравството кои воопштонекогаш се спроведени во Македонија.Воведувањето на капитацијата уште на самиот почеток беше проследеносо дилеми околу тоа колку всушност заработуваат лекарите. За едни,заработувачката беше голема и прецената, за други ниска и нереална. Главнитенегодувања практично произлегуваа од докторите кои останаа да работат водржавното здравство. И покрај тоа што висината на капитациониот поен речисии да се нема променето во изминатите 10 години, дилемата дали матичните

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->