Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
0Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Green Roof Design Currin

Green Roof Design Currin

Ratings: (0)|Views: 4|Likes:
Published by openroadpark

More info:

Categories:Topics, Art & Design
Published by: openroadpark on Sep 29, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/13/2014

pdf

text

original

 
R O O F T O P
BUILDING BRIDGES … BUILDING DREAMS
CONCEPT
The Green Roof Project at Seward Park High School is a continuing experience in Learning, creating aliving forum for students and the surrounding community to interact with technology and theenvironment. It offers a comprehensive
“Green”
solution to storm water management and construction by incorporating innovative techniques and recycled materials with an exciting design program. TheRooftop will become a lesson in environmentally responsible design and construction while fullyembracing its urban location. It also provides outdoor classroom and gathering spaces, as well asflexible spaces for the students to explore the design process. The Rooftop will create a place of beautywhere people of diverse backgrounds can come together to find common ground … and there build bridges of hope and inspiration for the future. It is a place to dream.
Inspiration
for the Rooftop Project is drawn from its urban setting and close proximity to ManhattanBridge, which is visible from the windows on the roof. Seward Park High School is a magnet schoolcontaining four unique schools under one roof. It is bordered by Grand, Essex, Ludlow and BroomeStreets and covers over one acre. More than 1500 students from every walk of life attend Sewardfollowing the footsteps of famous actors Walter Matthau and Estelle Getty, and scientist Julius Axelrod.
Benefits and Goals for the Rooftop:
Lower Utility Costs due to added insulating value
Solar Energy Gain
Storm water Management Solutions & Rainwater Harvesting
Improved Air Quality
Improved Urban Ecology and Biodiversity
Conservation of Valuable Land
Increased awareness of environmental responsibility
Added Classroom space and learning opportunities
Added Recreational space
Opportunities for Community Interaction and Use
Generation of Solar Energy through Photovaltaics
Improved Quality of Life for the Students
Maximum use of Recycled Materials
Enhanced Views from and of the school
A model for other large, urban landmarks
To provide an educational venue for learning about our ever changing world.
DRAINAGE
Currently, the existing roof drainage system consists of a pitched surface directing runoff into a series of drains that eventually connect and carry the water off of the roof. No remediation of the storm water isin place. As proposed, runoff will instead be harvested using a system of underground pipes and reusedto irrigate planting beds. Through the natural process of 
phytoremediation
, the plant material will
 
remove pollutants from the storm water and purify it, thereby removing the need for additionalchemicals for fertilization. The existing roof drain system will eliminate any backup of rainwater duringhigh intensity rainfalls. A circulating pump will be used to maintain adequate water pressure, while amoisture meter on the irrigation system will regulate water usage for maximum conservation.Runoff shall be directed into trench drains and/or storm cells by sloping surfaces at approximately 1/2%to create positive flow. Water will be held in the underground pipes and distributed through theirrigation system as needed, with overflow discharging into the existing roof drainage system.Lightweight storm sewer pipes, such as ADS type, shall be used to minimize additional weight anddistribute the water load evenly.Runoff from the existing roof structure over the southerly wing (covering the gym and classrooms) shall be directed into an above ground cistern via roof gutters and drainpipe. Water from the cistern shall be pumped to pipes located under the boardwalk for irrigation of the southerly planting areas. The cisternshall be constructed of lightweight, attractive materials to blend in with the surroundings of the LivingLounge. This system will be a working lesson in economical solutions to architectural and engineeringchallenges.
STRUCTURE
An analysis of the existing building structure revealed structural columns located at approximateintervals of 14’ corresponding to the corridor system on the floors below. The elements proposed on theRooftop project of greatest weight, i.e. trees, structures, water features, are placed over these structuralcolumns, or in line with the exterior masonry load bearing walls. A structural engineer must be con-sulted to verify existing structural integrity and current and proposed loads.Currently, access onto the Rooftop is via several stairwells located throughout the rooftop space. This plan proposes to raise the existing elevators to provide new access to the roof that will meet federal andstate handicapped accessibility standards. Above the elevator shaft, the penthouse will be reconstructed.Light weight concrete should be considered for this construction.The proposed boardwalk system is to be constructed to meet federal and state handicapped accessibilityrequirements. Ramping of the boardwalk will begin 4’ from the existing entry doors and shall extend tomeet the finished grade of 4’ above the existing floor deck.A new floor system will be raised over the existing roof deck consisting of areas covered with Trexdecking (a recycled material) and turf cover. This will allow enhanced viewing out of the windowswhich are 5’-6’ above the existing roof deck. The use of lightweight materials, such as aerated concreteand Ecoresin, and lightweight soils will minimize additional load. Trees and structures will be locatedon top of existing support columns.
DESIGN PROGRAM
Borrowing its design from the New Design High School logo, the
North Wing
is a unique place withopportunities for gathering in separate, yet integrated, areas. A raised dias allows an individual toaddress groups gathered in the central space or the lowered paved plaza space. Three pools of water inthe center with differing elevations are connected by a rill to the lowest level. The pools contain stormcells to keep the water depth to a minimum and are enhanced with water plants.
 
The third set of circles are indented into the ground plane and decorated with a fun tiled mosaic. “Meetme at the fishbowl,” will become a popular saying at the Seward Complex. The ground plane is coveredwith artificial turf for informal seating on the ground and low maintenance.The logo design is also repeated overhead using colored, Lucite panels echoing the shapes directly below them. Sunlight filtering through the Lucite and lights to illuminate them at night make for a beautiful and sheltered gathering spot.The side and rear walls will be covered with plant materials which require little watering. The walls of the existing stairwell buildings facing into the space will be screened with panels made from Ecoresin,a recycled material, which can be coated to act as mirrors to enhance the feeling of space.The
Plaza
space can be made of porous pavement, which allows water to penetrate directly through itinstead of running off in sheet flow. This is a new and innovative material used to reduce the overallimperviousness of a site and is an important principle in design.An enclosure for the
Theater
area consisting of clear walls, sliding shoji-type doors, and a retractableroof is proposed. This will allow for planned events, either for school or community use, regardless of weather conditions, with the option of open-air gatherings. The spaces in front of the theater can also be used as overflow. The mound seating in the theater is made of polystyrene covered with Astro Turf.They will be lightweight enough to be moved for maximum flexibility.Two
Flexible Design Spaces
are placed between the theater and the cafe spaces. They can be designedand constructed anew every year by the students. Having this level of involvement will be exciting andrewarding for the students to see their designs come to life and interact with them throughout the year.This type of involvement will encourage students to stay in school and also teach them valuable team building skills.The
Cafe
spaces will be flexible spaces with tables and chairs made of recycled milk jugs which never need painting. They will provide gathering space for any occasion and can be expanded to include a portion of the existing mechanical building adjacent to it if desired. This additional indoor space could be programmed to include a snack bar and/or full kitchen.Between the Cafe spaces and the boardwalk, the new raised elevators and penthouses will be flanked oneither side by Clear 
Galleries
. These Galleries will showcase the student’s work with rotating exhibits.Events highlighting new exhibits are easily accommodated by the cafe spaces. A sheltered space withoverhead planting greets visitors stepping out of the elevators and onto the Rooftop as if entering awhole new world.
Turf seating
suspended from the roof beams by cables enhances the bridgeexperience and offers a fun place to sit.The
Living Lounge
is an interesting niche located in the southwestern corner of the Rooftop. Plants arefound in unexpected places. Walls, ceiling, and a hanging screen contain vertical plants while theground plane is hardscaped with a tree motif incorporated into it. The Lounge is screened for privacywith bamboo and a vertical screen suspended fro the overhead roof grid to offer a place for intimategathering or quiet reflection.
RECYCLED AND INNOVATIVE MATERIALS

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->