Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Prezentare Caz-Anorexie Mentala

Prezentare Caz-Anorexie Mentala

Ratings: (0)|Views: 38 |Likes:
Published by Issha Laryssa

More info:

Published by: Issha Laryssa on Sep 30, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/16/2013

pdf

text

original

 
Datele anamnestice provin de la mama.
Motivele internarii:
Prezint pacienta M.T., in varsta de 15 ani, din mediu urban, se interneaza in data de 25.03.2011 pentru: inapetenta cu scadere ponderala (aproximativ 5kg in 2 saptamani), refuz alimentar, tulburari deschema corporala, dispozitie depresiva, anhedonie, ruminatii pe tema bolii, deficit de atentie siconcentrare, neliniste psihomotorie, iritabilitate, tensiune intrapsihica, inversiune afectiva fata de mama,comportament opozitionist, plans facil.
Antecedente heredo-colaterale
tata – HTA
mama – bulimie la varsta de 14 ani, anorexie mentala si atacuri de panica la varsta de 16 ani, in prezent urmeaza tratament cu Zoloft.
Antecedente personale fiziologice:
 provine din prima sarcina a mamei, cu evolutie afirmativ fiziologica, sarcina suprapurtata(cu 12zile peste termenul maxim), Varsta gestionala=9luni, G=3200g, APGAR=9
menarha – la 12 ani, regulat
amenoree – din august 2010
Antecedente personale patologice:
dislalie polimorfa - 2ani
convulsii febrile – 4ani
tulburare anxios-depresiva – 12 ani
gastrita cronica – 14 ani
Dezvoltarea psihomotorie:
corespunzatoare pe etape de varsta
Conditii de viata si mediu:
 
eleva clasa a IX-a
fumeaza de aproximativ o saptamana, 7-8 tigari/zi
Medicatie:
 Nexium
Diazepam
ZoloftMedicatia a fost intrerupta de mama fara acordul medicului.
Stare la internare:
Stare generala mediocra. Tegumente si mucoase palide. Afebrila. Apetit diminuat. G=45 kg.Micropolioadenopatie laterocervicala bilaterala. Bradicardie sinusala AV=53b/min, ritm regulat, abdomenmoale suplu sensibil la palpare in epigastru. TA=102/61mmHg. Stetacustic pulmonar in limite normale,FR=18resp/min, fara semne de iritatie meningeala.
 
Istoricul de viata:
Pacienta provine dintr-o familie legal constituita. Copil unic, locuiesc la bloc, apartament cu 4camere (mama, tata si pacienta). Tatal, 42 ani, de profesie informatician este descris de catre pacienta ca“un dur care o bruscheaza, impulsiv, agresiv si nemultumit de ea “ . Mama, 42ani, director la o firma, pacienta afirma ca are o “relatie tensionata cu mama” si ca mama “ii doreste raul si o controleaza permanent”. Parintii au divortat cand pacienta avea 3,5 ani, pacienta locuind cu mama, bunica sistabunica timp de 1,5ani, iar apoi doar cu mama pana la varsta de 11ani cand tatal a acceptat impacareacu mama pentru a-i fi bine pacientei, de la impacare pana in prezent afirmativ relatiile in familie au fosttensionate si conflictuale, intre parintii neexistand relatii intime. Din afirmatiile pacientei si mameiretinem ca in copilarie pacientei i s-a acordat toata atentia si i s-a dat tot ceea ce si-a dorit. Afirmativ, pacienta nu se intelege cu niciun coleg la scoala, deoarece colegii nu indeplinesc criteriile impuse de ea(“nu sunt destul de inteligenti”, “nu invata foarte bine”, “nu arata bine”) si nu are nici o prietena.
Istoricul bolii:
Pacienta in varsta de 16 ani, cunoscuta in Clinica NPI din anul 1997 cu diagnosticul de balbism,fobii specifice, sterotipii si tulburare anxios-depresiva, in urma cu 2 ani a inceput dieta Montignac (cuexcluderea alimentelor in mod progresiv si sport intens), de aproximativ 1 an mesele s-au redus progresiv(avea senzatie de arsura si plenitudine gastrica), cu 2 saptamanii inaintea internarii prezinta inapetenta1masa /zi seara formata din biscuitii sau fructe uscate cu scadere ponderala (aproximativ 5kg in 2saptamani), refuz alimentar, tulburari de schema corporala, dispozitie depresiva, anhedonie, ruminatii petema bolii, deficit de atentie si concentratie, neliniste psihomotorie, iritabilitate, tensiune intrapsihica,inversiune afectiva fata de mama, comportament opozitionist, plans facil. Pacienta afirma ca “imi place sama autodistrug”, “imi place durerea de stomac si senzatia de foame”, “imi place sa-o vad pe mamasuferind”, “vreau sa detin controlul asupra mancarii si corpului ”.
Examen clinic:
Examen somatic:
T=168cm, G=45kg, IMC=15.95kg/m2-subponderala. t=35,6Tegumente si mucoase palide, deshidratate, descuamate la nivelul membrelor superioare,inferioare si abdomenului, par friabil, ochii incercanati. Tesut conjunctiv adipos slab reprezentat.Bradicardie sinusala AV=53b/min. Abdomen moale, dureros la palpare in epigastru, tranzit intestinalabsent de 4zile , amenoree din august 2010. Fara alte modificari.
Examen neurologic:
fara semne de focar acut
Examen psihic al starii actuale:
Pacienta in tinuta de strada, ingrijita cu igiena corporala pastrata.
Orientata
temporo-spatial autosi allopsihic si situational.
Campul actual de constiinta
- clar.
Contactul psihic
- se realizeaza cu usurinta.
Contactul vizual 
- se pastreaza intermitent pe durata interviului.
 Mimica -
trista,
 gestica
- redusa.
Vorbire
- usor bradilalica,
ton
- lamentativ.
 Atentie
- hipoprosexie de fixare si persistenta,
memorie
- usoarahipomnezie de evocare.
 Perceptie
- tulburari de schema corporala (se vede grasa), fenomen de halucinoza(o vede uneori pe mama in salon).
Gandire -
stima de sine scazuta, idei de incapacitate si inutilitate,ruminatii pe teme existentiale si pe tema bolii.
 Afectivitate -
dispozitie depresiva, anhedonie, neliniste psihomotorie, tensiune intrapsihica ( inversiune afectiva fata de mama).
Comportament 
- plans facil,comportament opozitionist, autoagresivitate ( pacienta si-a autoprovocat leziuni prin taiere la nivelulantebratului stg), refuz alimentar.
 Apetit -
alimentar diminuat.
Somn nocturn -
afirmativ fara modificari.
 Insight 
– absent.
 
 
Examen psihologic:Nivel mental
Raven QI=120
Profilul Ronsebach
tendinta la refuz si retinere
coartare afectiva
indici de neincredere si suspiciuneSentiment de insecuritate marcata
indici de izolare si depresie
stima de sine foarte scazuta
agresivitate puternic refulata
Desenul arborelui evidentiaza:
sentiment de limitare, deprimare
izolare, sentiment de dezradacinare din relatii fundamentale si vital
tendinte blocate, indici de traumeSentimentul de a fi neinteles.
Profilul Szondi
stare critica a relatiei obiectuale resimtite ca frustrata, marcata stare de insatisfactie
in decizie: ambivalenta- a abandona sau nu tentativa de a obtine placere de la obiectele din mediu(stare resimtita ca epuizanta si deprimanta)
situatie extrem de tensionata in interiorul Eului. Efortul permanent de intelegere si prelucrareintelectuala (k+) a trebuintelor afective ce analizeaza Eul (p+), genereaza o stare de tensiune siconflict intre intelect si emotii, intre dorinta de a fuziona cu “obiectele”din exterior si cea dedetasare de acestea (in tendinta spre o autosuficienta narcisica a personalitatii).Constientizarea si incercarea de conceptualizare a elementelor acestui conflict, genereaza o stare detensiune si o angoasa de dezintegrare.Problemele afective sunt “suprainvestite” si determina un consum exagerat de energie pentru intraspectiesi intelegere de sine.
Tensiune in sfera agresivitatii (s-) dar neacceptata – tendinta spre culpabilitate, sentiment deincapacitate, instabilitate datorata hipersusceptibilitatii la insulte reale si imaginare.
factor important fiind evaluarea globala negativa a propriei personalitati.Concluzie: Indici de depresieTendinte paranoide
Consult pediatrie:
(26.03.2011) Stare generala mediocra, apatica. Tegumente si mucoase usor palide, ochiiincercanati. Microadenopatie laterocervicala bilaterala. Pulmonar stetacustic: MV prezent bilateral, fararaluri, FR=18resp/min. Cardiovascular stetacustic zgomote cardiace ritmice bine batute, bradicardice,AV=50b/min, ritm regulat, fara sufluri. TA sistolica=105mmHg, faringe si cavitate nazala de aspectnormal. Abdomen moale, suplu, sensibil la palpare in epigastru, ficat si splina in limite normale, lojerenale libere, Giordani -, mictiuni fiziologice, fara semne de iritatie meningeala.(05.05.2011) Angina acuta. Convalescent Pneumonie interstitiala.
Examene paraclinice:
EEG:
traseu cu ritm tetha delta usor iritativ in derivatiile TP
Radiografie pulmonara:
(la internare) Transparenta normala a campurilor pulmonare. Cordnormal. (03.05.2011) Tesut interstitial peribronhoalveolar infrahilar bilateral accentuat. Cord normal
Consult cardiologic:
EKG:
RS regulat, bradicardic 48b/min, ax QRS=+60grade, traseu electric normal. Bradicardiaeste secundara aportului caloric foarte mic, insuficient pentru nevoile miocardului,

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->