Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Plasmodium

Plasmodium

Ratings: (0)|Views: 0|Likes:
Published by daria antonia

More info:

Published by: daria antonia on Oct 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/05/2014

pdf

text

original

 
PLASMODIUM
Omul poate fi parazitat de 4 specii de Plasmodium:
 P. vivax P. malariae P. falciparum P. ovale
Sunt protozoare intracelulare, cu multiplicare asexuată (schizonică) la om si sexuată(sporogonică) la insecta vector, femela de anofel.Boala se numeste malarie.
Ciclul de via
 Ńă
al plasmodiilor:
 A. Ciclul exoeritrocitar primar 
 Stadiul pre-eritrocitar; Schizogonia tisular 
ă
 ):
La om are loc înmulŃirea asexuată.În timpul înŃepăturii, femela de anofel infectată injectează o dată cu saliva paraziŃii subformă de sporozoizi, care rămân în circulaŃie doar 30 minute. Ajung repede în ficat undesedesfăsoară ciclul exoeritrocitar primar. Sporozoizii pătrund în hepatocite, unde se dezvoltă,nucleulse divide, formându-se un corp voluminos = schizondul pre-eritrocitar, care conŃinenumerosi nucleisi deformează hepatocitul, împingând nucleul la periferia celulei. Cedând presiunii dininterior,membrana celulară se rupe, iar merozoizii eliberaŃi ajung în circulaŃia sanguină, pătrunzând îneritrocite.Durata acestui ciclu variază la cele 4 specii: P. falciparum 6 zile, P. vivax 8 zile, P. ovale 9zile, P. malariae 15 zile.
 A’. Ciclul exoeritrocitar secundar:
P. vivax (1-18 luni) , P. ovale (2-8 luni) au un stadiu adiŃional de dezvoltare în ficat. Uniisporozoizi, pătrunsi în hepatocite, rămân în stare latentă sub formă de trofozoid tânăr olungă perioadă de timp. Se numesc hypnozoizi. Acestia se reactivează, cresc si se transformă înmerozoizicare pătrund în circulaŃie si invadează eritrocitele, provocând o recădere a bolii.
 B. Ciclul eritrocitar (Ciclul asexuat eritrocitar; Schizogonia eritrocitar 
ă
 ):
Merozoizii invadează hematiile, în special pe cele tinere. Ei se atasează de suprafaŃaeritrocitelor prin polul apical, împing membrana si ajung în interiorul unei vacuole parazitofor. Ohematie poate fi parazitată de un singur merozoid (excepŃie P. falciparum). Se transformăapoi întrofozoid tânăr, cu dimensiuni de 2-3µ, având un nucleu si o citoplasmă care înconjoară ovacuolă,luând aspectul de inel. Parazitul creste, consumând hemoglobina eritrocitului, îsi modificăforma,devenind amiboidală si ocupă cea mai mare parte a celulei (trofozoid matur). Numetabolizează
 
complet hemoglobina, reziduul care rămâne este pigmentul malaric care pe un preparatcoloratGiemsa apare sub formă de numeroase particule mici galben-aurii la P. vivax. La P. ovalegranulaŃiile sunt mai mari, de culoare maron, iar la P. falciparum sunt în număr redus,mari si negre.La P. malariae particulele sunt mari de culoare brun închis. După câteva ore nucleul sedivide de 3-5 ori, apare o fromaŃiune multinucleată = schizond sau pre-rozetă. Fiecare nucleu nouformat atrageîn jurul său o porŃiune de citoplasmă, formându-se rozete caracteristice fiecărei specii.Eritrocitelecare conŃin merozoizi maturi se rup si sunt eliberaŃi merozoizii care vor invada alteeritrocite,devenind trofozoizi, care vor continua ciclul.Pigmentul rămas după ce parazitul a părăsit eritrocitul este fagocitat de celulele sistemuluimonocito-macrofagic.Majoritatea merozoizilor invadează alte eritrocite, dar unii evoluează diferittransformânduseîn gametociŃi: macrogametocit (feminin) si microgametocit (masculin) care nu se divid înorganismul uman si vor muri în câteva săptămâni dacă nu sunt ingeraŃi de o femelă de ŃâŃar anofel.
C. Ciclul sporogonic:
ÎnghiŃind sânge de la un bolnav de malarie, femela de anofel preia si paraziŃii aflaŃi îndiferite stadii ale ciclului eritrocitar.Elementele asexuate sunt digerate, vii rămân doar gametociŃii.În stomacul ŃânŃarului microgametocitul se transformă prin exflagelaŃie în microgamet,iar macrogametocitul, prin expusia de corpusculilor cromatidieni, în macrogamet. Are locfertilizareamacrogametului rezultând un zigot cu un nucleu diploid, care prin diviziune devinehaploid. Zigotulse transformă apoi într-un ou mobil = oochinet, care traversează peretele stomacului printresau prin celulele epiteliale, stabilindu-se între celulele epiteliale si lamina bazală. Se rotunjescformândun oochist în care se formează sporozoizii. Acestia rup membrana oochistului si migreazăînglandele salivare ale ŃânŃarului, de unde o dată cu saliva sunt injectaŃi în gazda umană.Durata medieeste de 15 zile.
Morfologia speciilor de plasmodii:Speciile deplasmodiiStadiileeviden
 Ń
iate însânge
 
Aspectul eritrocitelor Morfologia parazitului
P. vivax Trofozoid tânăr (stadiul de inel)mai ales hematiile tineresunt infestate;hemata se dilată, devine palidă, iar în parteaneocupată de parazit apar granulaŃii fine = punctele Shffner, care la coloraŃia Giemsasunt rosiio vacuolă înconjurată de o citoplasmă subŃire si un mic nucleu rotundTrofozoid matur (stadiulamiboidal)se dilată, devine palidă, iar în partea neocupată de parazit apar granulaŃii fine = punctelehőffner masă citoplasmatică amiboidală mare care emite pseudopode cu miscări rapide vivax),nucleu mare, pigment fin galben-aurii Schizond - Rozetă se dilată, devine palidă, iar în partea neocupată de parazit apar granulaŃii fine =punctele Shőffner mare, ocupă aproapetoată celula, vacuola dispare, citoplasma devine mai densă, nucleul se divide si se formează16-24 nuclei noi atrăgând în jur o parte de citoplasmă, acesta fiind stadiul de ozetă în caremerozoizii sunt asezaŃi în planuri diferite (aspect muriform) în jurul pigmentului galben-maro închis sau cărbunos.Gametocit se dilată, devine palidă, iarîn partea neocupată de parazit apar granulaŃii fine punctele Shőffner sferic sau oval, ocupă aproape toată celula, nu are vacuolă, citoplasmaeste densă, nucleu dispus excentric (macro-) sau difuz (microgametocit) si prezintă pigment maro.P. malariae Trofozoid tânăr (stadiul de inel) predilecŃie pentru hematiilematuredimensiune normală (până lao mărire de 3/4x)citoplasmă bine diferenŃiată,nucleu mareTrofozoid matur dimensiune normală (până la citoplasmă compactă; nucleu(stadiulamiboidal)o mărire de 3/4x); pe frotiurile supuse unor coloraŃii prelungite pot apareniste puncte mici rosii =granulaŃiile Ziemann.mare; iau formă de amibă, apoide bandă care se întinde de la omargine la alta a celulei; pigmentul este brun-închis saunegru si se aglomerează la oextremitate a benzii, opusăcelei la care se situează nucleul.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->