Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
15Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Ekonomi viti I (Juridik)

Ekonomi viti I (Juridik)

Ratings:

5.0

(2)
|Views: 9,962 |Likes:
Published by Osho
Ekonomia e vitit te pare ne fakultetin Juridik, profesor Mehdi Bektashi dhe Hivzi Sojeva.
Ekonomia e vitit te pare ne fakultetin Juridik, profesor Mehdi Bektashi dhe Hivzi Sojeva.

More info:

Published by: Osho on Oct 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/19/2014

pdf

text

original

 
EKONIMIA Fakulteti Juridik Viti I ( Mejdi Bektashi )RRADHESIA DHE ZGJEDHJARrallesia-eshte parim fundamental ekonomik qe nenkuptonse te mirat ekonomike gjithehere mungoje me kerkesat ekonsumatoreve.Zgjedhja-proces i seleksionimit alternative te mundeshmepoashtu eshte seleksionim i mundesive te kufizuara.RESURSETResurset- shpenzimet e bera per prodhimin e te mireve dhesherbimeve ekonomike .Ndahen :1.resurset natyrore2.resurset materiale3.resurset punuese4.resurset ndermarreseResurset e ralla- nevojat dhe kerkesat njerezore nuk mundte plotesohen gjithmone ne tersi pasi qe resurset prodhuesejane te kufizuara.Resurset prodhuese-jane inputet dhe ndahen ne katerkategori kryesore : toka , puna , kapitali dhe ndermarresia.NDARJA E EKONOMISEEkonomia ndahet ne : mikro , makro , mezo , mega dheekonomia e re.Mikroekonomia – eshte fushe e vecante eshkencesekonomike qe studion sjelljet dhe qendrimet individuale tedisa komponenteve te shoqerise qe jane : sectoret prodhues, firmat dhe amviserite.…………………………………………………………………………………………………………………………Makroekonomia – studione funksionimin e ekonomisekombtare si nje teresi. Termin makroekonomia per here tepare e ka perdorure Ragnar Frisch ne vitin 1933Makroekonomia merret me studimin e asaj se si ne kuaderte nje ekonomie kombetar studion problemet e inflacioit ,devalvimit , stagflacionit , papunsis etj.…………………………………………………………………………………………………………………………Mezoekonomia – eshte fushe e veqante e shkencesekonomike e cila studion nivelet e ndermjetme qe gjendenne mes njesis atomike te mikroekonomis dhe teresis
 
makroekonomike. Objekti i studimit te mezoekonomise eshteqe te studioje : deget , sectort etj.…………………………………………………………………………………………………………………………Megaekonomia – fusha e shkences ekonomike qe studionfusheveprimin e korporatave multinacionale .Ekonomia e Re (e-ekonomia) - apo si quhet ndryshe edheekonomia informative jane terme per produktet e rejasherbimet dhe tregjet qe jane te nderlidhura me perdorimine kompjuterve , komunikimeve mobile e posaqerishte teinternetit e qe japin nje shtytje te posaqme zhvillimitekonomike.FUNKSIONET E SHKENCES EKONOMIKEFunksionet e shkences ekonomike jane :1. NJOHESE2. PRAKTIKE3. METODOLOGJIKESHKOLLA MERKANTILISTE.Perfaqesuesit :Ne France : antoan monkretjenNe Itali : antonio Sera dheNe Angli : Tomas Man…………………………………………………………………………………………………………………………SHKOLLA FIZIOKRATEPerfaqesuesit :1. Fransoa Kene…………………………………………………………………………………………………………………………EKONOMIA KLASIKEPerfaqesuesit :1. Adam Smith2. David Rikardo3. Zhan Batist sej4. Robert Maithus…………………………………………………………………………………………………………………………EKONOMIA MARKSISTEPerfaqesuesit :1. Karl Marksi2. Fridrih Engelsi3. Vladimir Iliq Leninit
 
EKONOMI NEOKLASIKEPerfaqesuesit :1. Alfred Marshall2. Klark3. Pereto etjPerfaqesuesi me i njohure eshte : Jozef Shumpeter .EKONOMIA KEJNZIANEPerfaesuesit :1. Xhon Majnard Keines………………………………………………………………………………………………………………………NEOLIBERALIZMI DHE KRITIKATPerfaqesuesit :1.Friedrich August von Hayek2.Milton Fridman.…………………………………………………………………………………………………………………………EKONOMIA MODERNEPerfaqesuesit :1.Xhon Keneth Galbrajt2.Paul Samuelson3.Joan Robinson4.Terli Mings etj.………………………………………………………………………………………………………………………EKON... INSTITUCIONALEPerfaqesuesit :1.Ronald Coase…………………………………………………………………………………………………………………………EKONOMIA POZITIVEStudione se cfare eshte ? ne ceshtjet ekonomike.………………………………………………………………………………………………………………………EKONOMIA NORMATIVEStudione se cfare do te jete ?ne ceshtjet ekonomike.………………………………………………………………………………………………………………………AKTIVITETET EKONOMIKENdahen :

Activity (15)

You've already reviewed this. Edit your review.
ShprEssa liked this
xhevat liked this
albanpeja liked this
Adriana Haliti liked this
Dorarta Aliu liked this
shpetim11 liked this
1 thousand reads
1 hundred reads
Bardhyl Haliti liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->