Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
To Print Karangan UPSR

To Print Karangan UPSR

Ratings: (0)|Views: 3|Likes:
Published by Aruna Anu

More info:

Published by: Aruna Anu on Oct 04, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/04/2012

pdf

text

original

 
AKu Sepasang kasut.
Aku digunakan sebagai alas kaki. Aku dilahirkan di sebuah kilang membuat kasut. Nama akuialah spark. Aku amat berguna kepada manusia untuk melindungi kaki mereka. Setelahdibungkus aku dan rakan rakan aku dihantar ke kedai kasut untuk dijual.Pada suatu hari, seorang lelaki datang mengunjungi aku di kedai. Setelah puas mebelek-belek dia membeli aku. Selepas membayar, aku dibawa pulang ke rumah baru aku. Padakeesokan harinya, aku dipakai ke sekolah. Kawan
 –
kawan memuji kecantikan aku. Akuberasa bangga mendengar kata kata pujian.Kini aku sudah berkhidmat selama setauhn. Aku menjadi semakin uzur. Aku sudah tidakdapat berkhidmat untuk tuan aku. Pada suatu petang, aku dipakai ke padang. Semasa tuanaku bermain, mulut aku terbelah kepada dua. Aku terus dibuang ke dalam tong sampah.Begitulah tamatnya riwayat aku sebagai sebuah kasut.
 
Perlunya murid-murid mematuhi peraturan sekolah.
Yang saya hormati, Tuan Pengerusi Majlis, para hakim yang arif lagi bijaksana, guru-guru, dan hadirin
sekalian. Tajuk syarahan saya pada hari ini ialah ‘
Perlunya murid-murid mematuhi peraturan
sekolah”.
Hadirin sekalian,Tahap disiplin kebanyakan pelajar pada masa kini dikatakan berada pada tahap yang agakmembimbingkan. Pelbagai pengaruh negatif telah menggugat disiplin dan ketahanan diri pelajaryang sepatutnya mempunyai tahap disiplin yang tinggi untuk mencapai kejayaan.Hadirin sekalian,Apabila murid-murid mematuhi peraturan sekolah ini bermakna mereka telah berdisiplin. Antaraperaturan sekolah yang mesti dipatuhi ialah menepati masa, memakai lencana ,berambut pendekdan lain-lain lagi.Murid-murid yang mematuhi peraturan sekolah akan dapat belajar dengan selesa.Murid-murid ini tidak akan melakukan perkara-perkara yang tidak baik seperti berbuat bising didalam kelas, bergaduh dan menghisap rokok. Ini dapat mengelakkan mereka daripada menerimamasalah yang boleh menganggu pelajaran mereka seperti di denda oleh guru, tidak dipercayai,ketinggalan dalam pelajaran dan sebagainya.Hadirin sekalian,Dengan mematuhi peraturan sekolah, para pelajar akan terdorong untuk mengamalkan gaya hidupsihat. Malahan, para pelajar juga tidak mudah terpengaruh dengan perkara-perkara yangbertentangan dengan norma-norma kehidupan masyarakat seperti pergaulan bebas,penyalahgunaan dadah, dan lepak. Dengan itu, para pelajar akan dapat membina tingkah laku yanglebih baik dan dihormati oleh masyarakat.Hadirin sekalian,Apabila murid-murid mematuhi peraturan sekolah pula, mereka akan cemerlang dalam pelajaran. Inikerana mereka dapat memberikan tumpuan kepada pelajaran. Murid-murid akan lebih selesa belajardalam suasana disiplin mereka terkawal.Keadaan ini akan mendorong mereka belajar denganbersungguh-sungguh untuk memperoleh kejayaan yang cemerlang. Justeru, ini akan mencerahkanmasa depan mereka.Hadirin sekalian,Daripada hujah-hujah yang telah saya sampaikan, jelaslah bahawa para pelajar yang mempunyaitahap disiplin yang tinggi akan lebih mudah menjulang kejayaan dalam pelajaran dan kehidupanmereka kelak.Sekian, terima kasih.
 
 
Mardiah : Selamat pagi Ainatul. Bas sudah datang ke? Ainatul : Selamat pagi. Belum lagi, Mardiah. Minggu depan kita ada pertandinganmenceriakan kawasan sekolah. Apa pandangan dan cadangan awak dalam menceriakankawasan sekolah ?Mardiah : Ya, saya pun awas tentang khabar tersebut. Pada pandangan saya, kita bolehlahmenjalankan aktiviti gotong-royong membersihkan persekitaran sekolah. Antara aktiviti yangboleh dijalankan semasa gotong-royong ini ialah menanam pokok-pokok bunga, membinataman sains, membersihkan longkang-longkang dan menebas semak-samun. Ainatul : Betul juga kata Mardiah. Kita juga boleh meminta para ara ibu bapa membawasendiri peralatan yang bersesuaian seperti cangkul, parang, dan sabit untuk aktiviti tersebut.Mardiah : Ya, selain itu, kita boleh meminta Murid-murid dan guru-guru membawa sebatangpokok bunga setiap seorang untuk ditanam di perkarangan sekolah. Kaum ibu turutmembantu mereka membaja dan menyiram pokok-pokok bunga yang telah ditanam. Ainatul : Bagus idea Mardiah itu, kita boleh juga mewujudkan sebuah taman sains. Selainditanam dengan pelbagai jenis pokok herba dan sayur-sayuran, di tengah-tengahnya jugadibuat sebuah kolam untuk memelihara pelbagai jenis haiwan seperti ikan dan kura-kura.Mardiah :Ya, saya setuju dengan idea ainatul tu, mari kita sama-sama jayakan pertandingantersebut. Eh Eh, bas sudah sampai. Mari kita naik. Ainatul : Ya. Mari kita naik bersam-sama.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->