Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Reglementari Contabile conforme cu Directivele Europene

Reglementari Contabile conforme cu Directivele Europene

Ratings:
(0)
|Views: 17|Likes:
Din 2013 - Reglementari Contabile conforme cu Directivele Europene
Din 2013 - Reglementari Contabile conforme cu Directivele Europene

More info:

Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/06/2012

pdf

text

original

 
 Reglementari contabile conforme cu directivele Europene 
Ordinul MFP nr. 3055/2009 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europene 
a fost modificat la finalul lunii august prin Ordinul MFP nr. 1.118/2012. Cele mai multedintre modificarile aduse reglementarilor contabile se aplica incepand cu situatiile financiareanuale aferente exercitiului financiar 2012, insa exista si prevederi care sunt deja aplicabile incontabilitate.
Reguli aplicabile de anul viitor -2013  
Ordinul MFP nr. 1118/2012 stabileste un nou tratament contabil pentru certificatele verzi primitede operatorii economici. In prezent, tratamentul contabil al certificatelor verzi este similar tratamentului aplicabil certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Insa, incepand cusituatiile financiare pentru anul 2012, care se depun in 2013, certificatele verzi vor fi asimilateinvestitiilor pe termen scurt si vor avea tratamentul contabil prevazut pentru aceasta categoriede active. Mai mult decat atat, actul normativ citat a introdus o sectiune care reglementeazadistinct contabilitatea certificatelor verzi.Potrivit noilor reglementari, aplicabile din 2013, producatorii de energie din surse regenerabile,care beneficiaza de certificate verzi emise de operatorul de transport si sistem, potrivit legii,inregistreaza certificatele primite in contul 508 «Alte investitii pe termen scurt si creanteasimilate» analitic distinct, pe seama veniturilor inregistrate in avans (contul 472 «Venituriinregistrate in avans» analitic distinct)."Veniturile inregistrate in avans se evidentiaza in contul de profit si pierdere pe masura vanzariicertificatelor verzi. La inregistrarea in contabilitate, certificatele verzi primite se evalueaza lapretul de tranzactionare de la data primirii, publicat de operatorul pietei de energie electrica(S.C. OPCOM - S.A.)", se mai precizeaza in actul normativ.Normele mai stabilesc ca, la sfarsitul exercitiului financiar, certificatele verzi evidentiate in contul508 «Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate» analitic distinct se evalueaza lavaloarea de tranzactionare publicata de operatorul pietei de energie electrica (S.C. OPCOM -S.A.) pentru ultima tranzactie, cu reflectarea in rezultatul perioadei a diferentelor rezultate(contul 768 «Alte venituri financiare» sau contul 668 «Alte cheltuieli financiare», dupa caz).
 
Noile reglementari mai precizeaza ca furnizorii de energie electrica si producatorii obligati,potrivit legii, sa achizitioneze anual un numar de certificate verzi inregistreaza contravaloareacertificatelor verzi achizitionate in contul 652 «Cheltuieli cu protectia mediului inconjurator»."In situatia in care achizitionarea certificatelor verzi se efectueaza inainte de termeneleprevazute de lege, contravaloarea certificatelor verzi se inregistreaza in contul 471 «Cheltuieliinregistrate in avans», urmand ca la termenele legale sa se inregistreze cheltuiala in contul 652«Cheltuieli cu protectia mediului inconjurator", explica Ordinul MFP nr. 1182/2012. Astfel, actul normativ mai prevede ca, in situatia in care alte entitati achizitioneaza certificateverzi in scopul realizarii de profit pe termen scurt, in conditiile prevazute de legislatie,certificatele verzi sunt asimilate investitiilor pe termen scurt, fiind inregistrate in contul 508 «Alteinvestitii pe termen scurt si creante asimilate»/analitic distinct.La sfarsitul exercitiului financiar, certificatele verzi se evalueaza la valoarea de tranzactionarepublicata de operatorul pietei de energie electrica (S.C. OPCOM - S.A.) pentru ultima tranzactie,cu reflectarea in rezultatul perioadei a diferentelor rezultate (contul 768 «Alte venituri financiare»sau contul 668 «Alte cheltuieli financiare», dupa caz).In ceea ce priveste certificatele verzi anulate pentru ca nu au fost utilizate in perioada devalabilitate, regulile prevad ca acestea se evidentiaza pe seama cheltuielilor perioadei (contul668 «Alte cheltuieli financiare»)."Acelasi tratament contabil se aplica si in cazul anularii certificatelor verzi obtinute necuvenit deun operator economic acreditat, daca acestea nu au fost inca tranzactionate.", mai precizeazanoile reglementari.In acelasi timp, noile reguli contabile diferentiaza si tratamentul contabil pentru cerificatele deemisii de gaze cu efect de sera. Mai exact, se stabileste ca certificatele de emisii de gaze cuefect de sera cumparate cu scopul obtinerii de profit pe termen lung se evidentiaza distinct incategoria altor investitii detinute ca imobilizari, in timp ce certificatele cumparate in scopulobtinerii de profit in urma vanzarii intr-o perioada scurta de timp se evidentiaza in categoria altor investitii pe termen scurt.
Reglementarile in vigoare privind cesiunile de creante 
Ordinul MFP nr. 1118/2012 introduce in acelasi timp si cateva noutati in ceea ce privestecesiunile de creante, stabilind ca ajustarile de valoare ale creantelor incerte se inregistreaza incontabilitate la preluarea creantelor respective."In cazul cesionarii unei creante, diferenta dintre valoarea creantei preluate prin cesionare sisuma de achitat cedentului reprezinta venit la data constatarii drepturilor si obligatiilor, potrivitclauzelor contractuale. Pentru suma creantei preluate care se estimeaza ca nu poate firecuperata, concomitent cu preluarea creantei se inregistreaza si deprecierea corespunzatoare,articol contabil 6814 «Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante» = 496 «Ajustari pentru deprecierea creantelor - debitori diversi»", se prevede in actulnormativ. Actul normativ puncteaza ca aceste noi prevederi se aplica pentru creantele cesionate siinregistrate in contabilitatea cesionarului dupa data de 1 iulie 2012. Pana la 1 iulie 2012, venitul

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->