Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Ecos 22

Ecos 22

Ratings: (0)|Views: 38|Likes:
Published by Manea Elena

More info:

Published by: Manea Elena on Oct 09, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/09/2012

pdf

text

original

 
1.Cultura gladiolelor.Descrierea speciei
Gladiolele sunt plante perene, erbacee, ce depasesc 1,5 m inaltime. In pamint prezinta untuberobulb, organul de inmagazinare a substantelor de rezerva, cunoscut de cultivatori subnumele de ,,ceapa’’, globulos sau plat, acoperit cu tunici de culori diferite: brun, roz, etc., ce prezinta fibre paralele sau in retea, spre virf, pe toata lungimea.Gladiolus cardinalisGladiolele sunt plante care urmeaza un tipar regulat de dezvoltare. La inceput, produc unnumar de frunze alungite, in general 8-9 frunze. Din acestea, la inceput, 4 sau 5 sunt prinse denodurile inferioare ale axului care formeaza noul tuberobub, celelalte se dezvolta in lungul tijeiflorale.Tuberobulbii care au dimensiuni pentru inflorire, intotdeauna initiaza flori. In cazul incare plantele nu ajung sa infloreasca, florile initiate pier in anumite stadii de dezvoltare.Inflorescentele secundare se pot dezvolta din mugurii axilari de la a 3-a frunza superioara.Initierea (inducerea) inflorescentei incepe curind dupa plantare, cind lastarii au 30-40 cmlungime. Initierea individuala a florilor continua pina in stadiul de a 7-a frunza.Tuberobulbul gladiolei este compus din doua parti distincte: partea exterioara fin granulata,unde se face depunerea substantelor de rezerva si partea interna, tesutul fibros. La baza,tuberobulbul prezinta un strat rezistent. La inceput, volumul partii exterioare depaseste cu mult partea interna, dar acest raport se schimba pe masura formarii lastarilor si a bulbilor inlocuitori.Tuberobulbul este folosit pentru inmultirea vegetativa; el are proprietatea de a incolti cindconditiile sunt prielnice si de a da nastere la unul, mai rar doi tuberobulbi de inlocuire.Formarea bulbilor inlocuitori este conditionata de dezvoltarea intregii plante, de activitateafrunzelor si tulpinii.In afara tuberobulbului inlocuitor, din vechiul tuberobulb se formeazatuberobulbili.Tuberobulbilii sunt inveliţi la exterior intr-o membrana destul de rezistenta, ca intr-o capsula.In mod obisnuit, pe o planta se formeaza 20-30 bulbisori, iar in cazuri rare, 200-300 sau chiar mai multi bulbisori.Tulpinile aeriene ale gladiolelor,in majoritatea cazurilor solitare, mai rar ramificate, suntinvelite la baza in citeva frunze, ca intr-o teaca tubulara. Ele se dezvolta din muguri aflati petuberobulb la subsuoara solzilor.Frunzele gladiolelor au forma de sabie si prezinta nervuri paralele care ies in relief.
 
Inflorescenaa este un spic cu flori asezate unilateral sau bilateral (pe unul sau doua rinduri). Numarul florilor in inflorescenta variaza intre 2 si 12 la speciile salbatice si peste 20 la soiurilecultivate.Marimea florilor este foarte diferita. Speciile salbatice prezinta un diametru redus al florii, 2-4 cm, comparativ cu cele cultivate, ale caror flori au diametrul in jur de 20 cm. Deschidereaflorilor in inflorescenta se face esalonat, incepind cu cele de la baza.Floarea tipica speciilor salbatice se caracterizeaza prin forma neregulata a petalelor sirasfringerea accentuata a pilniei.Acesta forma s-a pastrat la: Gladiolus gandavensis, Gladiolus childsii, Gladiolus primulinus.Caracteristic pentru aceste specii este si coloritul florilor cu diverse ornamentari si pete pe petale, de obicei pe petalele inferioare (de tip bimaculatus sau trimaculatus). Pentru soiurile maievaluate este caracteristica disparitia petelor sau prezenta unei singure pete (monomaculatus).In afara modificarilor de culoare si forma, pe scara evolutiei florilor se observa schimbari deforma a petalelor sub aspectul dintarii lor sau a aparitiei soiurilor involte, cu petale multe sidese. Cresterea numarului de petale la gladiolele involte se face prin metamorfozareastaminelor sau pistilului.Gladiolele sunt receptive la polenizarea straina, prin vint si insecte.Fructul gladiolelor este o capsula uscata cu 3 lojii ce se deschid prin 3 valve, ridicindacoperisul in mijlocul lor.Semintele sunt numeroase, in fiecare capsula exista 20-30 bucati, de culoare bruna-aurie,avind de jur imprejur o aripioara. Sunt specii fara aripioare. Maturarea semintelor coincide cumaturarea bulbilor, planta pregatindu-se astfel pentru perioada de repaus.Radacinile sunt mici, aproape uniforme, in numar de cca 30. Ele se formeaza la periferia bulbului, in jurul lui si patrund in sol pina la adincimea de 35 cm.Specific gladiolelor este formarea a doua straturi de radacini, primul din vechiul bulb,urmatoarele din bulbul inlocuitor. Primele radacini formate pe seama vechiului bulb sunt maigroase (6 mm diametru) si mai lungi fata de urmatoarele.Dezvoltarea radacinilor pe bulbul tinar se face superficial, cu 2-3 cm deasupra vechilor radacini. In acest fel gladiolele au posibilitatea exploatarii complete a unui strat de sol de 35 cmgrosime.
2. Clasificarea gladiolelor
Se cunosc cca 250 specii spontane si cultivate.Ca majoritatea plantelor din cultura, gladiolele isi au originea in speciile salbatice. Acesteasunt raspindite in S-V Africii, Europei si al Asiei.Gladiolele actuale reprezinta hibrizi intre diferite specii spontane, precum si hibrizi aihibrizilor obtinuti ulterior, cuprinse toate sub denumirea de Gladiolus hybridus.Datorita numarului mare de soiuri existente, s-au facut numeroase clasificari. In practica, sefoloseste mult clasificarea soiurilor de gladiole dupa precocitarea infloririi si anume :
 
- Soiuri foarte timpurii, care infloresc la 70 de zile de la plantare.- Soiuri timpurii, care necesita peste 70 de zile de la plantare la inflorire.- Soiuri semitimpurii, care necesita 80 de zile de la plantare la inflorire.- Soiuri tirzii, care necesita 90 de zile de la plantare la inflorire.- Soiuri foarte tirzii, care necesita peste 90 de zile de la plantare la inflorire.Aceasta clasificare este foarte importanta pentru stabilirea perioadei optime de plantare.Dupa talia plantei, gladiolele se impart astfel:- gladiole pitice, 50-70 cm inaltime.- gladiole mijlocii, de 120 cm inaltime.- gladiole inalte, de peste 120 cm inaltime.Un alt criteriu folosit la clasificarea gladiolelor este culoarea florilor. Cele mai apreciate siraspindite sub aspectul culturii sunt gladiolele rosii cu diverse nuante spre oranj sau violaceu,apoi gladiolele roz, albe si galbene.
3. Soiuri de gladiole
Gladiolele, flori foarte apreciate pe plan mondial, formeaza o cultura raspindita in multezone geografice. Ca urmare, numarul soiurilor este foarte mare si, bineinteles, in continuacrestere. Cea mai mare parte din cultura o detine grupa Gladiolus hybridus.Criteriile de apreciere a soiurilor sunt variate. Cele mai folosite sunt urmatoarele:- precocitatea la inflorire- marimea si culoarea florilor - inaltimea tijei florale- numarul de flori deschise simultan- durata de pastrare a florilor in apa.Culoarea florilor joaca un rol important. Astfel francezii apreciaza florile unicolore: alb pur,rosu, roz, etc., dimpotriva, englezii apreciaza soiurile bicolore, ca rosu cupete galbene, albastre,etc. Americanii cultiva mai mult soiurile ce au culoarea galbena, bleu, violet.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->