Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Ce S-A Intamplat de Fapt de Pasti

Ce S-A Intamplat de Fapt de Pasti

Ratings: (0)|Views: 1,139|Likes:
Published by Christ4ro

More info:

Published by: Christ4ro on Jan 20, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC or read online from Scribd
See more
See less

05/10/2014

 
Ce s-a întâmplat de fapt de Paşti?
Documentar Radio
 Reporter:
De Paşti, creştinii îşi aduc aminte de moartea şi învierea fondatorului religiei creştine -Isus Cristos.Toate marile religii ale lumii, cu excepţia a patru dintre ele, se întemeiază pe simple presupuneri filozofice. Dintre cele patru care au la bază o personalitate şi nu un sistem filozofic,doar creştinismul pretinde că mormântul fondatorului său este gol.În urmă cu aproape 2000 de ani, pe un deal din Orientul Apropiat, lângă Ierusalimul deastăzi, erau răstigniţi 3 oameni.Am întrebat un medic chirurg, specializat în operaţii pe cord deschis, care este cauzamorţii prin răstignire.
 Prof. dr. Ion Socoteanu:
Moartea condamnaţilor se putea produce pe de o parte printr-un şoc traumatic -durerea, pe de altă parte printr-un şoc hemoragic, determinat de pierderea de sânge care se petrecea.În cazul celor răstigniţi, de ce se prelungea durerea? Pentru că moartea nu se producea propriu-zis prin şocul traumatic sau şocul hemoragic, ci se producea - şi asta au constatat medicii- prin ceea ce noi numim
“insuficienţă respiratorie”
. Condamnatul nu mai putea să respire,musculatura respiratorie accesorie fiind blocată, întrucât trebuia să susţină greutatea corpului.
 Reporter:
Dar cum a murit răstignitul Isus Cristos?
 Prof. dr. Ion Socoteanu:
El a murit prin cu totul alt mecanism şi acest mecanism este unic. El şi-a dat viaţa, nu I-afost luată viaţa. Avea putere să-şi dea această viaţă, era porunca pe care o primise de la Tatăl. El aspus:
“Am putere să-mi dau viaţa şi am putere să-mi iau viaţa”.
 Din pricina aceasta, moartea Lui este o moarte de bună voie, este o moarte voluntară, caredă valoare sacrificiului Său. El nu a fost omorât, El şi-a dat viaţa.
 Reporter:
L-am întrebat pe profesorul Ernest Valea, specialist în religii orientale şi istoria religiilor,dacă ideea jertfei în locul altuia, din dragoste pentru altul, este specifică creştinismului.
 Prof. Ernest Valea:
În perioada interbelică s-a emis ipoteza că creştinismul s-ar fi format sub influenţa unor religii iniţiatice, în care apare ideea unui zeu care moare şi învie. Mai recent s-a demonstrat căinfluenţa a fost de fapt inversă. Răspândirea creştinismului luase o amploare deosebită în primelesecole, iar în acest context, pentru a putea supravieţui, religiile misterelor au preluat ideea învieriizeului lor.De exemplu, învierea lui Atis datează de la jumătatea secolului al II-lea, a lui Adonis dinsecolul al IV-lea, iar versiunea finală şi completă a învierii lui Osiris este relatată de Plutarh abiaîn secolul al II-lea după Cristos.
 Reporter:
Care este de fapt baza acestor învieri şi care este baza învierii lui Cristos?
 
 Prof. Ernest Valea:
Toate aceste învieri sunt de fapt legende, lipsite de orice bază istorică. În schimb, Cristosa fost, după cum ştim, o persoană istorică. El a murit şi a înviat la o dată istorică precisă, în anul30.Semnificaţia morţii şi învierii zeilor din religiile iniţiatice este diferită. Moartea lor nu areun rol răscumpărător pentru om, iar adepţii lor nu depindeau de zeul înviat pentru a fi „mântuiţi”.Concluzia mea este că moartea şi învierea lui Cristos nu are egal în alte religii.
 Reporter:
Învierea lui Cristos este un eveniment de care depinde adevărul sau falsitatea religieicreştine. Dacă scoţi învierea din creştinism, acesta se prăbuşeşte.Dar înainte de înviere, Isus Cristos a trecut printr-un proces, s-a dat o sentinţă, a fostcondamnat la moarte şi a fost executat. Din punct de vedere al justiţiei, cum poate fi apreciat procesul lui Isus Cristos?
 Avocat Angelica Romaşcu:
Când mă gândesc la acest lucru nu pot să nu încep prin a-mi imagina odaia de sus peînserate, în acea atmosferă sfântă, plină de smerenie şi dragoste, în care Isus îşi petrecea ultimelemomente împreună cu ucenicii, dându-le cea mai minunată lecţie de umilinţă, slujire şi iubire.Deodată, liniştea nopţii este tulburată prin pătrunderea în forţă a trupelor speciale, cuscopul de a-L prinde, de a-L aresta pe Isus, fără însă a avea un mandat de arestare.
 Reporter:
Textul biblic din Evanghelia după Matei descrie astfel acele momente:
“Isus a zis gloatelor:
‘Aţi ieşit ca după un tâlhar, cu săbii şi cu ciomege, ca să Mă prindeţi. În toate zilele şedeam în mijlocul vostru şi învăţam norodul în Templu şi n-aţi pusmâna pe Mine’ 
. Cei ce au prins pe Isus L-au dus la Marele Preot Caiafa, unde erau adunaţicărturarii şi bătrânii.”
 Avocat Angelica Romaşcu:
Îmi imaginez această adunare ca pe o adunare a organelor de cercetare penală - Poliţie,Procuratură. Cred că nu greşesc dacă îl asemăn pe Caiafa chiar cu Prim-Procurorul. Aici trebuiasă fie cercetat Isus, trebuia să se întocmească actul de acuzare, adică rechizitoriul, ca să poată fitrimis în judecată.Astfel, pe mărturia a 2 martori mincinoşi şi prin recunoaşterea lui Isus că este Fiul luiDumnezeu, I se întocmeşte rechizitoriul, cu verdictul:
 „Este vinovat, să fie pedepsit cu moartea” 
.Isus este trimis în judecată şi ajunge în faţa marelui judecător - Pilat.Acesta studiază dosarul, citeşte, reciteşte rechizitoriul şi constată că nu sunt întruniteelementele constitutive ale infracţiunii, astfel încât
“învinuitul, inculpatul”
Isus să poată ficondamnat.
 Reporter:
Guvernatorul roman Pilat avea poziţia, funcţia şi puterea de a pronunţa verdictul
 „Nevinovat” 
în cel mai celebru proces, al Celui mai celebru inculpat. Cum se raportează Pilat laacest caz?
 Avocat Angelica Romaşcu:
Pilat este convins de nevinovăţia lui Isus, dar datorită presiunilor care veneau atât din partea puterii politice, cât şi din partea mulţimii aflate în stradă, care cu toţii solicitaucondamnarea la moarte a lui Isus, Pilat cedează. Îşi spală mâinile înaintea norodului şi Îl dă peIsus să fie răstignit. Acceptă să fie executată sentinţa de condamnare.
 Reporter:
Există implicaţii sociale majore ale evenimentului de la Paşti. Care sunt acestea?

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Elena Velea liked this
robydown liked this
psihologulbv liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->