Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
7Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Semiologie Medicala Curs

Semiologie Medicala Curs

Ratings: (0)|Views: 770 |Likes:
Published by Craiova Med
Aceste documente sunt folosite doar cu scop educativ -fara drept de comericalizare. All right reserved to cartiaz.ro
Aceste documente sunt folosite doar cu scop educativ -fara drept de comericalizare. All right reserved to cartiaz.ro

More info:

Published by: Craiova Med on Oct 12, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/02/2014

pdf

text

original

 
www.cartiaz.ro– Carti si articole online gratuite de la A la Z
SEMIOLOGIE (curs)Capitolul IPARTEA GENERALĂ
Semiologia este piatra fundamentală a diagnosticului ce poate fi pus pe baza datelor anamnestice care orientează, a datelor clinice care fundamentează şi a datelor de laborator care-l confirmă.Ea reprezintă o analiză, o sinteză ce se coraborează cu erudiţia medicală, dublată deo cultură generală, respect faţă de bolnav, omenie, afectivitate, decenţă, etică, deontologie profesională şi, poate nu în ultimul rând, de respect faţă de cel care o practică.
 SEMIOLOGIE 
: semeion – semnlogos – ştiinţă, discursHipocrate – înaintea terapiei, zeii nemuritori au aşezat diagnosticul.Haţieganu – disciplina care se ocupă cu studiul, descrierea şi interpretareasimptomelor şi semnelor pe care le prezintă omul bolnavW. Osler – learn to see, learn to hear, learn to feel, learn to smell and to know practice alone you can become expertSemiologia – interpretarea semnelor diferitelor boli cu scopul de a diagnostica cât maicorect şi mai repede.Semiologia se foloseşte de simptome, semne, sindroame la care se adaugă investigaţiile paraclinice care ar trebui să fie ţintite pentru susţinerea dg,
Simptomele
- au caracter subiectiv, fiind relatate de bolnav , sunt variabile de la cazla caz, după modul de percepţie şi nu întotdeauna au o traducere obiectivă ( febră, cefalee,insomnie, astenie, sughiţ, dispnee etc)
Semnele
– manifestări obiective produse de boală, observate de bolnav şi completate demedic prin propriile simţuri (de ex. suflu, ral, matitate etc)Distinsul clinician prof. Dr. C.C. Dimitriu – spunea „simptomul aparţine simţurilor, iar semnul aparţine raţionamentului”
Sindromul
 – grup de simptome şi semne care exprimă o stare patologică, care au mecanismfiziopatologic comun; permit prin sumarea lor orientarea spre un diagnostic; pentruelucidare sau confirmare se fac investigaţiile complementare cât mai posibil ţintite.Concluzia care rezultă din analiza simptomelor, a semnelor şi confirmarea prin analize neîndrumă spre un diagnostic care poate fi şi un sindrom.
Sănătatea
– este definită de OMS ca „ acea stare de complet bine fizic, mental şi social şinu constă numai din absenţa bolii sau infirmităţii”Schopenhaurer spunea că „sănătatea nu este totul, dar fără sănătate totul este nimic”iar un dicton spunea că „fără sănătate nu există fericire”.Acad. Prof. Dr. Theodor Burghele afirma: „sănătatea este bunul cel mai de preţ pe careomul îl apreciază când nu-l mai are”Ce este totuşi boala ?
Boala
este definită în mod diferit dar după Dicţionarul medical român reprezintă:
 
www.cartiaz.ro– Carti si articole online gratuite de la A la Z
„ deviere de la starea de sănătate din cauza unor modificări ale mediului intern sau aleacţiunii unor agenţi din mediul extern” sau „ este o deviaţie sau o abatere de la normal cuconsecinţe nedorite asupra confortului personal şi activităţii sociale”.Prof. Dr. Gore Popescu: „ este viaţa îngrădită în libertatea ei”Boala poate fi acută sau cronică.
Boala acută
– un episod de durată destul de scurtă, la sfârşitul căreia pacientul îşi reiaactivitatea normală. In această perioadă însă el poate fi dependent de îngrijiri medicale sauinfirmiere, în mod repetat.
Boala cronică
– o boală de lungă durată care generează incapacitatea permanentă, parţială sau totală; este o alterare organică sau funcţională care obligă bolnavul să-şimodifice modul său normal de viaţă şi care persistă mai mult timp.Toate aceste sunt constatate şi confirmate de un medic.Cine este medic sau doctor?Acea persoană care are vocaţie pentru medicină, aptitudini, noţiuni teoretice, experienţăclinică, abilitate tehnică, gândire şi metodă ştiinţifică, artă pentru aplicarea acestora în practică.Medicul, după Homer „este un om deasupra celorlalţi”De aceea, în primul rând un
medic
trebuie să fie
OM
, numai un om bun poate deveni unmedic bun. Se spune că „ acela care nu simte cu inima lui căldura unei suferinţe nu trebuiesă fie medic”Ce nu trebuie să facă un medic?Să nu uite: să vorbească cu bolnavul, să dezbrace bolnavul, să-l examineze complet şicorect, să nu se comporte ca un dispecer, ca un distribuitor de analize şi investigaţii,respectiv de cititor doar al acestora.Furia tehnologică a dus în ultimii ani la aberaţii şi la crearea unui mit conform căruiadiagnosticul nu-l pune decât aparatele sau analizele, uitându-se că medicina clinică trebuiesă primeze, gândirea medicului fiind cea care să decidă ce analize sunt necesare pentrususţinerea lui.Există chiar un dicton în medicină: „ analizele sunt perfecte şi pacientul moare sănătos”.Anamneza şi examenul clinic conferă tocmai actului medical acel caracter uman,realizând între medic şi pacient o apropiere sufletească necesară în stabilirea diagnosticului,urmarea corectă a tratamentului, în recuperarea medicală şi reintegrarea socio-profesională.
 
www.cartiaz.ro– Carti si articole online gratuite de la A la Z
Capitolul II
FOAIA DE OBSERVAŢIE CLINICĂ
Foaia de observaţie clinică (FO), reprezintă un act cu triplă semnificaţie: documentmedical şi ştiinţific, medico-judiciar şi contabil.FO document medico-ştiiific cuprinde datele personale ale pacientului,diagnostic de internare, la 72 ore şi dg. de externare, ziua şi ora internării precum şi datelede la externare.FO document medico-legal - în diverse situaţii juridice cu care se confruntă pacientul sau familia.FO document contabil - în vederea justificării cheltuielilor efectuate de spital pentruinvestigaţii şi procedee de dg. precum şi pentru tratament.FO cuprinde cinci părţi:
Partea I - datele personale ale pacientului
Partea a II-a – anamneza
Partea a III-a – examenul obiectiv la internare
Partea a IV-a – foaia de evoluţie şi tratament
Partea aV-a – epicriza
Partea I
 
 – 
datele personale ale pacientului
– cuprind date de identificare ale pacientului: nume, vârsta, sex, adresa şi număr de telefon, grup sanguin, stare civilă, locul demuncă şi ocupaţia, data şi ora internării, dg. de trimitere şi dg. la internare.
Vârsta
 – imprimă anumite particularităţi ale bolilor depinzând de ea.-în copilărie predomină bolile infecto-contagioase (scarlatina, rujeola, rubeola,varicela, tusea convulsivă), boli congenitale, rahitismul etc-în adolescenţă angina streptococicu complicaţiile ei, reumatismul poliarticular acut,glomerulonefrita acută, cardita reumatismală; hepatita acutăvirală, tuberculoza pulmonară, boli hormonale legate de pubertate-adulţii pot avea orice patologie, unele fiind urmare a unor boli din copirie(stenoza mitrală, insuficienţa mitrală, insuficienţa cardiacă), boli congenitale-hipertensiunea arterială esenţială, anemii hemolitice, ulcerul gastro-duodenal; boli câştigate prin anumite obiceiuri, alimentaţie, alcool, fumat, stress: ulcer,colecistite, diabet zaharat, HTA, dislipidemii, cardiopatia ischemică acută şicronică, hepatite acute virale sau cronice, boli venerice, HIV, hemopatii maligne,cancer etc

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Viorica Racovita liked this
Irina Nistor liked this
Bogdan Fota liked this
Lovin Alina liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->