Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Lov na Bin Ladena-feljton Večernjih novosti

Lov na Bin Ladena-feljton Večernjih novosti

Ratings: (0)|Views: 26|Likes:
Published by Miodrag Ječmenić

More info:

Published by: Miodrag Ječmenić on Oct 15, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/16/2013

pdf

text

original

 
Kurir otkrio bunker! 
09. oktobar 2012.
Praćenje saradnika Bin Ladena dovelo do kuće u Pakistanu. Pentagon i Bela kuća želeli da se uhapsi čuveni terorista
Kuća u kojoj se skrivao Bin Laden
UVELI su me u sobu za sastanke pretvorenu u operativni centar. Na stolovima na rasklapanje stajali su kompjuteri i printeri.Na zidovima su visile mape Pakistana, uključujući grad Abotabad... Civili iz CIA, njih nekoliko, mirno su radili. Nisam mogao daverujem da su konačno pronašli Osamu bin Ladena!Bio je ovo početak tajne „misije snova“ za pripadnika američkih specijalnih jedinica „Foka“ koju je, pod pseudonimom MarkOven opisao u knjizi „Nimalo lak dan“, pre nekoliko nedelja objavljenoj u SAD. U njoj je prvi put jedan učesnik u operaciji,kasnije identifikovan kao Mark Bisonete, progovorio o napadu na skrovište najtraženijeg teroriste sveta, Osame bin Ladena,otkrivajući detalje njegovog ubistva 2. maja 2011. godine.Pripreme 28 specijalaca za svaku fazu operacije „Džeronimo“ odvijale su se tajno u Severnoj Karolini i obuhvatale najsitnijedetalje. Operativci su bili podeljeni u četiri tima, koje je iz Džalalabada u Avganistanu do Abotabada u Pakistanu trebalo daprevezu dva helikoptera.Hiljadama kilometara od Pakistana, Amerikanci su potrošili „dobar novac“ da naprave vernu kopiju Bin Ladenovog utvrđenja,zahvaljujući i satelitskom praćenju.- Model od stiropora prikazivao je Bin Ladenovu kuću do najsitnijih detalja, do niskog drveća u dvorištu i kola na parkingu, iputa duž severnog dela utvrđenja. Bile su tu kapije, rezervoari na krovu... Trava je pokrivala glavno dvorište. Čak su i kućesuseda i polja raspoređeni do detalja - opisuje Oven prizor.
MOGUĆNOST BOMBARDOVANJA 
DOK su „Foke“ razrađivale napad na Bin Ladenovo uporište, predsednik je, i dalje ne potpisujućinalog za operaciju, razmišljao o vazdušnom udaru bombarderima B-2. Sekretar za odbranu Robert Gejts podržavao je ove napade, jer se na tajnačin misija ne bi mogla podvesti pod invaziju na suverenu teritoriju Pakistana. Ali vazdušna opcija nosila bi visok rizik od kolateralne štete, dokbi identifikacija bila teška, a želeli su dokaz da je to zaista Bin Laden. Napad jeste bio rizičan, a vazdušna operacija komplikovana.
CIA je obavestila tim kako su pronašli Bin Ladena. U operativnom centru bilo je, kaže, mnogo obaveštajnih brošura. Pisalo jeda je uporište najtraženijeg teroriste, vredno oko milion dolara, izgrađeno 2005. godine, nedaleko od pakistanske vojneakademije. Bilo je veće od ostalih kuća u kraju, bez telefona i internet veze, odvojeno visokim zidom koji je blokirao pogled nadrugi i treći sprat. Prozori na tim spratovima glavne zgrade bili su blindirani. Ukućani su spaljivali otpad i minimalno kontaktiralisa okolinom.Znalo se da u kući živi Ahmed al Kuvajti, za koga je CIA saznala saslušavajući Sudanca Muhameda al Katanija, navodnog 20.otmičara aviona za napad terorista na SAD 2001. godine. On je odbijen prilikom ilegalnog pokušaja ulaska u Ameriku, da bikasnije bio uhvaćen u borbama u Tora Bori i odveden u zatvor Gvantanamo na Kubi. Tu je priznao da je Al Kuvajti BinLadenov kurir i desna ruka. CIA je već znala da su on i njegov brat Abrar al Kuvajti radili za Bin Ladena. Agencija je pratila Ahmeda u Pakistanu, nadajući se da će ih on odvesti do Bin Ladena.Jedan „presretnuti“ telefonski razgovor Al Kuvajtija sa porodicom u kom je na pitanje čime se bavi odgovorio „ono što samuvek i radio“, za CIA je bila indikacija da je i dalje uz Bin Ladena. Počeli su da prate njegovo kretanje u belom kamionetu kojiih je odveo da Abotabada.Procena CIA bila je da Bin Laden živi na trećem spratu glavne zgrade, njegov sin Kalid na drugom, kao i da su u kućinajmanje dve žene i desetoro dece. Zadatak „Foka“ bio je da testiraju plan napada sačinjen u Vašingtonu. Počeli su darazrađuju spuštanje konopcem prve grupe iz helikoptera u dvorište, snajpersko pokrivanje, blokiranje ulaza. Pošto nisu imaliunutrašnji raspored kuće, pravili su planove za razne varijante. Grupa od pet specijalaca i pas iz drugog helikoptera delovaćekao spoljno obezbeđenje.
 
To je, smatra Oven, bio najopasniji deo posla, jer bi se oni prvi suočili sa pakistanskom vojskom i policijom, ako se pojave.Kada se kuća obezbedi spolja, iz helikoptera bi konopcem trebalo da se spuste preostali članovi tima na krov, pa na terasuBin Ladenove zgrade i „očiste“ ovaj nivo kuće.- To je bio deo tima koji je trebalo prvi da se suoči sa Bin Ladenom - piše Oven.Bili su svesni da je približavanje helikopterom bučno, ali najbrže. Počeli su treninzi koji su posle dve nedelje kulminirali„kostimiranom probom“. Ništa što su nosili nije bilo slučajno.U jednom džepu bile su jurišne i kožne rukavice bez prstiju, za konopac, u drugom asortiman baterija i energetska hrana... Udžepu na ramenu napipao je 200 dolara u kešu, ako mora da plati vožnju, ili podmiti nekog, jer „malo stvari uspeva tako dobrokao američki keš“. Digitalna kamera bila je u džepu na desnom ramenu. Nož je fiksiran na leđima pojasa.Keramičke ploče štitile su vitalne organe spreda i pozadi. Dva radio-prijemnika bila su montirana sa prednje strane. Između subili okviri za „hekler i koh 416“ i ručna bomba. Bilo je tu još nekoliko hemijskih svetiljki, među kojima i infracrvena za noćneuslove. Te svetiljke su nevidljive onima koji nemaju specijalne naočare, ali članovi tima koji ih imaju tako saznaju da je teritorija„očišćena“.Šlem, koji brani od devetmilimetarskog zrna, težio je oko pet kilograma, sa prikačenim širokougaonim naočarima za noćneuslove vrednim 65.000 dolara i novom baterijom. Imao je priručnik sa nacrtom utvrđenja, listu frekvencija, imena, fotografije iopise svih stanara.- Advokati iz Sekretarijata za odbranu i Bele kuće jasno su nam stavili do znanja da ovo nije operacija ubistva - naglašavaOven, dodajući da je cilj bio da uhapse Bin Ladena, ako u trenutku hvatanja ne predstavlja direktnu pretnju.
Rafali na prvom spratu 
10. oktobar 2012
Umalo fijasko akcije „Foka“ zbog rušenja prve letilice. Osamin sin Kalid ubijen čim je pomolio glavu
Pristalice Bin Ladena u Karačiju
LET helikopterom od Džalalabada u Avganistanu, gde je tim američkih specijalnih jedinica „Foka“ prebačen iz SAD, do Abotabada u Pakistanu trajao je oko 90 minuta - seća se u knjizi „Nimalo lak dan“ pripadnik američkih specijalnih jedinica„Foka“, pod pseudonimom Mark Oven, i otkriva kako je do detalja planirana misija dobila na samom startu neočekivani obrt.Bio je mrkli mrak. Uzbuđenje je raslo dok su se približavali Bin Ladenovom „utvrđenju“, a onda je zvuk helikoptera počeo dase menja. Već su bili spremni za spuštanje konopca i iskrcavanje kada je postalo očigledno da piloti teško upravljaju letilicom.- Činilo mi se kao da se rvu sa upravljačem trudeći se da ga nagnaju da sarađuje - seća se Oven.Postalo je jasno da se stvari neće odvijati po unapred utvrđenom planu. Letilica se nagnula pod uglom od 90 stepeni ihelikopter se svakog sekunda približavao zemlji.- Što smo se više približavali zemlji, obuzimao me veći bes... Svi smo mislili da smo izuzetno srećni što smo izabrani za ovumisiju, a sada je trebalo da umremo a da nismo ni pokušali da odradimo svoj deo. J..., j..., j..., mislio sam. Ovo će da boli.Kroz otvorena vrata helikoptera video je kako se zemlja vrtoglavo približava. Znao je da helikopter, kada prestane da radi,pada kao stena. Mislio je da će možda stradati u borbi, a sada mu je pretila smrt u helikopteru. Utom je osetio da se nosemhelikoptera zabijaju u zemlju. Elise su i dalje radile dižući oblak prašine u Bin Ladenovom dvorištu. Shvatio je da su dva metraiznad zemlje, pod oštrim uglom. Čuo je komandu:
 
- J..., iskači napolje!Sa teretom od 30 kilograma opreme, u zgrčenom položaju aterirao je u Bin Ladenovo dvorište. Nije, međutim, osećao ni teretni bol, samo je trčao kao olimpijski sprinter dalje od olupine. Tek kada se dobro udaljio, video je da se rep helikoptera zakačioza visoki zid utvrđenja:- Da je bilo koji drugi deo helikoptera udario o zid, niko od nas ne bi više ovuda hodao - pomislio je.
 AKCIJA SA GREŠKAMA 
MARK Oven je 10 godina bio specijalac u antiterorističkim jedinicama, i učestvovao u 500 operacija. Za njega jehvatanje Bin Ladena, koliko god bilo od istorijskog značaja, bilo i manjkavo. Uprkos dozi kritičnosti, Ovenova knjiga se ipak ne upušta ustrateške analize, već se usredsređuje na operaciju specijalaca rešenih da uspešno obave misiju.
Znali su da je vreme od ključnog značaja i da je trenutak iznenađenja izgubljen onog trena kada se helikopter srušio. Bili susvesni da su ukućani čuli ne samo helikoptere već i eksplozije dok su neki iz 24-članog tima „otvarali“ kapije. Iz kuće seoglasio „kalašnjikov“.- On je bio životinja u kavezu. Nije imao kud da pobegne, a znao je da dolazimo - mislio je Oven.„Foke“ su odgovorile vatrom. Povikali su: „Ahmede al Kuvajti, izlazi napolje!“ Umesto Kuvajtija, na vratima se pojavila žena, zakoju nisu bili sigurni da li je bombaš samoubica. Al Kuvajtijeva žena u naručju je nosila bebu, a još troje dece išlo je za njom.- On je mrtav. Ubio si ga. Ubio si ga! - vikala je na arapskom, dok je specijalac Vil prevodio.Ušli su u hodnik kuće, koja je mirisala na zagorelo ulje. Dočekalo ih je beživotno Al Kuvajtijevo telo. Rafali „Foka“ razorili suprostoriju. Pod je bio klizav od prolivene vode i Al Kuvajtijeve krvi.Prošlo je svega deset minuta otkako su se srušili u Bin Ladenovom dvorištu. Sporazumevajući se radio vezama, uputili su seka drugim vratima. Kuća je, kako je CIA i pretpostavljala, bila organizovana kao dupleks. Bin Ladenova porodica živela je nadrugom i trećem spratu, sa zasebnim ulazom sa severne strane.„Foke“ su čistile prvi sprat, na kome se iz jedne od soba ponovo začuo „kalašnjikov“. Specijalci su uzvratili i čovek, za koga sekasnije ispostavilo da je drugi brat Al Kuvajti, bio je ranjen. Kada su specijalci ušli u sobu, žena Bušra se isprečila,pokušavajući da ga zaštiti. Rafali „Foka“ su ih oboje pokosili.Tada su ugledali još jednu ženu i nekoliko dece, koja su plakala sklupčana u uglu. U sobi je bio i „kalašnjikov“. Specijalac ga jebrzo ispraznio, dok su ostali, ostavivši žene i decu same, pretraživali druge sobe. Na kraju hodnika naleteli su na zaključanavrata, koja su blokirala prolaz na drugi sprat i pripremili eksploziv da ih „otvore“.Dok su se peli strmim stepenicama, znali su da je Bin Laden imao dovoljno vremena da pripremi odbranu. Nisu govorili, vikali,ni trčali, trudeći se da budu što tiši, dok su im specijalne naočare omogućile snalaženja u mrklom mraku. Na drugom spratu seukazao dug hodnik sa četvorim bočnim vratima, sa terasom na kraju.Obaveštajni podaci su govorili da najviše četiri muškarca žive u kući. Kada je sa odmorišta između drugog i trećeg sprataprovirila glava uredno podšišanog muškarca bez brade, bilo je jasno da je to Bin Ladenov sin Kalid. Ugledao ga je specijalackoji je čuvao prolaz ka stepeništu i pozvao ga po imenu. Kalid je provirio i komandos ga je pogodio u glavu.Kalid je ležao ukoso na leđima. Pažljivo su ga obišli, kao i njegov „kalašnjikov“ oslonjen na stepenik, da bi se popeli na trećisprat. Kalid je sa pozicije na kojoj se nalazio mogao lako da ih pokosi da zbog radoznalosti nije izgubio život.Jedini preostali muškarac u kući bio je Bin Laden i 24 specijalca došla su do tačke suočenja sa njim na trećem spratuskrovišta u Abotabadu. Nisu znali šta da očekuju, jer je najtraženiji terorista do tada imao dovoljno vremena da se lati oružja,ili da opaše samoubilački pojas.- Bili smo manje od pet koraka od vrha strmog stepeništa kada smo čuli prigušene pucnje. Bum, Bum. Nisam sa mesta gdesam se zatekao mogao da procenim da li je pogođen cilj. Čovek je nestao u mraku sobe - uočio je Oven.
Metak u spavaćoj sobi 
11. oktobar 2012.
Dve žene su naricale nad telom čoveka traženog čitavu deceniju. Fotografije i DNK uzorci potvrdili uspešnost akcije

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->