Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
What is the Big6 - Terjemahan

What is the Big6 - Terjemahan

Ratings:

5.0

(1)
|Views: 212|Likes:
Published by masurimasood

More info:

Published by: masurimasood on Jan 21, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC or read online from Scribd
See more
See less

10/23/2013

 
TerjemahanAPA ITU Big6?Data yang telah diperolehi daripada beribu-ribu pelajar telahmenunjukkan bahawa pelajar-pelajar yang telah diajar bahan-bahanbacaan bukan fiksyen dan informatif dengan menggunakan pendekatanBig6 melalui gabungan aktiviti-aktiviti berunsur kreatif, analisis danpraktikal, adalah lebih berjaya daripada pelajar-pelajar yang diajar denganmenggunakan kaedah-kaedah alternatif yang lain”
Linda Jarvin, Ph. D, Profesor Madya, Pusat PACE, Universiti Yale.Big6 telah dihasilkan oleh dua orang pendidik iaitu
Mike Eisenberg and Bob Berkowitz. Big6ialah pendekatan dalam pengajaran ICT yang amat terkenal
dan paling kerap digunakan diseluruh dunia. Big6 adalah sebuah model dan kurikulum bagi pengajaran kemahiranteknologi dan informasi yang telah diimplementasi oleh beribu-ribu sekolah-K,institusi pengajian tinggi, dan program-program latihan dewasa dan korporat. Modelmenyelesaikan masalah informasi Big6 ini boleh diaplikasikan pada bila-bila masakita berdepan dengan penggunaan teknologi maklumat. Sesetengah berpendapatbahawa Big6 adalah strategi penyelesaian masalah informasi kerana denganpenggunaan Big6, pelajar-pelajar mampu untuk berhadapan dan menyelesaikansebarang masalah, tugasan, dan dalam membuat keputusan. Model Big6 inimengintegrasikan kemahiran mengaplikasikan teknologi maklumat dengan“peralatan-peralatanteknologi melalui sebuah proses yang sistematik untukmencari, mengguna, mengaplikasi dan menilai maklumat untuk tujuan dan tugasanyang spesifik.
MENGAPA PERLUNYA PENGGUNAAN Big6
Di dalam dunia berinformasi seperti sekarang ini, kita semua mengalami masalah
information overload 
. Terdapat terlalu banyak maklumat yang terbentang di duniamaya dan bukannya mudah untuk kita mengikut arus dunia IT ini. Tetapi walaupunkita dikelilingi dengan maklumat, masalah yang kita hadapi dengan lebihanmaklumat ini adalah kita tidak tahu maklumat yang mana kita perlukan, bila kitamemerlukannya, dan maklumat tersebut dalam bentuk yang kita ingini supaya kitaboleh menggunakan maklumat tersebut dengan cara yang paling berkesan.
 
Satu cara untuk menyelesaikan masalah ini – cara yang paling kerap digunakanoleh kebanyakan sekolah, dunia bisnes dan juga masyarakat secara amnya – adalahdengan cara untuk mempercepatkan proses tersebut. Kita cuba untuk memuatkansebanyak mungkin maklumat supaya kita boleh bekerja dengan lebih pantas danlebih banyak kerja boleh dilaksanakan. Tetapi, cara ini telah terbukti sebagai kurangmemberangsangkan. Mempercepatkan keadaan hanya berkesan untuk jangka masayang pendek. Apa yang perlu dilakukan adalah kita perlu memikirkan cara untukmengajar pelajar-pelajar kita supaya belajar secara pintar, bukan secara pantas. Terdapat satu alternatif untuk belajar secara pantas. Ia adalah suatu cara yang lebihpintar – cara di mana pelajar-pelajar akan berupaya untuk menghasilkan kemahiran-kemahiran dan pemahaman yang diperlukan oleh mereka untuk mencari,memproses dan menggguna maklumat dengan cara yang paling berkesan.Penyelesaian yang lebih pintar ini memfokuskan kepada proses dan juga isikandungan maklumat tersebut. Ia adalah Model Big6.Selain mentakrifkan Big6 ini sebagai suatu proses, kita juga boleh melihat Big6 inisebagai suatu set kemahiran-kemahiran hidup asas yang sangat diperlukan olehpara pelajar kita. Kemahiran-kemahiran ini boleh digunakan di dalam semua situasidan keadaan di sekolah, di tempat kerja, di peringkat
 personal
. Kemahiran-kemahiran dalam Big6 boleh diaplikasikan di dalam mana-mana subjek sekolah dimana-mana peringkat darjah, tingkatan dan gred. Para pelajar menggunakankemahiran-kemahiran Big6 apabila mereka memerlukan maklumat untukmenyelesaikan masalah, melengkapkan tugasan dan membuat keputusan.Kemahiran-kemahiran Big6 ini paling berkesan dipelajari apabila ia di integrasikan didalam aktiviti-aktiviti kurikulum dan di dalam kelas. Guru-guru dan pakar-pakarmedia perpustakaan boleh terus mengaplikasikan Big6 dengan cara:
Menggunakan terminologi-terminologi Big6 apabila memberikan tugasan-tugasan dan latihan
Menerangkan kepada para pelajar cara menggunakan proses Big6 untukmenyelesaikan tugasan yang diberikan
Bertanya soalan-soalan penting dan memfokuskan perhatian kepadatindakan-tindakan dalam Big6 yang spesifik kepada tugasan yang diberikanuntuk menyelesaikan tugasan tersebut. Kemahiran-kemahiran komputer dan teknologi informasi adalah komponen-komponen yang sangat penting sebagai sebahagian daripada kemahiran-kemahiranBig6. Sebagai contoh, apabila para pelajar menggunakan Microsoft Word untukmenghasilkan surat, pelajar tersebut telah menggunakan kemahiran Big6 #5
 
Synthesis (Penggabungan). Apabila mereka menggunakan
World Wide Web
(internet) untuk mencari maklumat, mereka telah menggunakan kemahiran Big6 #3Location and Access. Apabila mereka menggunakan e-mail untuk berbincangsesame mereka atau dengan guru mengenai tugasan yang diberikan, mereka telahmenggunakan kemahiran Big6 #1 Task Definition. Penggunaan komputer memangboleh mengasah kemahiran-kemahiran para pelajar.
KEMAHIRAN-KEMAHIRAN Big6 SECARA RINGKAS
Dibawah ini disenaraikan keenam-enam peringkat Big6. Terdapat 2 sub-peringkatbagi setiap peringkat di dalam model Big6 ini iaitu:
1.Definisi Tugasan
1.1.Memahami maksud masalah1.2.Mengenalpasti maklumat yang diperlukan
2.Strategi Mencari Informasi
2.1.Mengenalpasti kesemua sumber maklumat2.2.Memilih sumber yang terbaik3.
Lokasi dan
 Access
3.1.Mengenalpasti lokasi sumber (dari sudut fizikal dan intelek)3.2.Mencari maklumat di dalam sumber yang diperolehi4.
Penggunaan Informasi/Maklumat
4.1.Aplikasi melalui mendengar, melihat, membaca, menyentuh4.2.Mengekstrak maklumat yang relevan
5.Penggabungan

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->