Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
9Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Langkah demi langkah buat Blog Blogspot

Langkah demi langkah buat Blog Blogspot

Ratings:

4.82

(1)
|Views: 2,139|Likes:
Published by Albakri Mohammad

More info:

Published by: Albakri Mohammad on Jan 22, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC or read online from Scribd
See more
See less

08/25/2012

 
1.PENGENALAN KEPADA BLOGSPOT
Blog adalah diari peribadi. Mimbar harian. Ruang usaha sama. Tempat berucap politik. Saluran berita tergempar. Koleksi pautan. Fikiran peribadi anda. Memo untuk dunia.Blog adalah sebuah halaman web, bongkahan-bongkahan informasi diskrit yang disebut dengan
posts
(kiriman-kiriman). Post tersebut diatur berdasarkan urutan terbalik. Setiap post secara unik diidentifikasi oleh sebuah tag anchor <a>, dan ditandai dengan link permanen yang dapat diacuoleh yang lainnya, yang ingin melakukan link terhadap post tersebut.
Blog anda adalah apa sahaja yang anda mahu jadikannya. Terdapat berjuta-jutablog, dalam segala bentuk dan saiz, dan tiada peraturan sebenar.
Dalam istilah ringkas, blog adalah laman web, di mana anda menulis bahan berdasarkan yangsedang berlaku. Bahan baru muncul di atas, jadi pelawat anda boleh membaca apa yang terbaru.Kemudian mereka mengulas padanya atau pautkan padanya atau menghantar e-mel kepada anda.Atau tidak.Sejak Blogger dilancarkan pada tahun 1999, blog telah membentuk semula web, memberi kesanterhadap politik, menggoncang kewartawanan, dan membolehkan berjuta-juta orangmenyuarakan pendapat dan berhubung dengan orang lain .
1
 
1.1.TERBITKAN PANDANGAN ANDABlog memberikan anda ruang untuk bersuara dalam web. Ia merupakan tempat mengumpul dan berkongsi perkara yang anda rasa menarik sama ada ia ulasan politik anda, diari peribadi, atau pautan kepada laman web yang anda ingin ingati.Ramai orang menggunakan blog hanya untuk menguruskan pendapat mereka sendiri, sementarayang lain mengawal beribu-ribu pelawat berpengaruh di seluruh dunia. Wartawan profesionaldan amatur menggunakan blog untuk menerbitkan berita mengejutkan, sementara penulis jurnal peribadi mengetengahkan pandangan yang tersirat.Apa yang perlu anda katakan, Blogger boleh bantu anda mengatakannya.
2
 
1.2.AJAK RAKAN MEMBUAT BLOGBlog bukan sekadar meletakkan buah fikiran anda dalam laman web. Ia berkenaan hubungandengan dan mendengar daripada sesiapa yang membaca hasil tulisan anda dan ambil berat untuk memberi respons. Dengan Blogger, anda boleh mengawal siapa yang boleh membaca danmenulis pada blog anda benarkan hanya beberapa orang kawan atau seluruh dunia lihat apa yang perlu anda perkatakan!1.3.ULASAN BLOGGEMembolehkan sesiapa saja, di mana jua, memberi maklum balas pada catatan anda. Anda bolehmemilih sama ada anda mahu membenarkan ulasan secara catatan-demi-catatan, atau anda bolehmemadam sebarang ulasan yang tidak disukai.1.4.KAWALAN AKSESMembiarkan anda memutuskan siapa yang boleh membaca dan siapa yang boleh menulis ke bloganda. Anda boleh menggunakan blog kumpulan dengan pengarang berbilang sebagai satu alatkomunikasi cemerlang bagi pasukan kecil, keluarga dan kumpulan lain. Atau sebagai pengarangtunggal, anda boleh membuat ruang dalam talian persendirian untuk mengumpul berita, pautan,dan idea, untuk simpanan sendiri atau berkongsi dengan sebanyak mana pembaca yang andamahu.
3

Activity (9)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Fatin Nadzirah liked this
Sun Atapunang liked this
Nera Il Kobah liked this
qira liked this
Wan Nazariah Bt Anas liked this
Ket Lee Lian liked this
Al Khawarizmi liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->