Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
sistem penomboran purba

sistem penomboran purba

Ratings:
(0)
|Views: 421|Likes:

More info:

Published by: Eveline Chiut Francess Dublyne on Oct 24, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/01/2015

pdf

text

original

 
1.0 Pengenalan
Sebelum wujudnya nombor atau angka yang standard dan seragam seperti hari ini,pelbagai cara yang digunakan oleh masyarakat zaman dahulu kala untukmenterjemahkan angka atau kuantiti yang dikehendaki. Contohnya, untuk mengetahuibilangan kambing biri-biri dalam kumpulan, pengembala kambing akan mewakilkansetiap kambingnya dengan batu-batu kecil. Dengan cara ini, pengembala bolehmengetahui sekiranya ada kambingnya yang hilang.Tidak lama kemudian, manusia telah mula mencipta sesuatu yang lebihmemudahkan mereka dengan mencipta simbol-simbol untuk mewakili sesuatu angka.Misalnya, mereka menggunakan gambar bunga untuk mewakili satu objek. Rata-ratapada sistem pengangkaan awal, manusia mengulangi simbol-simbol asas danmenambah nilai untuk memperoleh angka yang mereka kehendaki. Lazimnya, merekamenggunakan objek sekeliling, tumbuhan dan binatang sebagai simbol angka tersebut.Harus diingatkan juga, sistem pengangkaan merekalah yang menjadi asas kepadasistem pengangkaan kita pada hari ini. Pelbagai simbol yang wujud semakin haridiperbaiki dan dipermudahkan sehinggalah membentuk angka yang kita ada pada hariini. Berikut merupakan serba sedikit maklumat mengenai sistem pengangkaan awalatau purba dari tamadun Maya, Mesir, Babylon, Rom dan Hindu-Arab serta bandingbeza sistem-sistem tersebut.
2.0 Banding beza antara sistem pengangkaan purba
2.1 Sistem Pengangkaan MayaSistem pengangkaan Maya menggunakan asas 20 atau juga dikenali sebagaivigesimal yang digunakan semasa tamadun Maya Pra-Columbus. Tamadun inimenggunakan tiga simbol sahaja untuk mewakikan nombor iaitu cengkerang (mewakilisifar), titik (mewakili satu) dan palang (mewakili lima).Selain daripada simbol titik dan baris, lambing glif wajah atau gambar jugadigunakan untuk mewakili nombor pada tamadun Maya. Glif wajah bagi sesebuahnombor mewakili dewa dewi yang dikaitkan dengan nombor tersebut. Namun begitu,
 
nombor glif wajah ini sangat jarang digunakan dan kebanyakannya cuma boleh ditemuipada ukiran monumen yang rumit. Simbol-simbol yang mewakili nombor dalam sistempengangkaan Maya dapat dilihat seperti berikut:
Jadual 1:Carta nombor yang digunakan dalam sistem pengangkaan Maya
Selepas nombor 19, nombor akan ditulis secara menegak dalam gandaan 20.Sebagai contoh, tiga puluh dua (32) akan ditulis sebagai satu titik di atas dua titik, yangdiletakkan di atas dua baris seperti berikut:
Nombor 32 dalam sistem pengangkaan Maya.
 
Untuk memperoleh nilai yang lebih besar, nilai tempat digunakan seperti sistempengangkaan masa kini. Walaupun begitu, sistem ini mempunyai dua perbezaan yangketara berbanding sistem angka kita sekarang iaitu, nilai tempat disusun secaramenegak dan asas 20 digunakan berbandingkan kita menggunakan asas 10.Operasi atau proses penambahan dan penolakan nombor di bawah 20menggunakan nombor Maya sangat ringkas dan mudah. Penambahan dilakukandengan menggabungkan simbol angka pada setiap aras. Contohnya:
Simbol palang dan titik digabungkan sehingga membentuk nombor baharu.
Manakala untuk penolakan pula, proses sebaliknya akan berlaku dengan membuangelemen simbol petolak daripada nombor yang ditolak.Jika jumlah titik tidak mencukupi pada nombor yang ditolak, satu baris akan digantikandengan lima titik. Jika jumlah baris tidak mencukupi, satu titik pada paras yang lebihatas akan dibuang dan digantikan dengan empat baris di bawahnya.2.2 Sistem Pengangkaan Mesir Sistem pengangkaan Mesir menggunakan sistem hieroglifik Mesir denganmenggabungkan simbol hieroglifik yang ditiru yang mewakili kuasa 10 untukmembentuk nombor yang dikehendaki. Sistem ini adalah berasaskan daripada tandagundalan seperti berikut:
Tanda gundalan yang juga merupakan asas kepada Sistem Penomboran Gundalan (The TallyNumeration System)

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Muhammad Rabani liked this
CIk DLa liked this
Cepul Terr liked this
Lala Ellen liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->