Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
bid`ah

bid`ah

Ratings: (0)|Views: 12|Likes:
Published by alhadith1

More info:

Published by: alhadith1 on Oct 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/04/2012

pdf

text

original

 
Author Topik: bid'ah dalam bicara al-quran dan hadith (Read 2900times)
0 Halaqian and 1 Tetamu are viewing this topic.
Posts: 25
o
«
on:
18 July, 2007, 07:08:37 PM »
 
TAKRIF BID'AH1)-Sabda Nabi S.A.W bermaksud"Sesungguhnya setepat tepat perkataan adalah l-Quran,dan sebaik baik pertunjuk adalah pertunjuk Rasulullah s.a.w, dan seburuk buruk perkara adalah perkara "MUHDASAT"Tiap tiap perkara MUHDASATmerupakan BID'AH.Tiap tiap perkara BID'AH adalah sesat,dan tiap tiap kesesatan itutempatnya adalah neraka."[Hadis Sahih riwayat Muslim, Ahmad, An-Nasai dan lain2.]2)Hadis yang diriwayatkan oleh Al-‘Ibadh bin Sariah : “Pada suatu hari, Rasulullah SAW bersolat bersama-sama kami. Kemudian, baginda berpaling kepada kami lalu memberi satunasihat yang sangat keras isinya hingga mengalir air mata baginda dan mengecutkan hati2kami yang mendengarnya. Maka, salah seorang dari kami pun berkata : Ya Rasulullah,nasihat ini seakan-akan satu nasihat selamat tinggal kepada kami. Apakah yang tuanhendak perintahkan kepada kami? Lalu baginda bersabda : Aku berwasiat kepada kamusekalian supaya bertaqwalah kepada Allah, dan taatlah kamu kepada penguasa (yang adil)walaupun ia adalah seorang Habsyi, kerana sesungguhnya orang yang hidup sesudahkuakan melihat banyak perselisihan. Oleh itu (jika kamu ingin selamat), hendaklah kamusekalian berpegang kepada sunnahku dan sunnah para Khulafa Ur-Rasyidin yang mendapat pentunjuk. Berpegang teguhlah kamu kepadanya dan gigitlah ia dengan geraham2 kamu.Jauhilah perkara2 MUHDASAT( baru yang diada-adakan) kerana semua perkaraMUHDASAT( baru) adalah BID'AH, dan semua BID'AHadalah sesat.” [Hadis Sahih riwayat Muslim, Ibnu Majah, Ahmad, Ibnu Hibban dan An- Nasai.]Ulama-ulama telah menetapkan untuk memahami nas al-Quran dan nas hadis tidak dapattidak kita mesti menggunakan kaedah bahasa Arab itu sendiri,ini kerana al-Quranditurunkan dalam bahasa Arab danhadis pula dituturkan oleh nabi berbangsa Arab.Sepertimana yang berlaku kepada IBNU ABBAS salah seorang sahabat nabi yang digelar sebagai TARJUMANUL QURAN,apabila beliau tidak faham mengenai beberapa kalimahyang terdapat dalam Al-Quran beliau akan pergi jumpa dengan arab badwi untuk mengetahui kehendak makna perkataan tersebut.Pada dua hadis diatas lafaz MUHDASAT merupakan "tempat dalil"(Mahal istidlal)yangdigunakan oleh kedua dua golongan dalam menetapkan pandangan mereka.Golongan yang pertama mengatakan yang dimaksudkan dengan MUHDASAT adalahsemua perkara ibadah yang tidak dilakukan oleh nabi S.A.W. kefahaman mereka tersebut berdasarkan lafaz KULLU(Setiap)yang beradasebelum dan selepas dari kalimah MUHDASAT.Sedangkan lafaz KULLU menunjukanmakna umum.
 
“SETIAP atau SEMUA BID'AH adalah sesat” yang mana di dalam bahasa Arab berbunyi“KULLU bid’atin dholalah”. Kalimah yang digunakan oleh baginda Nabi semasamenyampaikan pesanan ini untuk menyatakan“SETIAP/SEMUA” ialah “KULLU”, sama seperti kalimah yang boleh kita jumpa dalam permulaan ayat Ali-Imran (3) : 185, yang berbunyi “Kullu nafsin zaa iqotul maut” yang bermaksud “SETIAP atau SEMUA yang bernyawa pasti akan mati.”“Kullu” di sini mencakupi SEGALA-GALANYA. Seperti contoh dari ayat Ali-Imrantersebut,kalimah “Kullu” dengan sahihnya membayangkan secara nyata bahawa tidak ada benda yang bernyawa yang tidak akanmati. Maka, penggunaan kalimah “KULLU” dalam hadis baginda sudah tentunyamencakupi “SEMUA BID'AH (tidak ada yang terkecuali darinya) adalah sesat”. Kalau baginda Rasulullah tidak bermaksud untuk mencakupi segala-galanya dalam pengertian BID'AH yang menyesatkan, maka kalimahyang akan digunakannya bukanlah “Kullu” tetapi “Ba’dun”yang bererti “Sebahagian”. Disebabkan ini, macam mana kita boleh terima bahawa ada pulak konsep Bid’ah yang baik (Hasanah) dan ada Bid’ah yang sesat (Dholalah) jikaRasulullah sendiri dah kata SEMUA Bid’ah itu menyesatkan?Maknanya mengikut pandangan yang pertama: mana mana perkara ibadah yang nabi tak  buat,Kalau kita buat dikira sebagai BID'AH DHALALAH.Golongan yang kedua mengatakan yang dimaksudkan dengan MUHDASAT adalah Tiaptiap perkara yang berlawanan dengan al-Quran dan Hadis serta Ijma' ulama.Kefahaman mereka tersebut berdasarkan kepada lafaz MUHDASAT itu sendiri yangdidatangkan dalam bentuk MUANNAS,tidak didatangkan dengan MUZAKKAR.Mengikut kaedah bahasa arab mana mana lafaz yang didatangkan dengan MUZAKKAR iamemberi makna umum,manakala mana mana lafaz yang didatangkan dengan MUANNASia memberi makna khusus.Sedangkan lafaz MUHDASAT dalam hadis tersebut didatangkan dengan MUANNASmaka maknanya adalah khusus tidak meliputi semua perkara ibadah yang nabi tak buat.Mereka juga berdalil dengan hubungkait lafaz hadis antara satu sama lain,iaitu diawal hadisnabi datangkan dengan “Ketahuilah bahawa sebaik2 perkataan ialah Kitabullah dan sebaik2 petunjuk ialah Sunnahku, dan selepas itu nabi datangkan dengan "manakala seburuk-buruk  perkara pula ialah perkara2 baru yang diada-adakan."Dan lafaz KULLU itu memang umum tetapi itu mencakupi MUHDASAT yang khusussahaja bukannya umum.Kalau yang dimaksudkan dengan BID'AH itu semua perkara baru kenapa nabi tak datangkan dengan lafaz MUHDAS dalam bentuk MUZZAKAR.Maknanya Semua perkara baru dan diada adakan yang menyalahi dengan al-Quran dan pertunjuk nabi maka perkara tersebut adalah bid'ah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->