Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Artikel Paramedisch Actueel

Artikel Paramedisch Actueel

Ratings: (0)|Views: 1 |Likes:
Published by Joitske Hulsebosch

More info:

Published by: Joitske Hulsebosch on Oct 31, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/31/2012

pdf

text

original

 
Als fysiotherapeut een persoonlijk leernetwerk opbouwen via sociale media
Dit artikel verschijnt begin december 2012 in Paramedisch Actueel
door Sibrenne Wagenaar en Joitske Hulsebosch
S. Wagenaar (wagenaar@link2learn.eu) en J. Hulsebosch (joitske@gmail.com) zijn beiden werkzaamals zelfstandig adviseur op het gebied van leren en professionaliseren met sociale media. Samenschreven zij het boek En nu online. Sociale media voor professionals, organisaties en trainer (Houten:Bohn Stafleu van Loghum, tweede druk 2012 -ISBN 978 90 313 9745 7).
Sociale media zijn niet alleen tools die kunnen ondersteunen bij online zorg; je kunt ze ook heel goed  gebruiken voor het bijhouden van vakkennis, netwerken en het vormgeven van eigen professionalisering. In deze bijdrage gaan we hier nader op in.
Bij sociale media denk je waarschijnlijk aan vakantiefoto’s op Facebook plaatsen of berichtjes opTwitter over Boer zoekt Vrouw of the Voice of Holland. Misschien denk je ook wel aan het bekender maken van de fysiotherapiepraktijk via sociale media. Echter: er is nog een mogelijkheid om socialemedia in te zetten, namelijk voor het leren in contact met andere fysiotherapeuten en anderegezondheidsprofessionals, zoals het uitwisselen over praktijkdilemma’s en het bijblijven metvakontwikkelingen. Om dit goed te doen moet je een persoonlijk leernetwerk opbouwen. Grote kansdat je op dit moment vooral conferenties bezoekt, vakbladen leest en nog weinig gebruik maakt vansociale media voor je eigen professionalisering. Leren via Twitter, LinkedIn-groepen en weblogs is
 
een recente ontwikkeling die nog niet breed wordt gedeeld. Wij willen je met dit artikel nieuwsgierigmaken naar de mogelijkheden en praktische tips aanreiken.
Een persoonlijk leernetwerk 
Een voorbeeld van een arbo adviseur: “
Twitter gebruik ik voor mijn werk, als ook privé. Twitter gebruik voor de snelle informatie, het volgen van het nieuws bijvoorbeeld, maar ook voor het vragen vanreacties. Onlangs heb ik een werkplek onderzoek gedaan, waar ik niet geheel uitkwam. Ik heb hierop,via Twitter, gericht om advies gevraagd. Ik volg ook enkele ergonomen. Op mijn vraag kreeg ik binneneen half uur een reactie. In het verlengde van de reacties heb ik hierop foto’s van de werkplek doorgemaild naar de collegae. Binnen een half uur had ik een adequate oplossing”
.De arbo-adviseur kon zijn probleem via Twitter oplossen omdat hij een persoonlijk leernetwerk hadopgebouwd. Wat is een persoonlijk leernetwerk? Een eenvoudige definitie van een persoonlijk leernetwerk is: ‘het geheel van de mensen waarmee je uitwisselt’. Waarschijnlijk heb je al collega’swaar je naar toe stapt als je ergens mee zit. Met sociale media is er de mogelijkheid dit netwerk sneluit te breiden en zo een bredere kijk op ontwikkelingen te krijgen. Mits je de juiste mensen volgt kun je belangrijke informatie via sociale media krijgen als professional.
Een vijf-stappen plan
We bieden je in dit artikel een vijf-stappen plan om aan de slag te gaan met het uitbreiden van jeleernetwerk online.
 Stap 1. Definieer je focus
Bepaal de vakgebieden en deelonderwerpen waarin je geïnteresseerd bent. Zonder goede focus is hetmakkelijk om (te) veel tijd te verliezen aan sociale media. Het duidelijk hebben van je belangrijksteonderwerpen gaat je helpen om snel informatie te scannen (te kiezen wat je wel en niet gaat lezen).
 Stap 2. Bepaal je belangrijkste strategie
Wat moet het je opleveren? Wil je je netwerk vergroten, in contact komen met professionals metgelijke problemen of juist met andersoortige professionals? Zoek je inspiratie of vooral veelinformatie? Wij onderscheiden in ons boek 
1
vijf belangrijke strategieën:1.Informatie scannen, zoeken en verwerken: Je kunt informatie zoeken via zoekmachines, maar via je persoonlijke netwerk krijg je veel specifiekere informatie.
1
Wagenaar en Hulsebosch, En nu online, sociale media voor professionals, organisaties enfacilitatoren. Bohn, Stafleu en van Loghum. 2010
 
2.Participeren in online professionele conversaties: Online professionele gesprekken vinden veelal plaats in specifieke communities maar kunnen ook plaatsvinden via weblogs, waar reacties geplaatstkunnen worden of via Twitter middels hashtags en mensen die elkaar volgen.3.Netwerken: Door de snelheid van communicatie via sociale media leent het medium zich bijuitstek voor netwerken. Het is heel makkelijk om bijvoorbeeld op Twitter nieuwe mensen te gaanvolgen. Om echt te netwerken via sociale media is het belangrijk om in relaties te investeren, door tereageren en wellicht ook een keer af te spreken.4.Personal branding en profilering: Deelnemen in sociale media op basis van je professie dwingt jeom professioneel kleur te bekennen en je expertise te laten zien en maakt je zichtbaar als professional.5.Samenwerken en co-creatie: Sociale media maken het ook mogelijk om online makkelijk samen tewerken aan concrete projecten. Zo kun je bijvoorbeeld samen een wiki bouwen over een bepaaldonderwerp, bv. over de nadelen van de no claim korting voor fysiotherapie.
 Stap 3. Kies een aantal media waar je mee wilt experimenteren
‘Wanneer je niet kunt fietsen, is lopen altijd sneller’. Wanneer je bepaalde tools niet beheerst, zul je zeook niet snel gaan gebruiken. Daarom is het goed om nieuwe tools te verkennen. Het kiezen van eenstrategie helpt je om een start te maken met het verkennen van tools.
 Informatie scannen, zoeken en verwerken
Interessante tools zijn: RSS-lezers zoals iGoogle en Google Reader, social bookmarking viaDelicious of Diigo, een dashboard opzetten met Tweetdeck of Hootsuite.
2
 Participeren in online professionele conversaties
Hierbij zijn online communities interessant. Communities kun je vinden op Google of Yahoogroups, maar ook op Ning, bij LinkedIn groepen of in Yammer netwerken.
 Netwerken
Twitter is de netwerktool bij uitstek, maar ook via LinkedIn kun je netwerken.
 Personal Brandin
Personal branding werkt goed via Twitter en via het opzetten van je eigen weblog waarop je jekunt profileren als professional met een bepaalde specialisatie. Hier (link )vind je bijvoorbeeldeen weblog over Autisme. http://www.praktischautisme.nl/weblog/archives/113
Samenwerken en co-creatie
Samenwerken gaat goed in Google docs, wiki’s of via audio tools als Skype enGoogle hangouts.Wat na het maken van een keuze belangrijk is, is dat je deze tool(s) gedurende een bepaalde periodeuitprobeert. Zoals we al eerder hebben aangegeven zit een groot deel van de kracht van sociale mediain de online netwerken die je opbouwt. Dat vraagt wel om een langere termijn investering.
2
Ben je benieuwd naar deze tools? Opwww.ennuonline.com/gereedschapvind je handoutswaarmee je deze tools kunt leren kennen.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->