Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
6Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Newsletter Volume 4 Issue 44

Newsletter Volume 4 Issue 44

Ratings: (0)|Views: 56|Likes:
Published by AACO

More info:

Published by: AACO on Nov 14, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/04/2012

pdf

text

original

 
shumë se sot. Nuk kam qenë kurrë më krenar se sa të shoh Amerikën gjithashtu të bjerë nëdashuri me ty si gruaja e parë e vendit tonë.Sasha dhe Malia, përpara syve tanë po rritenie po bëheni vajza të zgjuara e të bukura, poashtu si mamaja juaj. Dhe jam kaq shumëkrenar për ju; por do ju thosha tani për taninjë qen ndoshta mjafton.
 
Për skuadrën më të mirë të fushatës dhevullnetarët më të mirë në historinë e politikës,më të mirët, më të mirët e të gjitha kohëve.Disa prej jush ishit të rinj këtë herë dhe disa prej jush kanë qenë me mua që në fillim, por të gjithë jeni pjesë e familjes, pavarësisht seçfarë bëni e ku do të shkoni tani, do të mbanime vete kujtimin e historisë që bëmë së bashku dhe do të keni vlerësimin e për- jetshëm të një presidenti mirënjohës. Fale-minderit që keni besuar gjatë gjithë kohës, përmes çdo kodre, përmes çdo lugine, mëkeni ngritur gjatë gjithë rrugës dhe gjithmonëdo t’ju jem mirënjohës për gjithçka keni bërëdhe për gjithë punën marramendëse që keni bërë. E di që fushatat zgjedhore mund tëduken ndonjëherë të vogla, edhe të kotandoshta, e kjo i ushqen mirë cinikët që nathonë se politika nuk është asgjë më shumë sesa konkurrencë egosh, apo fusha e interesavetë veçanta. Por, nëse ju jepet mundësia tëflisni me njerëzit që erdhën në tubimet tonadhe u ngjeshën në turmë përgjatë litaritrrethues të palestrës së ndonjë shkolle tëmesme, apo të shikoni njerëz që punojnë derivonë në një zyre fushate në konte të voglalarg shtëpisë së tyre, do të zbuloni diçkatjetër.
 
Do të dëgjoni vendosmërinë në zërin e njëfuqishëm. Mund të kemi bërë luftë tëashpër, por kjo për shkak se e duamvendin tonë dhe na intereson aq shumë eardhmja e tij. Që nga Xhorxhi (George)dhe Linora (Lenore), deri te djali i tyreMit (Mitt) – familja Romni ka zgjedhur t’ishërbejë Amerikës përmes punës së tyrenë administratën publike dhe këtëtrashëgimi e nderojmë dhe përgëzojmësonte.
 
 Në javët qëvijnë, pres me padurim gjithashtu të ulemme guvernatorin Romni për të parë se kumund të punojmë bashkë për ta çuar këtëvend përpara. Dua të falënderoj mikun dhe partnerin tim të katër viteve të fundit,“luftëtarin e gëzuar” të Amerikës zëvendës
-
 presidentin më të mirë që do të donim;Xho Baidenin (Joe Biden)
 
Dhe nuk do të isha burri që jam sot pagruan që pranoi të martohej me mua 20vite më parë; më lejoni ta them këtë pub-likisht Mishel nuk të kam dashur kurrë më
Fjalimi i Presidentit Obama pas rizgjedhjes (fq. 28)
 
SPECIALPOINTS OFINTEREST:
President ObamaSpeech
No Sided articlesand no restrictionfor our members,our guest and ourfriends.
Latest needs for ourcommunity and thelatest resolutions
Our Free Voicethrough our words.
INSIDE THISISSUE:
Pres. Obama
Faqe1-28
Shinasi Rama
Faqe1-7
Faik Krasniqi, ArbenLlalla, Zeneli, VasilTabaku, Agim desku,
Faqe2-3,4-57-9
Raimonda Moisiu,Silvana Berki, VullnetMato,
Faqe5-79, 12
Vasil Tabaku, KocoDanaj, A Meksi, YlliXhufi, Anila Omari
Faqe6-77,-9,10-1417-19
AdresaAnetaresimi
Faqe28
“NEW LIFE” JETA E RE
 
Our Words Weekly Issue 
Nendor 13 , 2012 Volume 4, Issue 44
Shinasi Rama, Nuk është e largët dita kur nuk do të munden as t’ia vënë vetes
Shinasi Rama, Nuk është e largët dita kur nuk dotë munden as t’ia vënë vetes flakën si Lirak Bejko.
 -
Profesor Rama, vdekja e grevistit Lirak Bejkoka tronditur shoqërinë e mpirë shqiptare, ndërsaklasa politike vijon avazin e akuzave dhe shfa- jësimeve. Si e kanë përjetuar shqiptarët eAmerikës këtë lajm?
 
Shqiptarët që jetojnë në SHBA e kanë përjetuar këtë vdekje tragjike me shumë dhimbje. Paria politike e Tiranës filloi të përdorte teknikat e saj për t’ia hedhur fajin palës tjetër, por ky krimishte një nga krimet që nuk falen. Ky është njëkrim nga ata që nuk mund të harrohen. Nuk kadet që i lan nga përgjegjësia e tyre kriminale.Kur je larg vendit tënd, gjithçka që ndodh të prek shumëfish. Ka pasur shumë reaksion nëpërmjetmjeteve të komunikimit dhe në biseda private,dhe ka shumë urrejtje për parinë sunduese tëTiranës. Cinizmi i hapur i parisë sunduese, por edhe paturpësia e degjenerimi i shtypit dhe imjeteve të propagandës, shitja e shpirtit për njërrogë nga ana e zyrtarëve, zvetënimi dhe paaftësia për të përballur të keqen janë shenjasimptomatike të një shoqërie që në dukje ështëe pashpresë, nuk sheh zgjidhje dhe që rreket tëmbijetojë ashtu si mundet. Në këtë kontekst,vetëflijimi i Lirak Bejkos ishte një veprim qëduhej të shtynte të gjithë shqiptarët që të reflek-tonin. Vdekja e tij ishte një moment kritik,sepse ky u vetëflijua me ndërgjegje të plotë.Mirëpo, askush nuk po reflekton. Edhe protestae një grushti të përndjekurish politikë gjatëvizitës së sekretares amerikane të shtetit u mbytme dhunë, dhe gazetarët u morën me kravatën pink të kryeministrit dhe jo me protestën eatyre njerëzve që kërkonin asgjë më shumë se
 Pres. Obama
 
Fjalimi i Presidentit Obama pas rizgjedhjes
 
Faleminderit!
 
Faleminderit! Faleminderit shumë!Sonte, më shumë se 200 vite pasi një ishkoloni fitoi të drejtën të përcaktonte fatin evet për të përsosur bashkimin tonë, ajo poecën përpara. Po ecën përpara prej ju sh. Po përparon sepse ju riafirmuat shpirtin që fitonmbi luftën dhe depresionin. Shpirtin që kadhënë zemër për të dalë nga thellësitë edëshpërimit në lartësitë e shpresës. Besiminse ndërkohë që secili prej nesh ndjek ëndrrëne vet amerikane, ne jemi një familje ameri-kane dhe do të kemi ngritjet dhe uljet tona sinjë komb dhe si një popull i vetëm.
 
Sonte në këto zgjedhje, ju populli amerikanna kujtuat se megjithëse rruga jonë ka qenë evështirë, udhëtimi ynë ka qenë i gjatë, ne jemi ngritur, ne kemi luftuar për t’u rikthyer dhe në zemrat tona e dimë se për Shtetet eBashkuara të Amerikës më e mira nuk kandodhur ende. Dua të falënderoj të gjithëamerikanët që morën pjesë në këto zgjedhje.Ata që votuan për herë të parë apo ata tëcilëve iu desh të prisnin në radhë për njëkohë të gjatë; meqë ra fjala, duhet ta rreg-ullojmë këtë gjë. Ata që janë endur rrugëve për një punë apo ata që iu janë përgjigjur telefonatave. Ata që mbanin stemën‘Obama’ apo ata që mbanin stemën‘Romney’: zëri juaj u dëgjua dhe ju sollëtnjë ndryshim.
 
Sapo fola me guvernatorin Romni (Romney)dhe e urova si atë edhe anëtarin e kongresitRajan (Ryan) për fushatën në të cilën luftuan
 
Page 2 Our Words
Kosova nderon Aristidh Kolën
 
një film dokumentar për arvanitasit, mëtej programi vazhdoi me hapjen e ek-spozitës me fotografi nga kultura dheaktivitetet e arvanitasve nëpër vite.
 
 Ndërsa, më 7 shtator në orën 10, u mba- jtën Ligjërata nga studiues të ndryshëm nësallën e Hotel Grandit ku u shtruan teza tëndryshme rreth kulturës së arvanitasve,kurse në mbrëmje grupi i këngëve dhe ivalleve të arvanitasve të ardhur nga Greqiadhanë koncert në Sallën e Kuqe në Prisht-inë.Të mërkurën më 8 shtator ora 10 paradite,ministri i Kulturës së Kosovës zotiBehxhet Brajshori, priti në zyrën e tijstudiuesit e ftuar në Javën e KulturësArvanitase dhe të venë e Aristidh Kolës.Mbas takimit me ministrin e Kulturës tëKosovës, të ftuarit u drejtuan për tek sallae Kuqe ku do të mbahej Akademia përkujtimore për Aristidh Kolën.
 
Kulturës ishte e detyruar për t’i shprehur pub-likisht këtë mirënjohje dhe zonja e tij Nansi qëështë e pranishme në akademi gëzohet, sepseheroizmi i tij nuk ishte i mjerë”. Në fund tëakademisë përkujtimore të Aristidh Kolës foliedhe zonja Kola e cila tha “Personaliteti iAristidhit ka qenë i udhërrëfyesit dhe guximta-rit, deri në fund të jetës. Ai iku nga jeta kur retëe zeza kishin filluar të iknin”. Nansi Kolagjithashtu çmoi ceremoninë përkujtimore për  bashkëshortin e saj si një kontribut për njohjene figurës së lartë të Aristidh Kolës.
 
Të nesërmen të ftuarit në Simpozi-um vizituan Prekazin, shtëpinë muze të Jasha-rajve, dhe bënë homazhe në varrezat e familjessë Jasharajve. Më pas ata u drejtuan për nëBashkinë e Skenderajt, ku kryetari i Bashkisësë Skenderajt e shpalli Aristidh Kolën “Qytetar  Nderi”. Titulli i “Qytetarit të Nderit” ju dhuruatë vesë së tij e cila falenderoi kryetarin e Bash-kisë për nderin e madh që ju bë Aristidh Kolësdhe familjes së tij.
 
 Në kuadër të manifestimit “Java e KulturësFilmi flet për guximin e madh të këtijheroi i cili përkrahu me guxim dhe kurajo përpara mediave greke, luftën e drejtë tëshqiptarëve të Kosovës, për liri, demo-kraci dhe ngriti lart moralin dhe figurën eemigrantëve shqiptarë në Greqi duke propaganduar të vërtetën duke thënë se“ARVANITËT DHE SHQIPTARËTJANË VËLLEZËR”.Kryetari i “Lidhjes së Arvanitasve tëGreqisë” Jorgo Geru, i pranishëm nëAkademinë Përkujtimore, duke folur nëdokumentar, pasi vlerësoi se Aristidh Kolangjalli arvanitasit, shtoi se “Ai dhe Kolakanë vlerësuar që Kosova është dhe duhettë jetë qendra e arbërve në Ballkan.
 
Studiuesi arbëresh Antonio Belushi nëkëtë akademi u shpreh: “I madhi Kolaështë i pavdekshëm. Ai ndodhet shumëlartë në pavdekësi. Aristidh Kola një hero bashkëkohor nuk është një fjalë e rastit sinjë kompliment, por do të mbetet hero ivërtetë”. Më tej at Bellushi tha: Ministria eHapjen e akademisë përkujtimore, në katër vjetorin e vdekjessë Aristidh Kolës e bëri Ismet Hajrullahu,zyrtar i Departamentit të ÇështjesJorezidence në Kosovë, i cila tha se:“Aristidh Kola ishte njëri nga ideologëtdhe frymëzuesit që ngjalli arvanitët dheme veprat e tij si “Greqia në kurthinserbëve të Milosheviçit”, “Arvanitasit dhe prejardhja e grekëve”, “Zeusi pellazgjik dhe mashtrimi indoeuropian”, etj., bënë qëarvanitasit të kuptojnë se janë të njëtrungu shumë të lashtë madje më të lashtëse grekët”. Në këtë akademi u mbajt njëminutë heshtje për të nderuar njeriun emadh, i cili punoi shumë për kulturënarvanitase, ndërsa më pas u shfaq filmidokumentar “Rrënjët e mija janë tek Arbëria” përgatitur nga Lirio Nushi,kushtuar jetës dhe veprës së studiuesitAristidh Kola që ngjalli emocione te të pranishmit.
ARISTIDH KOLA DHE SHTYPI SHQIPTAR nga Arben Llalla
shteti që ende nuk ekziston. Nëluftën ku është përfshirë Europa, aido të jetë fitimtar pa e shkrepur njëherë…
 
Kështu e njoha Ismail Qemal Beun,ose më mirë e rinjoha, sepse kisha pasur nderin ta intervistoja 12 vjetmë parë në Londër. Të dielën ekaluar mësuam nga një lajm se aisapo ishte zgjedhur Kryetar iQeverisë së Përkohshme tëShqipërisë.
 
Gjatë atyre dy javëve, ku nuk kishteditë pa një betejë, Ismail Qemalivinte mbrëmjeve dhe më pyesteshkurt:
 
“Ndonjë të re?”
 
I tregova një ditë se turqit i kishinnuk largohej për asnjëçast nga holli i hotelit kurrinte. Ishte trupmadh, ifuqishëm, me flokë dhemjekër të bardhë qëngërthenin brenda tyredy sy në ngjyrë blu tëthellë dhe mjaft shpre-hës. Rrethohej nga njëgrup i vogël njerëzish qëdiskutonin dhe komen-tonin pa pushim, ndërsaai vetë qëndronte gjithnjënë heshtje. “Shikojenimirë këtë njeri,” më thanjë ditë një diplomat qëkaloi aty pranë. Një ditëai do të jetë kryeministër e madje kryetari i një
Pavarësia
-
Udhëtimi ipaharruar i IsmailQemalit
 
Nga Dardan Leka
 
Artikull i gazetës franceze“Le Matin”, e datës 4dhjetor 1912.
 
Përkthim nga origjinalifrëngjisht
 
Përfituesit e luftës
 
Pasi luftoi pesë shekuj,Shqipëria do ta fitojë pavarësinë pa luftuar 
 
Paris, 4 dhjetor 1912
 
Stéphane Lauzanne
 
 Në Stamboll, gjatë dy javëve të para të luftës,ishte një njeri i cili thuajse
Pavarësia
-
Udhëtimi i paharruar i Ismail Qemalit Nga Dardan Leka
 
mundur serbët (këtë enjoftuan nja dhjetë herë nëStamboll) dhe ai duket seu kënaq e më tha vetëmkaq:
 
“Sa mirë!”
 
Por të nesërmen, rrota elajmit ishte rrotulluar  paksa, ashtu si ajo e fatitdhe unë i tregova se bullgarët kishin mundur turqit. Ai nuk shfaqikurrfarë emocioni dhe mëtha përsëri:
 
“Sa mirë!”
 
I thashë: “Si ka mundësiqë, si atëherë kur turqitfitojnë, ashtu edhe kur munden qenka njëllojmirë?”
 
Ai vuri buzën në gaz,e vetmja buzëqeshjeqë i kisha parëndonjëherë, dhe, mefjalë të qarta, seriozedhe të matura mëshpjegoi mendimin etij që ishte edheopinioni i një popullitë tërë. “Shumë mirë,tha, sepse cilido qoftëfitimtari ose i mun-duri, ka ardhur ora qëkam pritur gjithë jetën dhe që populliim ka pritur meshekuj – ora kur Shqipëria më në funddo të heqë zgjedhën
It takes for Diaspora to get moving to take the Guilty Albanian Politicians to the ICC Hague
 
dhe do të bëhet shtet i pavarur.”
 
Provoni të prisni në GadishullinBallkanik, përgjatë Adriatikut, njërrip toke 400 kilometra të gjatëdhe 120 të gjerë, jepini formën enjë çizmeje, diçka si Portugalia nëGadishullin Iberik, përfytyrojenikëtë çizme plot shkëmbinj, parrugë dhe pa ura, sa që në stinën eshirave, as karvanët nuk ecin dotnëpër shtigjet e mushkave.Përfytyroni pastaj një racënjerëzish që nuk kanë të bëjnë fareme racat sllave, greke, turke,romane, pra me askënd tjetër nëPerandorinë Osmane, por që karuajtur pastërtinë primitive tëatletit. Këtu duhet të keni parasyshse flasim për malësorët më të
NY/NJ/CT Red Crossproviding Aid
 
Pres. Obama is Re
-
elected
 
Natyral Destruction in tri statearea
 
Hurricane Sandy destruc-tion and yet everyone over-comes it...
 
Politics aside and ready toaid their citizens...Examplefor the World...
 
2012 Veterans aid Hurri-cane Sandy victims in NYCon Veterans day
 
 
Page 3 Volume 4, Issue 44
PROBLEMET NE SHQIPERI DHE SI DUHET TE ZGJIDHEN
TAKIMI MBAREKOMBETARE PER CESHTJEN SHQIPTARE
 
CESHTJA SHQIPTARE PER ZGJIDHJE.
 
PROBLEMET NE SHQIPERI DHESI DUHET TE ZGJIDHEN
 
zyrtare por vec nje takimj caji ne do tekerkojme ne okb tenjihet shqiperia eviti 1912 sipas konventavenderkombetare te ruajtjes se territoritkombetare shqiptare .Kete do ta arrijmevendin e lire ku realizohen cdo enderr edeshire.Keshtu qe dhe enderra jone shekullore per te qene nje komb sot merr rrugetimin e saj per nje shtet, nje komb, nje pasaporte njeflamur kuq e zi , kjo eshte SHQIPERI ET- NIKE . Ju faleminderit.
 
Flutur Zavalina2 shtator 2012Bronx , NY,USA
 
flamur kuq e zi ftojme sot ne kete takimkombetare mbareshqiptare te gjith e shqip-taret te japim ndihmene tyre ne kete mo-ment historik te rendesishem per kombintone mbareshqiptare.Sot behemi me shumese 10 milion shqiptare .Vec nje ze ifuqishem mbare shqiptare "TE DUAMDHE TE MBROJME KOMBIN ASHTUSIC DO DHE MBRON NENA FEMINE?Te dashur bashkekombas sot ne po ven-dosim gurthemelin e bashkimit shqiptarembarekombetare , ketu ne Amerike nese bashku te bashkuar ne n je motiv te fuqishem'BASHKIMI KOMBETARE SHQIPTAREDETYRE E DITES PER CDO SHQIPTARE me njeTirane zyrtare demokrate ku te kete respekt per vendin e te pareve te saj dhe te mbroje fuqishemtrojet e te pareve te saj.Shqiptaret nuk do te bashko-hen ne BE, sepse ne jemi nje komb nuk jemi 6kombe.Kur te behemi nje komb vete Europa do tena kerkoje.Ne jemi ketu para se te krijohet Euro- pa.Dihet se ADN shqiptare pra Pellazge e ka krijuar kete Europe . Prndaj te bashkuar rreth ceshtjesshqiptare te bashkimit te saj ne nje shtet nen nje
Shqiptaret ne Kosove nga te tere anet per te mbrojtur te drejtat e tyre
 
KRIZA LINDORE DHE LËVIZJA SHQIPTARE (vazhdon)
 
ashtu edhe Perandorinë Osmane. Ngafrika e ndërlikimeve të reja, Porta eLartë vendosi ta zgjidhte me çdokusht dorëzimin e dy krahinavekufitare. Për këtë qëllim ajo nisimenjëherë për në Kosovë mareshalAhmet Muhtar pashën, i cili atë kohëishte komandanti i Armatës osmanetë Rumelisë me qendër në Manastir.Mareshali, i shoqëruar nga 11 ba-talione (rreth 6 000 ushtarë), sapoarriti në Prizren thirri në takimanëtarët e Komitetit Kombëtar tëLidhjes për t’i bindur që t’i nënshtro-heshin vendimit të sulltanit. Por atanuk pranuan. Më 14 dhjetor 1879lëshoi një shpallje, me të cilën ukërkonte shqiptarëve që të merrnin nëkonsideratë gjendjen kritike të Portëssë Lartë dhe të mos pengonin dorëzi-min e dy krahinave kufitare, pasi meqëndresën e tyre po shkaktoninshkatërrimin e Perandorisë Osmane, por as lutjet, as kërcënimet nuk dhanërezultat. Më 15 dhjetor 1879 umblodh në Guci Kuvendi i përfa-qësuesve të Komitetit Ndërkrahinor të Kosovës, i cili vendosi që takundërshtonte me armë deri në funddorëzimin e kalasë së Gucisë. “Ne, banorët e Plavës e të Gucisë,
-
thuhejnë memorandumin e miratuar ngaKuvendi,
-
nuk i njohim traktatet eshteteve evropiane që u japinmalazezëve tokat e trashëguara nga prindërit tanë. Ne do takundërshtojmë me armë dorëzimin etokave tona”.Sipas porosisë që kishte dhënë Portae Lartë, Ahmet Muhtar pasha morimasa ushtarake për të penguar vajtjene vullnetarëve shqiptarë në Plavë e nëGuci. Për këtë qëllim ai solli ngaMitrovica edhe 7 batalione të tjera, tëcilat i vendosi nëpër shtigjet e rru-gëve. Pas kësaj u nis për në Gjakovë,ku gjeti një gjendje më të acaruar senë Prizren. Gjakovarët e paralajmëru-an se, po ta vazhdonte më tej rrugëndrejt kufirit, do të pësonte fatin eMehmet Ali pashë Maxharit. Kur pase edhe Peja e kishte bllokuar rrugën për në Plavë e në Guci, mareshaliosman e ndërpreu misionin e vet,së afërmi zhvillimin e betejës, iraportonte qeverisë së vet: “Vetëmalazezët pohojnë se në luftën eVelikës e të Pepajt shqiptarëtluftuan burrërisht dhe fituan mbita. Dhe me të vërtetë, fuqia eLidhjes (së Prizrenit
-
shën. iaut.) e theu atë ushtri malazezeqë ka qenë kurdoherë e zonja t’u bëjë ballë forcave turke. Shqip-tarët luftuan të shtyrë nga idejakombëtare”. Pas kësaj, opinioni publik evropian filloi të in-teresohej për historinë e popullitshqiptar dhe për të drejtat e tijkombëtare. Veç kësaj, disa publicistë kritikuan Kongresin eBerlinit që nuk i kishte përfillur të drejtat e një kombi aq trim dheaq liridashës, siç ishte popullishqiptar.
 
Me fitoren që korrën në Nok-shiq, në Pepaj e në Velikë shqip-tarët i dhanë të kuptonte diplo-macisë evropiane se PerandoriaOsmane, sado që po e mbanteShqipërinë prej pesë shekujshnën zgjedhë, nuk ishte zonjë etrojeve të saj dhe se zotër tëkëtyre trojeve ishin banorëtshqiptarë.
 
Disfata që pësoi në front e bindiqeverinë malazeze se ajo vetënuk ishte në gjendje ta thyenteqëndresën e Lidhjes Shqiptareme anën e luftës së armatosur.Për këtë arsye knjaz Nikollashpalli menjëherë se i kishte pezulluar veprimet luftarake nëkufi dhe se zbatimin e Traktatittë Berlinit në këtë pikë po ualinte përsëri në dorë Fuqive tëMëdha. Madje ai kërkoi ngakonsulli britanik në Shkodër qëtë ndërhynte pranë autoriteteveqeveritare të vilajetit, me qëllimqë edhe shqiptarët t’i pezulloninveprimet e mëtejshme luftarake.
 
Mbrojtja e Hotit dhe e Grudës(pranverë 1880)
 
Fitoret e shqiptarëve kundër ushtrive malazeze dhe jehona etyre në arenën ndërkombëtare patën pasoja të thella nëPazarit. Komanda ushtarakemalazeze, duke kujtuar se shqip-tarët do të vazhdonin të sulmoninnga verilindja, për t’u dalë forcavetë tyre prapa shpine e tërhoqiushtrinë nga zona jugore dhe e nisidrejt veriut. Duke përfituar ngakjo rrethanë, forcat shqiptare, tërreshtuara në sektorin e Plavës,shpërthyen më 8 janar një sulm tëfurishëm kundër pozitave tëarmikut që ndodhej në Velikë, nëPepaj e në Arzhanicë.
 
Sulmin e nisën luftëtarët e Nok-shiqit të komanduara nga KurtAsllani dhe Nure Kurti. Mësymjaishte e furishme dhe pas luftimeshtë ashpra e trup më trup forcatmalazeze, të përbëra nga 4 mijëluftëtarë, u detyruan tëtërhiqeshin. Ushtritë e Lidhjes, pasi thyen edhe njësitë malazezetë komanduara nga Mark Milani,hynë në tokën malazeze, shtinë nëdorë Arzhanicën, Velikën ePepajn dhe u drejtuan për nëMurinë. Luftimet më të përgjaksh-me u bënë në Velikë e në Pepaj, prandaj përpjekja e 8 janarit moriemrin e tyre. Ushtria malazeze utërhoq në Sutjeskë. Por ShtabiShqiptar nuk kishte ndërmend tëvazhdonte përparimin në thellësitë tokës së Malit të Zi. Më 9 janar ai urdhëroi forcat shqiptare, qënuk hasën ndonjë kundërshtim ngaushtritë malazeze, të tërhiqeshinnë kufirin e vjetër.
 
Gjatë betejës së Pepajt e të Ve-likës, të dyja palët patën dëme nënjerëz, por, sipas të dhënave tëndryshme, ato të Malit të Zi qenëmë të shumta. Shqiptarët lanë nëkëto luftime edhe dy kapedanëttrima, Kurt Asllanin e Nure Kur-tin.
 
Vrulli patriotik që përshkoi luftënnë Velikë e në Pepaj dhe fitorja qëshqiptarët korrën kundër ushtrivemalazeze më 8 janar 1880, la përshtypje të thellë në opinioninndërkombëtar. Disa ditë më vonë,kryekonsulli austro
-
hungarez nëShkodër, Shmuker, i cili e ndoqihoqi dorë nga vajtja në Guci dhe ukthye në Prizren.
 
Dështimi i misionit të AhmetMuhtar pashës e bindi përfundim-isht knjaz Nikollën të mos shpre-sonte më as te ndërhyrjet e Fuqivetë Mëdha. Si rrjedhim, ai vendositë ndërmerrte kundër forcave tëLidhjes Shqiptare një mësymje të përgjithshme, e cila u zhvillua javën e parë të muajit janar 1880. Në këtë mësymje u hodh pothua- jse e gjithë ushtria malazeze, 25 batalione me rreth 9 mijë veta, qëu rreshtuan përballë Plavës eGucisë.
 
Sapo u njoftua për përgatitjetushtarake të Cetinës, Shtabi Ush-tarak Shqiptar i përforcoi masatmbrojtëse. Me thirrjen e LidhjesShqiptare u mobilizuan mijëravullnetarë nga e gjitha Shqipëria,nga Plava, Gucia, Peja, Prizreni,Gjakova, Shkodra, Dibra dhe ngakrahinat më të largëta tëShqipërisë së Jugut. Por shtabiushtarak i kryesuar nga Ali pashëGucia, që mori vetë në dorë drejti-min e operacioneve luftarake, përqendroi në zonën kufitare mePlavën e Gucinë 4 mijë luftëtarëvendas dhe 3 mijë vullnetarë tëtjerë, gjithsej 7 mijë veta.
 
Komanda malazeze kishterreshtuar në vijën e parë të frontitforcat vullnetare të komanduaranga Mark Milani, të cilët do tëfillonin sulmin sipas taktikës sëtyre tradicionale që kishte pasur kurdoherë sukses përballë ushtriveosmane. Forcat malazeze ishin përqendruar në një sektor tëngushtë (Velikë
-
Pepaj), me qëllimqë t’i shpartallonin shqiptarët qëme sulmin e parë, në drejtim tëPlavës. Por Shtabi Ushtarak Shqiptar ua mori malazezëve nëmënyrë të papritur iniciativën. Më6 dhe 7 janar 1880 njësi të voglashqiptarësh, me qëllim që tëtërhiqnin vëmendjen e komandësushtarake malazeze, ndërmorën dysulme në verilindje të Malit të Zi,nga ana e sanxhakut të NoviShqipëri. Ato e përforcuan më tej bindjen e shqiptarëve se tashmë ishin nëgjendje t’i mbronin trojet e tyre jo vetëm pa ndihmën e ushtrive osmane, por edhekundër vullnetit të Portës së Lartë.Besimi që fituan te forca e tyre e armato-sur, e ngriti në një shkallë më të lartëvendosmërinë për të kundërshtuar mearmë çdo ndërhyrje të re të Fuqive tëMëdha ose çdo orvatje të re të qeverisësë Stambollit në dëm të trojeve të tyreamtare.
 
Pas disfatës që pësoi në Velikë e nëPepaj, knjaz Nikolla iu drejtua përsëriFuqive të Mëdha dhe këto, nga ana etyre, i bënë përsëri presion PerandorisëOsmane për ta çuar deri në fund dorëzi-min e Plavës e të Gucisë. Porta e Lartë u përgjigj se ishte e gatshme ta kënaqteMalin e Zi, por jo në Plavë e në Guci.Duke parë vendosmërinë luftarake tëshqiptarëve dhe paaftësinë ushtarake tëMalit të Zi, Fuqitë e Mëdha pranuan në parim ta rishikonin vendimin që kishinmarrë në Kongresin e Berlinit. Me këtërast u bënë disa propozime për takënaqur Cetinën me vise sllave në veriose në jug të Malit të Zi, por nuk u pranuan. Më në fund ndërhyri Italia, ecila, nëpërmjet ambasadorit të saj nëStamboll, kontit Korti (Corti), sugjeroiqë t’i jepeshin Malit të Zi viset e Hotit etë Grudës së bashku me një pjesë tëKelmendit, të cilat banoheshin gjithashtunga popullsi shqiptare. Fuqitë e Mëdhamenduan se popullsia e këtyre viseve,duke qenë katolike dhe jo myslimane,nuk do ta kundërshtonte bashkimin e sajme Malin e Zi të krishterë. Porta e Lartënuk solli ndonjë pengesë. Vetëm knjaz Nikolla, i bindur se do të kishte përsëritelashe me shqiptarët, protestoi rrep-tësisht. Por më në fund, duke parëkëmbënguljen e të gjitha Fuqive tëMëdha, u detyrua të përulej. Kështu, më18 prill 1880, ambasadorët e Fuqive tëMëdha miratuan propozimin italian, qënjihet me emrin “vija Korti”, për t’idhënë Malit të Zi, në vend të Plavës eGucisë, viset e Hotit e të Grudës. Dorëzi-mi i këtyre viseve u vendos të bëhej pas4 ditësh, më 22 prill 1880.
 
Fakti që Fuqitë e Mëdha, PerandoriaOsmane dhe Mali i Zi u detyruan, pas 20

Activity (6)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
Arzan Desku liked this
Flutur Zavalina liked this
AACO liked this
Flutur Zavalina liked this
AACO liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->