Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ

15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ

Ratings: (0)|Views: 60|Likes:
Published by George S.
15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ, του Γιάννη Χοτζέα
15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ, του Γιάννη Χοτζέα

More info:

Published by: George S. on Nov 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/23/2013

pdf

text

original

 
15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝτου Γ.Χοντζέα (κείμενο της ΟΜΛΕ - 1968)
Πρόλογος από την πολιτική ομάδα Α/συνεχεια
 
 Η ιστορία του αιώνα µας, ιστορία των επαναστάσεων και των αντεπαναστάσεων, είχε σαν βασικόπρωταγωνιστή το κοµµουνιστικό κίνηµα, έναν πρωταγωνιστή που άλλαξε ολοκληρωτικά τη µορφή τουκόσµου. Η περίοδος στην οποία επικεφαλής του κοµµουνιστικού κινήµατος ήταν ο Στάλιν, χρονική περίοδος απ’ το 1923 µέχρι το 1953, ήταν από τις σηµαντικότερες και έφερε το κοµµουνιστικό κίνηµα αντιµέτωπο µεπολλά πρωτοεµφανιζόµενα και δύσκολα προβλήµατα, µε πολλές κοσµοϊστορικής σηµασίας αναστατώσεις.
 
Ο εκφυλισµός του κοµµουνιστικού κινήµατος, που επιβλήθηκε απ’ τη δεκαετία του ’50 στις περισσότερες  χώρες και τµήµατα του παγκόσµιου κοµµουνιστικού κινήµατος, ξεκίνησε µε τη δηµόσια κριτική "εναντίον της προσωπολατρείας" και την καταδίκη του έργου του Ι.Στάλιν από τους σύγχρονους ρεβιζιονιστές καιολοκληρώθηκε 40 χρόνια περίπου µετά, µε την τυπική επικράτηση του καπιταλισµού στις µεταβατικές κοινωνίες. Η καταδίκη του Στάλιν και του έργου του αποτελούσε το πρόσχηµα για να επεκτείνουν την καταδίκητους πέρα από το πρόσωπο του Στάλιν, σε µια ολόκληρη περίοδο που εγκαινιάστηκε µε την Οχτωβριανή Επανάσταση.
 
Το ζήτηµα Στάλιν είναι ένα µεγάλο ζήτηµα, παγκόσµιας σηµασίας που σχετίζεται µε τα βασικά και κύριαπροβλήµατα θεωρίας και πράξης µε τα οποία αναµετρήθηκε το κοµµουνιστικό κίνηµα. Το ερώτηµα πουτίθεται είναι, αν ανταποκρίθηκε σε γενικές γραµµές το κοµµουνιστικό κίνηµα, το ΚΚΣΕ, η Κοµµουνιστική Διεθνής, στις απαιτήσεις και στα καθήκοντα που έµπαιναν εκείνη την περίοδο ή πρόκειται για µια εντελώς αρνητική πορεία όπου την µια ήττα την διαδέχεται άλλη, διαλύοντας στην κυριολεξία το κοµµουνιστικόκίνηµα.
 
 Η αντιπαράθεση που εντάθηκε στις γραµµές του διεθνούς κοµµουνιστικού κινήµατος στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όπως ήταν φυσικό, περιστράφηκε και γύρω από το θέµα Στάλιν, µε την έννοια της κριτικής αποτίµησης µιας εκτεταµένης ιστορικής περιόδου, πλούσιας σε εναλλαγές και στροφές, µε καθοριστικάδιλήµµατα και ανατροπές.
 
 Η έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης µε την επικράτηση των διαφόρων Χρουστσώφ, Μπρέζνιεφ, Τεγκ κλπ,προδιέγραψε και συνδιαµόρφωσε τον "µετακοµµουνιστικό κόσµο" του παγκοσµιοποιηµένου καπιταλισµού της  Νέας Τάξης Πραγµάτων, που τις συνέπειες του βιώνουν σήµερα µε τραγικό τρόπο δισεκατοµµύρια άνθρωποισ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Η αναγέννηση του κοµµουνιστικού κινήµατος επιβάλλει για όσους αγωνίζονται προς µια τέτοια κατεύθυνση,
 
αντί να στρουθοκαµηλίζουν όπως κάνουν οι διάφοροι ρεβιζιονιστές που απορρίπτουν συνολικά την περίοδοαυτή ή οι όψιµοι "υπερασπιστές" της ζωής και του έργου του Στάλιν που δεν έχουν να επιδείξουν έναναπολογισµό απ’ τον οποίο µπορούµε σήµερα να διδαχτούµε, να µελετήσουµε την περίοδο 1923-1953, για ναανταποκριθούµε στα θεωρητικά, ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά ζητήµατα της εποχής µας.
 
 Στα πλαίσια της συζήτησης που έχει ξεκινήσει στις γραµµές της πολιτικής οµάδας Α/συνεχεια σχετικά µε τηνκριτική αποτίµηση του κοµµουνιστικού κινήµατος, αναδηµοσιεύουµε ένα κείµενο που αναφέρεται σεορισµένες πλευρές του ζητήµατος Στάλιν. Γραµµένο από τον Γιάννη Χοντζέα στις δύσκολες συνθήκες του1968, κυκλοφόρησε στα πλαίσια της ΟΜΛΕ σε περιορισµένο αριθµό συντρόφων. Ξαναδόθηκε από τον ίδιο µαζί µε µια σειρά κειµένων το 1975 γιατί στην τότε "φιλολογία", πέρα από τον "αντικινεζισµό" τουπροσάπτονταν κατηγορίες και για "αντισταλινσµό". Όµως το γεγονός είναι ότι ένα τόσο σοβαρό κείµενο δενέγινε ποτέ γνωστό στα µέλη του κινήµατος τότε, ούτε αναδηµοσιεύτηκε γιατί ξεπερνούσε κατά πολύ τις προδιαγραφές του πνεύµατος που είχε ήδη κυριαρχήσει που επουδενί δεν ήθελε να ανοίξουν τα ουσιαστικάζητήµατα. Ήταν η εποχή που τα "πρωτόκολλα" δεν επέτρεπαν να µιλάµε για λάθη του Στάλιν, να µελετάµεκριτικά ορισµένες περίοδες πχ Λαϊκά Μέτωπα, ή τις επιπτώσεις του γερµανοσοβιετικού συµφώνου 1939-41κλπ κλπ. Ελπίζουµε η µελέτη αυτού του κειµένου να βοηθήσει και να προβληµατίσει όσους ψάχνουν πραγµατικά ναερµηνεύσουν και να καταλάβουν ορισµένα ζητήµατα που συνδέονται µε τη σταλινική περίοδο και µε τηνκριτική της, να αποκτήσουν ορισµένα εφόδια για το σωστό προσανατολισµό τους στις δύσκολες συνθήκες πουέχουν δηµιουργηθεί από την υποχώρηση του κοµµουνιστικού κινήµατος.
 
πολιτική οµάδα Α/συνεχεια
 
 
15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ TON ΘΑΝΑΤΟ TOY I. ΣΤΑΛΙΝ
 
 λείπουν 3 γραµµές 
 [Έχουν περάσει 15] χρόνια από το θάνατο του Ι. Στάλιν. Από τότε συνέβηκαν τόσα γεγονότα και χύθηκεάφθονο µελάνι και περισσότερη χολή, έτσι που η υπόµνηση του ονόµατος του Στάλιν να προκαλεί ισχυρέςαλλεργικές εκδηλώσεις σε πάρα πολλές "άγρυπνες" οπορτουνιστικές και επαναστατικές συνειδήσεις. Ούτεεπίφαση επιστηµονικής ανάλυσης στα άφθονα αφοριστικά γραφτά µιας ολόκληρης δεκαπενταετίας. Ούτε ταπροσχήµατα µιας κάποιας "τιµιότητας". Αφού και οι χειρότερες βρισιές για να εξαπολυθούν χρειάστηκαν τηµεσολάβηση του Στέιτ Ντιπάρτµεντ. Υπάρχουν και οι θεωρητικοί της µόδας που παριστάνουν τους"αριστερούς". Οι υβριστές αυτοί είναι ακόµα πιο δειλοί. Δεν υπογράφουν τις βρισιές τους. Οι "φωστήρες"αυτοί κουνάνε σηµαίες ξεθωριασµένες, ξινίζουν τα µούτρα τους µε αποτροπιασµό όταν προφερθεί η λέξη:Στάλιν. Ωστόσο υπάρχει το µεγάλο πρόβληµα γι’ αυτούς και για τους άλλους: η µεγάλη µάζα τωνεργαζόµενων δεν έχει επηρεαστεί ύστερα από δεκαπεντάχρονο µπουµπούνισµα ούτε από τη µεριά τωνρεβιζιονιστών ούτε από το "νεότερο κουτσοµπολιό" των δήθεν αριστερών αυτών. Προσκόλληση στο παρελθόν; Ροµαντικός εξωραϊσµός µιας κακής περιόδου; Γιατί αυτή η άρνηση τηςδιαγραφής µιας περιόδου έστω και κάτω από την απειλή του χαρακτηρισµού που τόσο βαθυστόχαστααποδίδουν οι χαριτωµένοι θαυµαστές του Αλτουσέρ, του Κάφκα, του Μοννιέ, του αποστάτη Λεφέµπρ... 
 λείπουν 3 γραµµές 
 Η "επιµονή" [µας υπαγορεύεται από το] συµφέρον της αντικειµενικής έρευνας και τοποθέτησης τωνπροβληµάτων του διεθνούς κοµµουνιστικού κινήµατος, την ανάγκη να µελετηθεί και συνοψιστεί παραπέραη πείρα της οικοδόµησης του σοσιαλισµού στην ΕΣΣΔ και στις άλλες χώρες του σοσιαλιστικούστρατοπέδου. Η τοποθέτηση του ΚΚ Κίνας και του ΚΕ Αλβανίας γύρω από τα προβλήµατα αυτά αποτέλεσε και αποτελείοδηγό για όσους επιζητούν την αλήθεια, η συµβολή επαναστατών από τη Σ. Ένωση και τις άλλες ανατολικέςχώρες σε επιµέρους ζητήµατα της περιόδου αυτής, αποτελούν το υλικό που διαθέτει κάθε επαναστάτης για να προσανατολιστεί και να καθορίσει τη θέση του στο "θέµα Στάλιν". Οι θέσεις αυτές είναι και θέσεις τωνµαρξιστών-λενινιστών της Ελλάδας. 

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->