Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
ASMA UL-HUSNA - Makna + Kegunaannya

ASMA UL-HUSNA - Makna + Kegunaannya

Ratings:
(0)
|Views: 93|Likes:
Published by jamalos

More info:

Published by: jamalos on Nov 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/11/2013

pdf

text

original

 
 Dari Abu Hurairah ra bahawa Nabi saw bersabda: "Sesungguhnya Allah mempunyai 99 nama, iaitu 100kurang satu. Siapa yang menghafalnya akan masuk syurga." Sahih Bukhari.
1. Ya Allah
 Apabila dizikirkan 500 kali setiap malam, lebih-lebih lagi selepas solat tahajjud atau solat sunat 2rakaat mempunyai pengaruh yang besar di dalam mencapai segala yang dihajati.
2. Ya Rahman - Maha Pemurah
 Apabila dizikirkan sesudah solat 5 waktu sebanyak 500 kali, maka hati kita akan menjadi terang,tenang & sifat-sifat pelupa & gugup akan hilang dengan izin Allah.
3. Ya Rahim - Maha Penyayang
 Apabila dizikirkan sebanyak 100 kali setiap hari, Insya Allah kita akan mempunyai daya penarik yang besar sekali hingga manusia merasa cinta & kasih serta sayang terhadap kita.
4. Ya Malik - Maha Merajai/Pemerintah
 
 Apabila dizikirkan sebanyak 121 kali setiap pagi atau setelah tergelincirnya matahari, segalaperkerjaan yang dilakukan setiap hari akan mendatangkan berkat & kekayaan yang diredhai Allah.
5. Ya Quddus - Maha Suci
 Apabila dizikirkan sebanyak 100 kali setiap pagi setelah tergelincir matahari, maka hati kita akanterjaga dari semua penyakit hati seperti sombong, iri hari, dengki dan lain-lain.
6. Ya Salam - Maha Penyelamat
 Apabila dizikirkan sebanyak 136 kali, Insya Allah jasmani & rohani kita akan terhindar dari segalapenyakit sehingga badan menjadi segar sihat & sejahtera.
7. Ya Mukmin - Maha Pengaman
 Apabila dizikirkan sebanyak 236 kali, Insya Allah diri kita, keluarga & segala kekayaan yangdimiliki akan terpelihara & aman dari segala macam gangguan yang merosakkan.
8. Ya Muhaimin - Maha Pelindung/Penjaga
 Apabila dizikirkan sebanyak 145 kali sesudah solat fardhu Isyak, Insya Allah fikiran & hati kitaakan menjadi terang & bersih.
9. Ya 'Aziz - Maha Mulia/Perkasa
 Apabila dizikirkan sebanyak 40 kali sesudah solat subuh, Insya Allah, kita akan menjadi orangyang mulia, disegani orang kerana penuh kewibawaan.
10. Ya Jabbar - Maha Pemaksa
 Apabila dizikirkan sebanyak 226 kali pagi & petang, semua musuh akan menjadi tunduk & patuhdengan izin Allah.
11. Ya Mutakabbir - Maha Besar
 Apabila dizikirkan sebanyak 662 kali, maka dengan kebijaksanaan bertindak, kita akan dapatmenundukkan semua musuh, bahkan mereka akan menjadi pembantu yang setia.
12. Ya Khaliq - Maha Pencipta
 
Dibaca mengikut kemampuan atau sebanyak 731 kali, Insya Allah yang ingin otak cerdas, cepatmenerima sesuatu pelajaran, amalan ini akan memberikan otak kita cerdas dan cepat faham.
13. Ya Baarii' - Maha Perancang
Sekiranya kita berada didalam kesukaran atau sedang sakit, dibaca sebanyak 100 kali selama 7hari berturut-turut, Insya Allah kita akan terlepas dari kesukaran & sembuh dari penyakittersebut.
14. Ya Musawwir - Maha Menjadikan Rupa Bentuk
Sekiranya seorang isteri yang sudah lama belum mempunyai anak, maka cubalah ikhtiar inidengan berpuasa selama 7 hari dari hari Ahad hingga Sabtu. Di waktu hendak berbuka puasa,ambil segelas air & dibacakan 'Ya Musawwir' sebanyak 21 kali, kemudian diminum air tersebutuntuk berbuka puasa.
Bagi sang suami, hendaklah berbuat perkara yang sama tetapi hanya dengan berpuasa selama 3hari. Kemudian pada waktu hendak berjimak, bacalah zikir ini sebanyak 10 kali, Insya Allah akandikurniakan anak yang soleh.
15. Ya Ghaffar - Maha Pengampun
Sambil beriktikaf (diam dalam masjid dalam keadaan suci) bacalah zikir ini sebanyak 100 kalisambil menunggu masuknya waktu solat Jumaat, Insya Allah akan diampunkan dosa-dosa kita.
16. Ya Qahhaar - Maha Menundukkan
Dizikir menurut kemampuan atau sebanyak 306 x, maka hati kita akan dijaga dari ketamakkan & kemewahan dunia
17. Ya Wahhab - Maha Pemberi
Dizikir sebanyak 100 kali sesudah solat fardhu, barang siapa yang selalu di dalam kesempitan,Insya Allah segala kesulitan atau kesempitan dalam soal apa pun akan hilang.
18. Ya Razzaq - Maha Pemberi Rezeki
Dizikir mengikut kemampuan sesudah solat fardhu khususnya solat subuh, Insya Allah akandipermudahkan rezeki yang halal dan membawa berkat. Rezeki akan datang tanpa diduga tetapiperlulah dilakukan dengan ikhtiar yang zahir.
19. Ya Fattah - Maha Pembuka

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->