Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
4Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

INMULTIREA FAMILIILOR DE ALBINE

Ratings: (0)|Views: 239|Likes:
Published by Paula Ignatescu

More info:

Published by: Paula Ignatescu on Nov 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/03/2015

pdf

text

original

 
În conceptul natural de înmulţire a familiilor de albine, apicultorii europeni au în vederecrearea de familii de albine sănătoase şi puternice, fără a fi obligaţi să intervină terapeuticsau să recurgă la hrăniri cu caracter de stimulare pentru dezvoltarea acestora.
În acest scop apicultorii trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte: roiul natural părăseşte ofamilie puternică împreună cu matca şi 2 până la 5 kg albine în perioada aprilie-iunie. El se vafixa pe un suport (creangă sau altele) unde va consuma în 1-2 zile mierea din guşă şi va scăpa desporii de
locă europeană
.Roiul înfometat va ocupa un nou areal de bază meliferă situat la o distanţă cuprinsă între 2-15 kgde vatra de proveninţă şi îşi va construi toţi fagurii. Albinele cercetaşe, după găsirea nouluiadăpost, îl vor curăţa şi dezinfecta înainte de aducerea roiului. În ţările din Uniunea Europeanăroiul prins în apropierea stupinei nu ai voie să-l instalezi pe vatra de roire şi eşti obligat să-ltransporţi pe o vatră nouă situată la o distanţă de 3-5 km.În Uniunea Europeană, rata anuală de înmulţire a familiilor de albine este de 30%. În acest scop,apicultorii trebuie să se doteze cu minimum 30% stupi suplimentari, lădiţe de transport, roi la pachet şi mătci tinere (pe care le cresc sau le achiziţionează).Pentru înmulţirea familiilor de albine se folosesc două tehnici:
stimularea roitului artificial; 
sistemul de rotaţie anuală a stupilor
.
Înmulţirea familiilor de albine prin stimularea roitului artificial
. De la familiile puternice serecoltează câte 2-3 kg albine (de obicei din caturile cu miere) pentru fiecare roi creat. Albinelerecoltate sunt puse în lădiţe pentru un roi la pachet, unde sunt înfometate minimum 14-16 ore,mai exact spus până când albinele dau semne de agonie ca urmare a consumării în totalitate amierii din guşă şi a dispariţiei în acest mod a sporilor de locă.Lădiţele cu roi la pachet sunt depozitate în încăperi întunecoase şi răcoroase, unde li se aplicăroilor minimum două tratamente pentru
varrooză
(cu fluvalinate şi cu acid oxalic) pentru aîntrerupe ciclul biologic al parazitului. După încheierea tratamentelor se introduce o matcă tânărăîmperecheată, care în absenţa puietului este rapid acceptată. În acest moment roiul se transportă pe o vatră nouă situată la 3-5 km de vatra de origine a albinelor.Se pune apoi într-un stup dezinfectat, echipat numai cu faguri artificiali. În perioada următoare sefac hrăniri masive cu 4-5 l sirop de zahăr sau fructoze artificiale. Noua vatră de stupină esteconstituită doar din roi recent formaţi. Până toamna, roii formaţi se vor dezvolta.Toamna, apicultorul desfiinţează 30% din familiile de bază epuizate în producţie, iar albineleacestora se trec în lăzi de transport roi, unde sunt supuse la două tratamente de varrooză, seînfometează şi se unifică cu noii roi creaţi. În acest mod sunt create familiile puternice pe 8-10rame, care pot ierna în condiţii bune.
 
Se extrage întreaga cantitate de miere din cuib, contribuind astfel la creşterea producţiei de mieremarfă, se vor topi toţi fagurii, iar ceara se va folosi doar în industria de lumânări. Ceara din carese confecţionează fagurii artificiali va proveni întotdeauna din căpăcele sau din fagurii virgini.În cadrul acestei tehnologii este interzisă construcţia de faguri artificiali în familia de bază şidrept urmare, tot la 3 ani, întregul stoc de faguri de cuib sunt topiţi. În acest mod se previnerăspândirea locii americane şi se limitează la maximum tratamentele cu antibiotice. Pe lângăaceste avantaje în stupină nu vom avea niciodată mătci mai bătrâne de 3 ani, epuizate.
Înmulţirea familiilor de albine prin sistemul de rotaţie anuală a stupilor
. Această metodăeste similară cu metoda înmulţirii familiilor de albine prin stimularea roitului artificial, numai căalbinele sunt recoltate concomitent cu extracţia caturilor (magaziilor) de miere.Caturile sunt transportate cu albină cu tot, după care albina este scuturată în lăzile de roi la pachet, unde se fac tratamente contra varrooa, sunt înfometate şi apoi transportate pe o nouăvatră situată la 3-5 km de stupina donatoare.Prin practicarea acestei metode procentul de înmulţire a familiilor de albine este de 100%, fapt ceduce la dublarea efectivului de familii de albine în perioada optimă de înmulţire (aprilie-iunie).Toamna, se desfiinţează toate familiile de bază, albinele fiind transferate în lădiţe de roiartificiali, unde se tratează de varrooa, după care se unesc cu roii artificiali formaţi, cărora li sedublează populaţia la iernat. Se recoltează apoi mierea din familia de bază, crescând producţiamarfă cu 20-30% şi se topesc toţi fagurii din cuib.Această metodă de rotaţie anuală a stupilor, este cea mai agreată de apicultorii din UniuneaEuropeană, deoarece asigură familii de albine puternice şi sănătoase, permite schimbarea anualăa tuturor fagurilor din cuib şi a mătcilor, împiedică intrarea familiilor de albine în frigurileroitului şi sporeşte producţia de miere marfă. 
 Articol publicat în revista Ferma nr. 5(31)/2004 Marian Bura
5 ComentariiCOMENTEAZA

Activity (4)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
crazycath liked this
1 hundred reads
Neox Carbon liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->