Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
5Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Antologia de treballs de Literatura-1r de Bat-I

Antologia de treballs de Literatura-1r de Bat-I

Ratings: (0)|Views: 354|Likes:
Published by Dept. de Valencià
El document, realitzat amb la participació dels alumnes de 1r de Bat (A, B, C i T), replega els treballs de Literatura (írica) des dels orígens fins Ausiàs March. En un 2n document es replegaran els treballs de Jaume Roig, Roís de Corella, la poesia satírica i Jaume Gassull.
El document, realitzat amb la participació dels alumnes de 1r de Bat (A, B, C i T), replega els treballs de Literatura (írica) des dels orígens fins Ausiàs March. En un 2n document es replegaran els treballs de Jaume Roig, Roís de Corella, la poesia satírica i Jaume Gassull.

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: Dept. de Valencià on Nov 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/26/2015

pdf

text

original

 
Contextualització historicocultural
Antecedents histórics
Durant el segle I abans de Crist es produeix un fet transcendental que marcarà lahistòria cultural i lingüística de pràcticament tota la península: la romanització. El llatí esva imposar a tota la península excepte en un xicoteta franja del nord, per això esconserva una llengua preromànica: el basc.En eixa època l'Imperi romà començava a debilitar-se. Al segle V (any 476 després deCrist) es va confirmar amb la caiguda de l’imperi romà d’occident, conseqüència de lainvasió germànica que va patir tot l’imperi.Les llengües romàniques són, doncs, el resultat de l’ evolució del llatí, però no del llatíclàssic, sinó del llatí vulgar, aquell que es parlava a les diferents zones de l’ imperi. L’aparició de les llengües romàniques la podem situar entre aquesta data i el segle IX.Una prova d’ això és el Concili de Tours (813), convocat per Carlemany. Es una mostrade l’emancipació de les llengües romàniques d’ eixa zona ( francès i romanç)Un altre esdeveniment que marcà la nostra història política i, per tant lingüística, vatenir lloc en aquest període, concretament en el segle VIII. Ens referim a l’ ocupaciósarraïna. Els àrabs ocuparen i dominaren gran part de la pensula Ibèrica i hiimposaren la seua llengua i els seus costums, excepte a la franja del nord, i ésprecisament a partir d’ aquesta franja on es formen les principals llengües romàniquespeninsulars que anaren estenent-se cap al sud a mesura que els regnes cristiansconquerien territoris.
Els inicis d’ un estat
Frenada la invasió musulmana per Carlemany, els comtats catalans del nord sóngovernats per comtes indígenes que es troben sota sobirania dels reis francs fins queBorrell II, al 986 se’n declarà independent. També destaca la integració que amb Guifréel Pilós seguiren les terres de la Catalunya Vella.Del 888 al 1162 es produeix l’ afermament de l’autoritat de la casa de Barcelona a totaCatalunya vella, l’extensió cap als territoris dominats pels àrabs i l’intervencionismecatalà a Occitània.
1
 
Ramon Berenguer I adquirí els comtats de Carcassona i Rasés (1065), i en l’època deRamon Berenguer III, amb el casament amb Dolça de Provença (1112),s’annexionà laProvença marítima a la Casa de Barcelona. Això va constituir la Corona d'Aragó. Aquesta unió fou només de tipus dinàstic, ja que cadascun dels regnes va conservar lapròpia personalitat i les institucions. És en aquest segle quan trobem els primersdocuments escrits en català. Amb el regnat dels seus hereus, Alfons el Cast. Sota elregnat d'Alfons II d’Aragó foren conquistades més terres cap al sud arribant finsTerol, i amb els tractats de Tudilén (1151) i Cazorla (1179), la Corona fixavala seualínia d’ expansió peninsular sobre els regnes musulmans de València i Dénia. i Pere elCatòlic, començà una època de relacions molt estretes entre la Corona d’ Aragó i laGal·lia meridional. Pere va intentar expandir-se cap al nord, però va fracassar a labatalla de Muret (1213). Per això, finalment, va expandir-se cap al sud de la Península.
Les grans conquestes
Un grup de prohoms catalans presidits per Jaume I es van reunir a casa del mercader Pere Martell, a Tarragona, per preparar la conquesta de Mallorca (1228). La conquestade València va començar el 1232. El 1238, tropes catalanes i aragoneses entren a laciutat de Vancia. Aquestes dues regions van ser incorporades com a regnesindependents i amb institucions pròpies.La mort de Jaume I va suposar la fragmentació de la Corona d’ Aragó que es varepartir les possessions entre el seus fills, Pere i Jaume. Al primer li va correspondreCatalunya, València i Aragó. Al segon, les Balears (excepte Menorca, en poder delssarraïns). El Rosselló, la Cerdanya i Montpeller La incorporació de Sicília es va produir quan Pere el Gran, es va casar sent encaraencara un infant (1262), amb Constança Hohenstaufen, princesa siciliana.Durant el regnat d’ aquests monarques va començar l’ intent de reunificar tots elterritoris per part de Pere el Gran, primogènit de Jaume I, continuats pel seu fill Alfons IIi Jaume II. Aquestos intents de reunificació van ser culminats durant el regne de Pere IIIel Cerimoniós ( net de Jaume I).Pere II es va annexionar Sardenya, i va arribar fins Atenes i Neopàtria.Pere va reorganitzar la Cancelleria real, factor important pel que fa al model de llenguaque seguiran tots el usuaris.Tot i que l’ hegemonia de Catalunya es va fer incontestable al segle XIV, a meitat delsegle va entrar en crisi per la pesta negra i durant tot el segle XV l’ hegemonia vapassar a Aragó i València.
2
 
L’extinció de la dinastia catalanai el Compromís de Casp
La fi del segle XIV
 
marca el final de la dinastia catalana i l’entronització de la dinastiacastellana dels Trastàmara. Pere III fou succeït pel seu fill Joan I, que va instaurar aCatalunya la festa dels Jocs Florals, i aquest el va succeir el seu germà Martí l’Humà,que va morir el 1410 sense deixar cap hereu legítim. Aquest fet provocà un interregnede dos anys fins que finalment es reuniren les corts d’Aragó, Catalunya i València,quedant el regne de Mallorca exclòs. Naix la Concòrdia d'Alcañiz, en la quals’estableixen que nou compromissaris distribuïts en tres grups ordenats en tres graus,amb tres membres en cada grau, representarien els interessos de tota la Corona,reunits a la localitat aragonesa de Casp, deliberen sota els drets dels pretendents ifaran l’elecció dels candidats. El candidat ocuparia el tron sempre i quan obtinguera unmínim de sis vots i almenys un de cada grau. Les corts elegiren tres compromissarisper regne, que hagueren de resoldre el conflicte amb un pacte, ja que hi havia diversosaspirants, dos d’ells amb més possibilitats:
Jaume d’Urgell
(de nissaga Catalana) i
Ferran d’Antequera
(de la dinastia castellanade Trastàmara). Van fer unes votacions on el mes aclamat va ser Ferran de Trastàmara(amb 6 vots), el segon Jaume d’Urgell (amb 2 vots) i després, Alfons de Gandia el Jovei Federic Luna no van obtindre vots. Així les coses, els compromissaris, reunits a la ciutat aragonesa de Casp, elegirenFerran d’Antequera successor al tron. Des del punt de vista de la història de la llengua,aquest fet tingué una conseqüència important: per primera vegada el castellàs’introdueix en la cort, comença a ser usat per alguns cortesans i adquireix l’estatus dellengua de prestigi.Quan Ferran va rebre la notícia era a Conca, i es va posar en camí. Com que ja era rei,va obrir unes Corts per Aragó. El resultat del Compromís havia estat el resultat de laguerra, i en aquelles mateixes Corts foren reprimides les últimes veus resistents.
3

Activity (5)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
María García liked this
María García liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->