Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Laporan UBK Perjumpaan Ibu Bapa Tahun 4 2012

Laporan UBK Perjumpaan Ibu Bapa Tahun 4 2012

Ratings: (0)|Views: 0 |Likes:
Published by Bdk Skhmc
untuk kegunaan UBK SKHMC sahaja
untuk kegunaan UBK SKHMC sahaja

More info:

Published by: Bdk Skhmc on Nov 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/10/2014

pdf

text

original

 
PROGRAM PERJUMPAAN IBU BAPA TAHUN 4
 
2012
 
UBK SKHMC
LAPORAN
PENGENALAN : Persaingan sihat sesama murid untuk mendapat tempat pertamadi dalam kelas semakin sengit. Cabaran ini perlu diharungi olehmurid dengan berusaha dengan lebih baik agar turut bersamadalam kelompok cemerlang.Ibu bapa adalah nadi kepada kemajuan dan perkembangan mindamahupun fizikal anak mereka. Penglibatan secara langsungdalam membesarkan mereka dan melihat mereka berjaya adalahimpian semua ibu bapa di dunia ini. Mereka mahukan agar anakmereka membalas jasa dan titik peluh mereka bekerja salama inidengan hadiah segulung ijazah yang mampu menitiskan air matakegembiraan.RASIONAL : Program ini adalah untuk memastikan bahawa semua ibu bapaTahun 5 yang menyertainya mendapat manfaat dari segikefahaman yang lebih baik terhadap situasi pembelajaran, sosialanak-anak mereka.Ia juga turut menyalurkan maklumat yang sesuai dan perlukepada ibu bapa yang mempunyai anak yang akan mendudukipeperiksaan UPSR pada tahun 2013. Siri ceramah dan informasiyang diberikan oleh Guru Besar dapat memberikan impak kepadaibubapa yang hadir dari segi kawalan emosi dan teknik mengawaltingkahlaku anak mereka supaya menjurus kepada prilaku pelajar yang cemerlang. Info tambahan yang diberikan adalah berupapengetahuan disusuli dengan etika sosial yang patut diamalkanagar anak-anak mereka berakhlak mulia.MATLAMAT : 1. Menyediakan melahirkan pelajar yang cemerlang dalam bidangakademik.2. Melahirkan pelajar yang seimbang dari segi akademik dansahsiah yang positif.3. Prestasi pelajar meningkat dan dapat mengharumkan namasekolah.OBJEKTIF : 1. Peserta mengenali serta tahu menjaga emosi anak mereka jikaada perubahan akibat menjalani iklim baharu persekolahan (sesipagi)2. Peserta tahu tentang perkembangan aktiviti akademik samadanaik atau tidak dan memberi galakan agar anak mereka terlibatdengan aktiviti kokurikulum yang diadakan di sekolah.3. Peserta tahu tentang disiplin serta masalah sosial yang kerapberlaku di sekolah yang melibatkan Tahun 4.
 
PROGRAM PERJUMPAAN IBU BAPA TAHUN 4
 
2012
 
UBK SKHMC
SASARAN : Semua Ibu Bapa Tahun 4 Sesi 2012TARIKH: Program telah dijalankan pada 26 Januari 2012
 
TEMPAT : Kantin SKHMCMASA DAN JADUAL:
BIL AKTIVITI WAKTU TINDAKAN1. Kata aluan Pengacara Majlismengalu-alukan kedatangan IbuBapa8.00
 –
8.10 pg GuruBimbingan2. Bacaan Doa 8.10
 –
8.13 pg UstazJemputan3. Taklimat & AmanatTuan Guru Besar En. Mohammad Rosli Bin Jaafar 8.15
 –
9.00 pgGuru Besar SKHMC4. TaklimatDisiplin dan sosial9.00 pg
 –
9.10 pg PenolongKananHEM5. REHAT 9.50
 –
10.20
 
PROGRAM PERJUMPAAN IBU BAPA TAHUN 4
 
2012
 
UBK SKHMC
 ANALISIS SWOT
OBJEKTIF
Peserta mengenali serta tahu menjaga emosi anak merekajika ada perubahan akibat menjalani iklim baharupersekolahan (sesi pagi).
KEKUATAN
Penceramah menyatakan keadaan iklim dan suasanapersekolahan sesi petang dan pagi adalah berbeza.Penceramah mengingatkan agar ibu bapa mendengar keluhananak jika ada dan cuba menaikkan semanat untuk ke sekolah.
KELEMAHAN
Faktor keletihan setelah penat bekerja membuatkan ibu bapakurang prihatin terhadap apa yang dilakukan oleh anaknya disekolah.
PELUANG
Ibu bapa sering dihubungi oleh guru kelas dari semasa kesemasa.
OBJEKTIF
Peserta tahu tentang perkembangan aktiviti akademik samada naik atau tidak dan memberi galakan agar anak mereka terlibat dengan aktiviti kokurikulum yang diadakandi sekolah.
KEKUATAN
Penceramah menekankan bahawa pihak sekolah sentiasamembuat makluman awal melalui surat dan blog sekolah.Penceramah mengingatkan agar tidak membenarkan muriduntuk berada di sekolah jika tiada aktiviti kokurikulum demikeselamatan murid itu sendiri.Penceramah menegaskan bahawa aktiviti kokurikulum amatpenting untuk perkembangan sahsiah anak peserta.
KELEMAHAN
Murid kehilangan surat makluman dan tidak semua ibu bapamempunyai kemudahan set komputer.
PELUANG
Kakitangan di pejabat sekolah boleh dihubungi untukmendapatkan maklumat terkini kegiatan yang dijalankan disekolah.
OBJEKTIF
Peserta tahu tentang disiplin serta masalah sosial yang kerapberlaku di sekolah yang melibatkan Tahun 4.
KEKUATAN
Penceramah menerangkan dan berkongsi pengalaman masalahdisiplin di sekolah seperti ponteng, mencuri dan buli.
KELEMAHAN
Ibu bapa terlalu mempercayai kata-kata nak merekasehinggakan ada yang menipu.
PELUANG
Ibu bapa boleh menghubungi sekolah jika ada kemusykilan danboleh juga menyalurkan maklumat jika ada perkara yangmencurigakan di persekitaran rumah mereka.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->