Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Save to My Library
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
4 Pasi Catre o Stima de Sine Crescuta

4 Pasi Catre o Stima de Sine Crescuta

Ratings: (0)|Views: 1 |Likes:
Published by galusca2001

More info:

Published by: galusca2001 on Nov 24, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/04/2012

pdf

text

original

 
4 pasi catre o stima de sine crescuta
de Andreea Savulescu   Nu este palpabila, dar influenteaza felul in care te simti. Nu este vizibila, dar se poatereflecta in oglinda in care te privesti. Nu o poti auzi, dar este prezenta atunci candvorbesti despre tine sau atunci cand gandesti ceva in legatura cu tine. Vorbim desprestima de sine, acel lucru misterios si totusi foarte valoros. Acel lucru care determinanivelul performantei umane. Acel lucru care ne poate transforma in invinsi sau ininvingatori.
Stima de sine este dependenta de autocunoastere.
Cei mai multi dintre noi petrec timp considerabil gandidu-se la cat de mult le place de ceidin jur sau de anumite lucruri, si foarte putin timp gandidu-se la cat de mult le place de propria persoana. O slaba autocunoastere nu te propulseaza catre succes. Este nevoie decuraj pentru a incerca lucruri noi si de puterea de a crede in tine. Stima de sine te ajuta sate respecti, chiar si atunci cand faci greseli. Iar cand tu te respecti, ceilalti te respecta laradul lor. Stima de sine te ajuta sa iei decizii intelepte, indiferent de parerea celorlalti.Stima de sine te ajuta sa intelegi ca fiecare particica din tine merita atentie si protectie.
Si totusi… cum iti poti creste nivelul stimei de sine?
Foarte multi oameni traiesc cu impresia ca stima de sine este un lucru cu care te nasti. Oai sau nu. In realitate insa, ea depinde de anumiti factori externi ca: familia in care aicrescut, mediul social, experientele pe care le-ai trait. Stima de sine este o variabila, eafluctueaza pe parcursul vietii unei persoane. Este asadar imperios necesar sa lucramconstant pentru a ne creste sau a ne mentine nivelul stimei de sine.M-am luptat de cand ma stiu cu demonii interiori care se hraneau constant cu stima meade sine. Niciodata nu m-am considerat sufient de buna, suficient de inteligenta, suficientde frumoasa, suficient de puternica, suficient de, suficient de… Si mi-a fost extrem degreu sa ajung la un oarecare echilibru, sa invat sa ma accept, sa ma iert si sa ma iubescasa cum sunt, pentru ceea ce sunt. Dar eforturile depuse in acest sens au dat roade. M-amzbatut din greu sa creez o fundatie rezistenta, si am asezat cu atentie fiecare caramida aceea ce urma sa se cheme stima mea de sine. Si am reusit.In urma acestui demers am ajuns la concluzia ca, pentru a-ti consolida stima de sine,este necesar sa urmezi cativa pasi esentiali, pe care astazi imi doresc sa ti-i prezint si tie.Urmeaza-i cu incredere pentru ca exista sanse sa reusesti. Iata ce poti face in acest sens:
Accepta-ti calitatile si talentele.
Imi amintesc destul de limpede de clipele in care credeam ca orice alta persoana este mai buna decat mine. Obisnuiam sa consider ca oricine merita mai mult, ca oricine detine
 
calitati si talente impresionante care mie imi lipsesc, ca oricine are potentialul de a reusisi de a crea lucruri minunate, in afara de mine. Numai in momentul in care am inteles ca fiecare om este diferit, doar atunci cand m-amanalizat atent si mi-am descoperit talentele si resursele interioare, am constientizat camisiunea noastra este aceea de a gasi un motiv pentru care ne-am nascut pe acest pamant,de a afla ce este acel ceva maret pe care suntem meniti sa il cream.Porneste pe drumul autocunoasterii, analizeaza-te, descopera-te, accepta-te, creeaza!
Nu-ti mai face griji.
Grijile te pot tine treaz nopti intregi, ele actioneaza ca o povara asupra mintii, trupului si aa spiritului tau. Am realizat intr-un moment din viata mea ca totul se intampla cu unmotiv si ca orice experienta este o lectie de viata. Am inteles ca este necesar sa imianalizez fiecare aspect al existentei mele, si ca, daca voi continua sa imi fac griji pentruorice lucru minor care s-a petrecut sau care s-ar putea petrece, voi lasa sa treacaneobservate clipele de fericire de care m-as putea bucura.Faptul ca iti repeti constant ca nu esti suficient de bun si ca ti-ai dori sa ai calitati pe carele proiectezi in cei din jurul tau, iti provoaca doar frustrare. Este important sa inveti sa tedetasezi, sa accepti lucrurile pe care nu le poti schimba si sa imbunatatesti lucrurile carestau in puterea ta.
Nu incerca sa impresionezi pe altcineva in fara de propria ta persoana.
 Nevoia de a impresiona, de a face pe plac si de a ne compara cu alti oameni este cea maicomuna cauza a stimei de sine scazute. Atata timp cand vei incerca sa ii impresionezi pecei din jur si sa te ridici la nivelul asteptarilor lor, nu vei reusi sa te multumesti pe tineinsuti.Am invatat ca fericirea si succesul sunt direct proprtionale cu stima de sine, iar stima desine creste atunci cand renunti la a incerca sa le faci pe plac celorlalti si incepi sa te simtimultumit de tine, de viata ta, de scopul tau.
Inconjoara-te cu pozitivism.
Incearca sa limitezi timpul pe care il petreci in compania oamenilor care nu te accepta,care te judeca si te critica, pentru ca acestia sunt consumatori de energie creatoare si itiscad stima de sine. Alege sa te inconjori cu oameni pozitivi, care te inspira, care te sustin,de la care ai ce invata. Gaseste-ti mentori si uremaza-ti calea.Aminteste-ti intotdeauna ca esti demn, ca esti valoros si ca poti reusi in orice ti-ai propus.Viata nu iti va oferi nimic cu care sa nu te poti descurca. Fii ingaduitor cu tine insuti si nulasa pe nimeni sa te descurajeze. Invata sa crezi in tine!Te astept intr-o lume fascinanta in care incerc sa raspund nevoilor tale!

You're Reading a Free Preview

Download
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->