Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Perancangan Strategik Panitia Matematik 2012

Perancangan Strategik Panitia Matematik 2012

Ratings:
(0)
|Views: 646|Likes:
Published by norkhabibah

More info:

Published by: norkhabibah on Nov 29, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/28/2013

pdf

text

original

 
 
PERANCANGAN STRATEGIK 2012-2016 PANITIA MATEMATIKSK.CHANGKAT LADA 3
1
PERANCANGAN STRATEGIK PANITIA MATEMATIK BAGI TAHUN 2012
1.
 
PENDAHULUAN
Mata pelajaran Matematik merupakan satu daripada mata pelajaran wajib di bawah KBSR yang mula dilaksanakan pada tahun 1983. Padatahun 1994, sukatan pelajaran Matematik KBSR mengalami perubahan telah dilaksanakan disemua sekolah rendah. Berdasarkan mesyuarat pada21 dan 22 Februari 1999, kurikulum Matematik KBSR telah disemak atas beberapa rasional.Matlamat wawasan negara dapat dicapai melalui masyarakat yang berilmu pengetahuan dan berketrampilan mengaplikasikan pengetahuanMatematik. Antara usaha ke arah wawasan ini, masyarakat perlu membudayakan Matematik dalam kehidupan seharian. Maka kemahiran penyelesaian masalah dan berkomunikasi dalam Matematik perlu dipupuk supaya dapat membuatkeputusan dengan berkesan.Matematik adalah asas dan jentera penggerak kepada pembangunan dan perkembangan dalam bidang sains dan teknologi. Oleh itu,penguasaan ilmu Matematik perlu dipertingkatkan dari masa ke semasa bagi menyediakan tenaga kerja yang sesuai dengan perkembangan dankeperluan membentuk sebuah negara maju. Selaras dengan hasrat untuk mewujudkan sebuah negara yang berorientasikan ekonomi berasaskanpengetahuan, kemahiran penyelidikan dan pembangunan dalam bidang Matematik perlu dijalankan diperingkat sekolah rendah.Matematik diperinkat rendah akan diteruskan diperingkat menengah dan akan menjadi faktor penguasaan subjek-subjek sains yang lain.Oleh itu penerusan agenda pemantapan subjek Matematik secara strategik harus dilaksanakan bagi tahun 2011.
 
 
PERANCANGAN STRATEGIK 2012-2016 PANITIA MATEMATIKSK.CHANGKAT LADA 3
2
2.
 
MATLAMAT
Kurikulum Matematik sekolah rendah bertujuan untuk membina pemahaman murid dalam konsep nombor dan kemahiran asas mengira.Penguasaan kedua-dua subjek ini dapat membantu murid mengendalikan urusan harian secara berkesan dan penuh tanggungjawab selarasdengan hasrat mewujudkan masyarakat dan negara maju yang dapat membantu murid melanjutkan pelajaran.3.
 
OBJEKTIF3.1
 
OBJEKTIF JANGKA PENDEK
 
Pada tahun 2011, Prestasi Matematik UPSR adalah 91.2% menurun sebanyak 4.0%. Pada tahun 2012 diharapkanprestasi mata pelajaran Matematik UPSR mencapai 100%. Sasaran prestasi kelulusan keseluruhan Matematikadalah melebihi 90%.3.2
OBJEKTIF JANGKA PANJANG
 
 
Menjelang akhir 2012, semua murid dapat menguasai kemahiran asas Matematik iaitu tambah, tolak darab danbahagi selaras dengan matlamat LINUS-Numerasi iaitu semua murid berkeupayaan untuk menguasai asasnumerasi(+, -, x dan ÷) selepas 3 tahun mengikuti pendidikan sekolah rendah.
 
Menguasai menulis angka, membilang, dan menyatakan nilai tempat.
 
Meningkatkan penguasaan kemahiran berfikir.
 
Murid berminat terhadap mata pelajaran Matematik.
 
Murid dapat menguasai fakta asas dalam Matematik.
 
 
PERANCANGAN STRATEGIK 2012-2016 PANITIA MATEMATIKSK.CHANGKAT LADA 3
3
4.
ANALISIS SWOT 2012BIL OBJEKTIF KEKUATAN KELEMAHAN PELUANG ANCAMAN
1 Murid Tahun 3, 4, 5 dan 6mempelajari Matematik dalamBahasa Inggeris bolehmenguasai nombor dan istilahdalam Bahasa Inggeris.
 
Murid seronokmempelajariMatematikmelaluipenggunaanICT di dalamkelas.
 
Guru terlatih.
 
Peralatanmencukupi.
 
Murid tidak menghafalistilah dan maksudyang dipelajari.
 
Penggunaan peralatanICT terhad oleh guru.
 
”English Enviroment”
dalam kelas kurangmenonjol.Murid telahdiperkenalkan denganasas nombor.Latar belakang muridyang kurangmempraktikkanBahasa Ingerís dirumah.2 Semua murid Tahap 1 dapatmenghafal dan menguasai sifir 1-9. Murid PPKI kelas A, B danC menguasai sifir 1-5.Pengetahuan sediaada murid dalamnombor.
 
Murid tidak menguasaidan menghafal sifir.
 
Kurangnya aktiviticongak dalam kelas.Murid lebih yakin untukmenjawab apabila sifir ditanyakan dalam bentukcongak , bertulis ataukuiz.
 
Murid tidakmengambilinisiatif untukmemahamikonseppenambahanberulangtetapi sukameniru sifir.
 
Kurangbimbingan ibubapa dirumah.

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
zaimankb liked this
idashafiza5338 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->