Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
65Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
CROMOTERAPIA

CROMOTERAPIA

Ratings:

4.75

(1)
|Views: 2,075|Likes:
Published by blue_july2000

More info:

Published by: blue_july2000 on Jan 29, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/16/2013

pdf

text

original

 
Cromoterapia
iARTICOL 1
Inca din Evul Mediu, vindecatorii si vrajitorii recurgeau adesea la cromoterapie ca la unmijloc de combatere a diverselor maladii. In zilele noastre, cercetatorii recunosc ca într-adevar culorile au efecte puternice asupra psihicului uman, iar prin intermediul psihicului asupra dispozitiei si sanatatii.
Culori ce stimuleaza si culori ce frineaza
Unele culori stimuleaza activitatea biologica a organismului, altele, dimpotriva, ofrineaza. In acest context, un exemplu este anotimpul toamna, detestat de multi dincauza ploilor frecvente si a noroiului. Se sustine ca acestea atrag proasta dispozitie sisanatate precara. Este cunoscuta expresia melancolia de toamna, cind omul isi pierdeinteresul fata de tot si de toate, îi este somn în permanenta, îi scade apetitul sexual, iar functiile cerebrala si locomotorie sint mult încetinite. Aceste simptome se observa maiales la femei. Conform unor statistici, femeile sint de aproximativ patru ori mai afectatedecit barbatii de indispozitii si chiar stari depresive.Cauzele: zona lipsei de lumina solara si a culorilor deschiseIn realitate, cauzele, motivele melancoliei de toamna trebuie cautate în zona lipsei delumina solara si a culorilor deschise. Fiind privati de o mare parte dintre excitantiicromatici cu care ne-am obisnuit în timpul verii, psihicul nostru, mai exact constientul sisubconstientul nostru, luate împreuna, transmit mai putine impulsuri de comandasistemului endocrin, care, la rindul sau, emite mai putini hormoni care stimuleaza procesele vitale din organism. Totodata, din cauza faptului ca sistemul imunitar functioneaza la jumatate din capacitatea sa, se reduce la jumatate rezistentaorganismului si se agraveaza bolile cronice. Putem oare da un colorit mai aprins toamneitriste? Pentru aceasta este nevoie sa îndestulam lumea noastra cu unele culori maideschise. Absenta luminii solare poate fi într-o oarecare masura completata cu luminaartificiala. Incaperea în care ne petrecem majoritatea timpului toamna trebuie sa fie bineiluminata, nici nu trebuie sa ne treaca prin cap sa stam în semiobscuritate. Dimpotriva,este de preferat culoarea alba, apropiata de lumina solara.
Bagheta magica a culorilor
Bagheta magica însa poate fi gama de culori perceputa de-a lungul zilei cu ochiul liber.1
 
Pe primul loc se situeaza culoarea rosie. Marele vindecator al Antichitatii Avicenarecomanda ca remediu împotriva melancoliei de toamna purtarea unor haine de culoarerosie. In subconstientul nostru, culoarea rosie este asociata cu energia si puterea; caurmare, îl binedispune pe om. Astfel, culoarea rosie alunga tristetea si emotiile negative,are efecte stimulatoare asupra organelor interne si a muschilor, în special asupra picioarelor. Desigur, în zilele noastre nu este la moda sa mergi la serviciu îmbracat înrosu, dar atunci cind vii seara acasa este bine sa-ti pui ceva rosu pe tine, o camasa sau orochie sau cel putin sa te legi cu un baticut rosu. De asemenea, este indicat ca masa de la bucatarie sa fie asternuta cu o fata de masa sau cu o musama în carouri rosii. Este foarteutil sa faci rost de o ceasca de culoare rosie, iar gospodinele sa-si cumpere cratite, tigai,ceainice etc. de aceasta culoare. Pe masa de lucru, la birou sau în camera noastra ar fi bine sa avem ceva de culoarea rosie: o mapa, niste flori, o pictura în armonie cu mediulînconjurator si atunci vom simti cum imediat ne revine buna dispozitie, ne calmam si necreste tonusul.
Efectul de însanatosire al culorii portocalii
Efectul înviorator al culorii rosii este completat de efectul de însanatosire a culorii portocalii, care este extrem de util în tratarea dereglarilor aparatului digestiv, a bolilor deinima, precum si a disfunctiilor sistemului endocrin. Oranjul are efecte asupra rinichilor si vezicii urinare. Purtarea hainelor de nuanta oranj în casa te ajuta sa scapi de tristete side spaime, previne caderile nervoase si ajuta la cresterea poftei de mincare, care disparede cele mai multe ori în perioada toamnei.
Culoarea verde este benefica pentru vedere
Culoarea verde este benefica pentru vedere, pentru sistemul nervos si epiderma. Verdeleeste un minunat vindecator, care ajuta organismul sa elimine toxinele si sa scape deconstipatie. Aceasta culoare mai este considerata culoarea recoltei, contribuind la bunacirculatie a limfei în organism, eliminarea sucului gastric si a transpiratiei. In acelasitimp, culoarea verde întareste sistemul nervos central, stimuleaza activitatea cerebrala, perceptia informatiilor si o gindire coerenta si precisa. Cind în camera exista obiecte deculoare verde deschis, atunci în dispozitia persoanelor aflate în acest loc se simte o notade veselie. Din toata gama de culori cea mai armonioasa este verdele, care contribuie lasolutionarea unor probleme destul de dificile. Totodata, actiunea sa favorabila marestefunctiile inimii si plaminilor. De aceea, oamenii se simt confortabil cind în încapereexista pete de culoare verde, chiar daca ele nu sint foarte mari sau foarte deschise -acestea oricum au efect odihnitor asupra ochiului.
Efectul curativ al culorii albastre
Extrem de puternic este efectul curativ al culorii albastre, care calmeaza stresul siemotiile, scade tensiunea arteriala, micsoreaza durerile în cazul sciaticii si al ulcerului lastomac. Daca un bolnav de pneumonie priveste îndelung un obiect de culoare albastra,atunci acesta se vindeca mult mai repede. Multa lume care sufera de insomnie nu stie cadaca citeste la o lampa cu abajur albastru somnul nu va întirzia sa apara. Efectul va fiacelasi daca în camera în care dormim punem pe perete un covor de culoare albastra sau2
 
 bleu. Trebuie sa facem în asa fel ca toamna la birou si acasa ochiul nostru sa se bucurede întreaga gama de culori. Veti vedea atunci ca melancolia de toamna va ramine doar ostare... poetica.
Un alt fel de cromoterapie
"Culoarea, aceasta fermecatoare insusire a tot ce ne inconjoara, poate aduce in sufletulnostru bucurie sau tristete, caldura sau raceala, agitatie sau liniste. Ea ne face sa nesimtim mai aproape sau mai departe de noi insine, iar de felul in care ne pricepem sa outilizam depinde, in mare masura, echilibrul nostru, linistea interioara proprie, bogatiatrairilor noastre afective dar si starea noastra fiziologica".Lasind la o parte culorile zugravite pe peretii camerelor, acestea avind si ele o foartemare importanta, dra Camelia Ene, specialista in cromoterapie, ne-a vorbit despreculorile florilor si cele din vestimentatie: "Atit florile, cit si hainele pe care le purtam, auculori care pot fi receptate de noi sau de altii de linga noi si ca un posibil mesaj purtator de semnificatii inteligibile. Numai ca, marea varietate de culori a naturii si a obiectelor de vestimentatie este vazuta, simtita si apoi codificata si decodificata intr-un anumit fel,in functie de experienta, gustul estetic si preferintele fiecaruia".Astfel, spune dra Ene, rosul florilor poate declansa efecte calorice, stimulindcomportamentul de lupta. Desi este o culoare foarte calda, rosul este un stimulator general: excita, irita, provoaca, mobilizeaza, incita la actiune. In acelasi timp, culoarearosie este si un foarte bun stimulator intelectual, insufletind, activind si facilitindasociatiile de idei. Privind rosul aprins al florilor ne creste presiunea sanguina si ni seactiveaza respiratia, avind senzatia de caldura.Florile albastre ofera liniste interioara si genereaza o placuta ambianta afectiva simeditativa. Indeamna la calm si reverie. In schimb, in exces, conduc la depresie, dindsenzatia de nostalgie.Verdele plantelor este relaxant si dadator de speranta, dind senzatia de prospetime sisentimentul nutritiei asigurate. Totodata, faciliteaza deconectarea nervoasa. In planfiziologic, scade presiunea sanguina si dilata vasele capilare. Florile galbene dausenzatia de caldura, intimitate, satisfactie, admiratie si inviorare. Pot fi un bun calmantal psihonevrozelor, sporind atentia si predispunind la comunicativitate.Dar si culorile hainelor pe care le imbracam pot avea efect asupra starii noastre desanatate. "Hainele albe au o nota de prospetime, pace si echilibru. Cele de culoare rosiesint benefice pentru persoanele cu tensiunea scazuta, lipsite de energie. Vesmintele deculoare albastra au efect linistitor, protector. Galbenul din vestimentatie are efect asupraficatului, stimulind functia hepatica. Este culoarea altruismului si detasarii de lucrurimateriale. Fiind situat la mijlocul spectrului, verdele este culoarea echilibrului, aarmoniei, hainele de culoare verde avind un efect minunat asupra echilibrului nostruinterior", spune dra Camelia Ene. Desigur ca toate aceste sugestii nu pot fi epuizate aici.3

Activity (65)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Simona Popa liked this
asper781 liked this
ionel26 liked this
osiris33ra liked this
Elena Irimia liked this
esteea liked this
web2ro liked this
Liu Ionescu liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->