Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
18Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Gregor Mendel

Gregor Mendel

Ratings:

1.0

(1)
|Views: 2,815|Likes:
Published by Avenger66
A short presentation about the man who discovered genetics.
A short presentation about the man who discovered genetics.

More info:

Published by: Avenger66 on Jan 31, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC or read online from Scribd
See more
See less

02/20/2013

 
Gregor Mendel
Gregor Mendel, călugar la manastirea din Brno siprofesor de stiinte naturale si matematica la liceuldin acelasi oras a studiat transmiterea caracterelorereditare de la organismele parentale la progeniturisi a stabilit o serie de legi, denumite Legile luiMendel.Observatiile sale au fost publicate in 1865 si 1866("Experiments on Plant Hybridization"), initial fiindfoarte controversate si au fost redescoperite sivalorificate in 1900, devenind o parte esentiala ageneticii clasice.Prima lege a lui Mendel (-1-)Aceasta lege a fost stabilita prin urmarirearezultatelor incrucisarii intre indivizi care diferaprintr-un singur caracter.Contine patru observatii majore:Diferite variante ale unei gene sunt responsabile devariatii ale caracterelor mostenite.Apare astfel conceptul de gene alele. Alelele suntversiuni diferite ale unei gene, care codifica acelasicaracter fenotipic.De exemplu, fiecare om are o gena care controleazaculoarea ochilor, dar exista variante ale acestei genece determina culori diferite ale ochiului, eg. albastru,verde, caprui, etc.
 
Pentru fiecare caracteristica, un organismmosteneste doua gene, cate una de la fiecare parinte.Fiecare gamet contine o alela astfel incat, inmomentul fecundarii, zigotul va avea pentru fiecarecaracter o alela de la mama si una de la tata.Prima lege a lui Mendel (-2-)Daca cele doua alele sunt diferite, doar una dintreacestea (alela dominanta) se va exprima si vadetermina aparitia unui carcter fenotipic.Astazi se stie ca fenomenul este de fapt mai complexsi exista abateri de la aceasta regula, cum ar fifenomenele de codominanta (in cazul grupelorsangvine) sau dominanta incompleta (in cazulplantei Mirabilis jalapa).Cele doua alele din genomul unei celule somaticesegrega in timpul producerii gametilor, fiecaregamet primind o singura alela a unei gene.A doua lege a lui MendelLegea segregarii independente a perechilor decaractere. Aceasta lege a fost elaborata in urmastudiului incrucisarii intre organisme diferite intreele prin doua cupluri de caractere (dihibridare).Se sustine faptul ca mostenirea unui caracter nuinfluenteaza mostenirea altui caracter, acesteatransmitandu-se independent.
 
Mendel a observat ca prin incrucisarea organismelordiferite printr-un singur caracter (monohibridare)rezulta intotdeauna un raport de 3:1 intrefenotipurile dominant si recesiv, in generatia doi, iarin cazul incrucisarii organismelor cu doua caracterediferite se obtine o segregare 9:3:3:1.In anul 1865, comunica rezultatele obtinute de el inurma experientelor de hibridare a diferitelor soiuride mazare. Gregor Mendel formuleaza acelesiconluzii generale ca si Ch.Naudin, insa in mod multmai clar, datorita unei metode noi de cercetare pecare o foloseste atat in organizarea si conducereaexperientelor, cat si in analiza, interpretarea sivalorificarea rezutatelor obisnuite. b7f21fbIn experientele sale, utilizeaza la incrucisare diferitesoiuri de mazare, deosebite intre ele printr-un nr.mic de carctere, ceea ce i-a permis sa urmareasca cumai multa exactitate comportamntul fiecaruicaracter in procesul de transmitere ereditara.Metoda de cercetare folosita de Gregor Mendel i-apermis sa scoata in evidenta unele aspecte statisticeimportante ale rezultatelor obtinute, sa intuiascalegitatiile transmiterii caracterelor si chiar saformuleze unele ipoteze cu privire la proceselecelulare care explica mecanismul transmiterii, cutoate ca in acea perioada cunostintele despre celulaerau neinsemnate.

Activity (18)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
nancy8013 liked this
Mihaela Stoian liked this
Carina Cosa liked this
Silaghi Diana liked this
Lika Dobos liked this
Stefan Moisii liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->