Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
42Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Kebaikan Keburukan Blog

Kebaikan Keburukan Blog

Ratings:

4.33

(1)
|Views: 8,795|Likes:
Published by lucky_suraya
all about blog
all about blog

More info:

Published by: lucky_suraya on Feb 01, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC or read online from Scribd
See more
See less

01/17/2013

 
Ada pembaca bertanya apa kebaikan dan keburukan blog. Blog berbeza dari website ataumana-mana laman web statik, kerana maklumat di dalam blog sentiasa di kemaskini. Ada beribu blog berbahasa Inggeris di luar sana dikemaskini 3-7 kali dalam sehari.Perkongsikan maklumat berguna adalah kebaikan blog yang paling ketara. Pengguna boleh membaca apa saja maklumat, kemudian boleh berinteraksi dengan orang di sebalik  blog yang memberikan maklumat tersebut melalui teks, imej,rakaman suara atau klipvideo. Kebaikan blog selain untuk memberi maklumat adalah:
Sebagai tempat perbincangan di ruang komen atau chat box dari pelbagai lokasi diseluruh dunia.
Melatih kemahiran menulis, walau dalam pelbagai bahasa.
Melatih kemahiran seni reka digital, terutama design blog, kod CSS atau ‘blogskin’.
Temmpat menyampaikan idea, gagasan atau tugasan, jika Anda seorang pensyarah, atau guru. Namun, blog mempunyai keburukan tersendiri. Baik atau buruk sesebuah blogsebenarnya bergantung pada orang yang mengendalikan blog tu, cemana orangnya,cemana attitudenya, perangainya dan kawalan emosinya.Jika baik, maka baiklah blog tu, jadi bermanfaat. Jika buruk orangnya, maka akanmenjadi buruklah blog tersebut di mata masyarakat. Kisah Raja Petra menjadi teladan.Keburukan blog yang utama adalah:
 
Menyampaikan maklumat palsu, fakta salah, juga yang berunsur fitnah.
Blog Di gunakan untuk memburukkan seseorang, misalnya tokoh politik danselebriti.
Menyebarkan SPAM, iaitu maklumat tidak berguna semata-mata mendapatuntung besar dari iklan di blog.
Sesiapa saja boleh menyamar ketika menjadi pengendali blog, walaupun tanpamemaparkan nama dan wajah sebenar.
Menyebarkan maklumat lucah, imej porno, fail-fail digital yang bersangkut-pautdengannya.
 
Pembaca Blog Perlu Bijak Menyaring Maklumat
Pelayar internet diseru agar lebih rasional menyaring maklumat yang terdapat pada blog bagi memastikan apa yang dibaca itu adalah benar.Menteri Besar, Dato' Abdul Ghani Othman, berkata ia perlu kerana pada masa ini terlalu banyak maklumat dalam blog yang belum pasti kesahihannya."Dengan agenda tersendiri, blog memaparkan maklumat yang kadangkala berbeza atautidak terdapat dalam media arus perdana."Namun kesahihannya sukar ditentukan kerana sesiapa sahaja boleh menulis di dalam blog, tanpa mengambilkira kelayakan dalam menyampaikan maklumat yang betul,"katanya pada majlis perasmian Sambutan Hari Telekomunikasi dan Informasi MasyarakatSedunia peringkat Negeri Johor di sini, hari ini.Pada masa yang sama, beliau juga merasmikan perpusatakaan negeri di PerbadananPerpustakaan Awam Johor.Jelasnya, oleh kerana kemungkinan maklumat dalam blog itu tidak berasas, tidak benar atau berunsur propaganda negatif adalah sangat tinggi, maka kebijaksanaan pembacadalam menilai kesahihan sumber tersebut adalah amat penting."Maklumat negatif atau yang berunsur fitnah wajar ditolak, manakala yang positif perludikongsi bersama untuk menjamin kesejahteraan."Ia adalah tanggungjawab bersama untuk memilih maklumat yang tepat dan sahih,"katanya.Turut hadir ialah Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Keusahawan dan Koperasi danPelajaran dan Pengajian Tinggi negeri, Datuk Maulizan Bujang; Pengerusi JawatankuasaPerdagangan Antarabangsa dan Industri, Tenaga, Air, Komunikasi dan Alam Sekitar negeri, Tan Kok Hong dan Speaker Dewan Undangan Negeri, Dato' Mohd Ali Hassan.

Activity (42)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Salmah Isa added this note
bagus.... utk bkongsi ilmu..
nuriman1231977g liked this
Madihah Yahaya liked this
selipar_jepu added this note
tq, kerana sudi berkongsi informasi
Rufaizira Mohd Rudi liked this
Fourzie Komichie liked this
praghaz liked this
Muhammad Anuar liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->