Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
P. 1
Teste Psihologie

Teste Psihologie

Ratings:

4.68

(1)
|Views: 15,948|Likes:
Published by ileana_77

More info:

Published by: ileana_77 on Feb 01, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC or read online from Scribd
See more
See less

12/11/2013

 
Test de psihologic de stabilire a gradului de independenţă
Manipulat sau manipulator? Iată o întrebare ce se pune cu necesitate în relaţiileinterpersonale: sursă de influenţă şi autoritate, imitator pasiv, receptor conformant şi supus demesaje, reguli şi norme, opozant activ (rezistent) la efortul de persuasiune. Suntem supuşi tottimpul, prin intermediul celor din jur (părinţi, educatori, şefi, lideri spirituali) unui proces deuniformizare. Aceasta se traduce prin cuvinte cum ar fi: socializare, învăţare de modele culturale,contagiune socială.Un posibil răspuns la presiunea socială poate fi însuşirea comportamentului conformist.Motivele acestei achiziţii sunt diverse: pentru a evita etichetările negative ale grupului, pentru ainterioriza valorile grupului de apartenenţă, pentru a ne identifica cu calităţile ce le apreciem la ceidin jur. Comportamentul conformist ne apără de conflicte şi agresiuni, ne oferă confort psihic, posibilităţi de manevră. Supunerea distructivă însă, suprimă individualitatea şi distruge suportul pozitiv al personalităţii. La celălalt pol, indivizii care exercită influenţă şi putere sunt adesea corupţide propria lor putere. Faptul de a avea putere (poziţie, post, cunoştinţe, bani) argumentează probabilutilizarea acesteia pentru a exercita influenţe, pentru a domina pe celălalt.Obţinând supunerea unii indivizi ajung uşor la un sentiment de stimă exagerată de sine; ladistanţarea afectivă şi socială de ceilalţi, la nevoia de a obţine ascultare, de a manevra pe cei din jur.Împotriva presiunii dominatoare: cum promovăm independenţa, cum ripostăm?Apărarea independenţei şi libertăţii de expresie poate fi susţinută printr-o stare emoţionalănegativă, prin restrângerea voluntară a posibilităţilor de a alege, prin cenzură personală, prinargumentarea dorinţei de a fi unic.Între dorinţa de a fi acceptat social şi aceea de a păstra independenţa şi autonomia alegeriiexistă o gamă de nuanţe. Este bine ca omul să ştie cât mai exact unde se află.Testul de mai jos are drept scop de a descoperi gradul de independenţă faţă de ceilalţi, înceea ce se face, se simte şi se gândeşte. Se vor face 10 afirmaţii faţă de care, gradat da la 1 la 5 se vamarca cea mai aproape de adevăr, ştiind că 1 înseamnă dezacordul, iar 5 acordul deplin cucomportamentul descris:1.Când mă îmbrac, iau în considerare prognoza meteo.1.2.3.4.5.2.Când nu doresc să particip la o reuniune, dar sunt invitat accept.1.2.3.4.5.3.Când nu mă simt bine şi cineva îmi spune că nu arăt prea grozav mă simt şi mai rău.1.2.3.4.5.4.Când partenerul(a) doreşte să meargă la film şi eu nu vreau, mă răzgândesc.1.2.3.4.5.5.Când la o masă nu doresc să consum un anume aliment, dar mi se oferă accept.1.2.3.4.5.6.Când cineva spune că îi place tunsoarea mea, încerc să mă tund la fel data viitoare.1.2.3.4.5.7.Când mi se spune că ar trebui să mai slăbesc, ţin seama de aceasta când mănânc.1.2.3.4.5.
1
 
8.Dacă un prieten insistă, reuşeşte să mă determine să joc ceva.1.2.3.4.5.9.Pot fi uşor convins să accept o întâlnire cu cineva de sex opus, chiar dacă nu am chef.1.2.3.4.5.10.Chiar dacă nu mi-e foame, pot fi convins să mănânc.1.2.3.4.5.
2
 
Test de adaptabilitate
(1 – deloc, 2 – puţin, 3 – mult, 4 – foarte mult)1.Cât de indispus sunteţi când cel aşteptat întârzie la întâlnire?1.2.3.4.2.Cât de supărat sunteţi când spectacolul la care aveaţi bilete s-a amânat?1.2.3.4.3.Cât de tare vă afectează plecarea cu două ore întârziere a maşinii (trenului, avionului) cucare veţi călători?1.2.3.4.4.În ce măsură vă necăjeşte faptul că un prieten invitat de dumneavoastră la masă nu maivine?1.2.3.4.5.Cât de dezamăgit sunteţi când aflaţi că licitaţia şa care voiaţi să participaţi s-a terminat?1.2.3.4.6.Cât de mult vă enervează faptul că autobuzul v-a scăpat în ultima clipă?1.2.3.4.7.Cât de mult vă supără că aţi rugat de dimineaţă pe cel(a) cu care locuiţi să facă ordine şi nu afăcut?1.2.3.4.
8.
Cât vă afectează că aţi primit de la spălătorie hainele altcuiva?1.2.3.4.9.Cât de mult vă afectează că maşina nu v-a fost bine reparată?1.2.3.4.10.Cât de tare vă necăjiţi că preţul unui obiect pe care doreaţi să îl cumpăraţi a crescut?1.2.3.4.11.Cât de mult vă indispune anularea unei mese (întâlniri prieteneşti) la care eraţi invitat şivoiaţi să mergeţi?1.2.3.4.12.Cât de supărat sunteţi că poştaşul nu v-a adus ziarul?1.2.3.4.
3

Activity (124)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Nadejda Ţaranu liked this
Lazar Eftinca liked this
Popescu Ana liked this
Nicoleta Denisa liked this
nelutza_pop liked this
Mircea Radu liked this
Steven Battle liked this
Ovidiu Motz liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->