Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
25Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
an Intelektual Kanak

an Intelektual Kanak

Ratings:

4.83

(1)
|Views: 2,046|Likes:
Published by nurkasihsirna

More info:

Published by: nurkasihsirna on Feb 02, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC or read online from Scribd
See more
See less

11/17/2012

 
Perkembangan Intelektual Kanak-Kanak
Perkembangan intelektual kanak-kanak merupakan paras pengetahuan dan keupayaan kanak-kanak menggunakanpengetahuan tersebut untuk memahami dunia di sekitar mereka. Menurut Jean Piaget, ketika ini kanak-kanak mengalamitahap perkembangan intelektual peringkat operasi konkrit iaitu mereka sudah mampu membentuk pemikiran logik yangterhad kepada objek maujud. Mereka mula memahami konsep pengekalan objek, iaitu bilangan, ruang atau isipadu objektidak berubah walaupun diubah bentuk, susunan atau bekas. Mereka juga boleh menerima pendapat orang lain mungkinberbeza daripada pendapat mereka, Antara ciri-ciri pemikiran dalam peringkat ini seperti berikut:
 
Kefahaman pembalikan atau reversibiliti, iaitu keupayaan memahami konsep pembalikan dari segi ruang, kuantiti,masa, sebab musabab dan isipadu. Misalnya, sekiranya air yang ditukarkan kepada bekas yang berlainan saiz ataubentuk tidak akan berubah isipadunya.Desentrasi, iaitu keupayaan menumpukan perhatian kepada lebih daripada satu aspek dan tidak terhad maklumatpersepsi sahaja.Keupayaan mengklasifikasi objek dengan mengambil kira dua kelas yang berbeza dan memilih kelas yang lebihtinggi sebagai merangkumi beberapa kelas yang lebih rendah.Keupayaan menyusun bjek dengan menumpukan kepada lebih daripada satu dimensi contohnya dari segi saiz,bentuk dan warna.Kefahaman konsep serasi, iaitu keupayaan mengatur objek mengikut turutan misalnya daripada pendek ke panjangdan sebaliknya.Berkebolehan membanding dan menyusun objek secara mental.Keupayaan beroperasi dan memanipulasi secara ruang, berkebolehan mengekal jarak, perhubungan jarak, masa dankelajuan. Kebolehan ini membantu kanak-kanak dalam membentuk peta mental yang tersusun yang mewakilipersekitaran biasa, dengan mengambil kira pelbagai sudut atau perspektif.Pada peringkat prasekolah, kanak-kanak dapat memberikan gambaran yang tepat tetapi tidak tersusun tentangpersekitaran biasa. Pada usia 6-7 tahun, mereka dapat membayangkan peta mental secara tersusun manakala kanak-
 
kanak yang berumur 9-10 tahun melukis peta mental yang lengkap yang mengandungi tanda peta dan jalan yangberhubungan.Perkembangan mental kanak-kanak berlaku secara dekalag horizontal, iaitu penguasaan konsep logikal meningkatmengikut turutan. Kefahaman mengenai pengekalan nombor akan berlaku sebelum pengekalan cecair. Seterusnyamereka menguasai konsep pengekalan kwasan atau ruang, dan akhirnya disudahi dengan pengekalan berat.Kanak-kanak yang didedahkan kepada komputer pada umur satu tahun berkebolehan menggunakan komputer tersebutsecara berkesan pada umur prasekolah dan menghasilkan program yang ringkas pada usia 8 tahun dan program yang lebihkompleks pada usia 12 tahun. Seterusnya mereka juga suka menggalakkan adiknya yang lain dalam permainan komputer.Persekitaran dan cara didikan daripada ibu bapa juga akan mempengaruhi tahap intektual kanak-kanak. Perhatiandaripada kedua-dua ibu bapa semasa bermain akan meningkatkan proses pembelajaran anak mereka.
Perkembangan Bahasa Kanak-Kanak
Bahasa merupakan satu bidang penting dalam perkembangan kanak-kanak. Melalui bahasa, kanak-kanak berkemahiranuntuk berkomunikasi dan berinteraksi dengan orang lain secara berkesan.Kebolehan bertutur dan menggunakan bahasa bukan sahaja dapat merapatkan hubungan kanak-kanak dengan oranglain tetapi kanak-kanak boleh membina konsep tentang alam dan manusia di sekelilingnya (Rice & Woodsmall, 1988).Terdapat 4 komponen dalam perkembangan bahasa kanak-kanak:
 
1.
 
Perkembangan Fonologikal : pemahaman dan pengeluaran bunyi bahasa pertuturan. Ciri-ciri :Memahami penekanan khas yang membezakan maksud perkataan ‘sebatang pensel’ dan ‘batang kayu’.
 
Penukaran penekanan apabila perkataan berubah daripada perbuatan kepada nama.
 
Memahami senikata lagu atau puisi.2.
 
Perkembangan Semantik : pemahaman makna perkataan dan kombinasi perkataan. Ciri-ciri :
 
Dapat menamakan objek atau kejadian dan mengkategorikan.
 
 
Perbendaharaan kata bertambah kepada 14000 perkataanMemahami cerita lisan atau yangdibaca dalam buku
 
Memahami dan menghafal senikata lagu atau puisi
 
Dapat mengubah suai senikata lagu atau puisi.3.
 
Perkembangan Tatabahasa : bentuk atau struktur bahasa Ciri-ciri :
 
Pada peringkat sekolah, kanak-kanak dapat membentuk cerita yang panjang (satu muka surat yang terdiridaripada sepuluh ayat) dan tepat mengenai sesuatu pengalaman atau peristiwa yang pernah dilalui olehmereka.
 
Pada hujung peringkat sekolah, mereka dapat mencipta seni kata lagu dan puisi serta menceritakan tentangperistiwa atau pengalaman secara kompleks dengan menambah ulasan, tafsiran atau pengajaran yangdidapati daripada peristiwa tersebut.4.
 
Perkembangan Pragmatik : gaya sesuatu perkataan digunakan dalam sesuatuperbualan, mengikut konteks dan budaya. Ciri-ciri:
 
Boleh menggunakan
speech registers
seperti ‘apa khabar’ atau ‘tumpang lalu’ secara berkesan.
 
Pandai mengubah topik perbualan atau perbincangan secara beransur-ansur mengikut keadaan.
 
Dapat bertanya balik apabila disoalkan.Dengan perkembangan ini, mereka mula mampu untuk mengendalikan dunia secara simbolik dengan menggunakan bahasayang mudah seperti tanda-tanda, lambang, objek dan perkataan.
 
PERKEMBANGAN SOSIAL

Activity (25)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Mohd Fazriey Samsul added this note
good idea
Zuriyani Hussin liked this
Fara Faizal liked this
Katiri Sahirin Haimin liked this
matderaman liked this
norlelaabu7320 liked this
nachit71 liked this
zanarul liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->