Welcome to Scribd, the world's digital library. Read, publish, and share books and documents. See more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
2Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
A fejes saláta termesztése.doc

A fejes saláta termesztése.doc

Ratings: (0)|Views: 25|Likes:
Published by Razide

More info:

Published by: Razide on Dec 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/27/2013

pdf

text

original

 
A fejes saláta termesztése
Bár a fejes saláta hazai fogyasztása erősen idényjellegű, várható, hogy a jövőben más - fejlettországokhoz hasonlóan - egyenletesebbé válik, növekedni fog a nyári és a téli kereslet, ígyazokat a termesztési technológiákat, amelyek jelenleg csekély jelentőséggel bírnak, azelkövetkeévekben várhatóan több árutermelő üzem bevezeti. Az ültetés, ill. a vetésidőpontjától függően a következő salátatermesztési módokat különböztetjük meg:Szabadföldi termesztés:- síkfóliás (váznélküli fóliás) termesztés,- korai termesztés,- nyári termesztés,- őszi termesztés,- áttelelő termesztés.Hajtatás:- téli hajtatás (erősen fűtött),- tavaszi hajtatás (enyhén fűtött),- tavaszi hajtatás (fűtés nélkül),- őszi hajtatás.
Szabadföldi termesztés
Termőfelülete kicsi, mindössze 200-250 ha becsülhető, a fejes saláta termesztéséről pontosadatok, statisztikai nyilvántartás hiánya miatt nincsenek.Rossz és körülményes szállíthatósága miatt szabadföldi termesztése a piacok közelében,nagyvárosok környékén alakult ki.Főleg az ország középső megyéiben, Bács-Kiskun, Csongrád és Pest megyékben termesztik.Tekintettel arra, hogy a talajokkal szemben nem támaszt speciális igényeket, termőkörzeteinem korlátozódnak egy-egy talajtípusra.
1.1.Helye a vetésforgóban, a növényváltás jelentősége
A kifejezetten salátatermesztésre specializálódott üzemeket nem számítva,
a fejes salátátelőnövényként vagy másodnövényként termesztik.
Ezért a vetésforgókban, mint főnövényáltalában nem szerepel. Köztestermesztése csak saját ellátásra termelő kisgazdaságokbanlehetséges, árutermelő kis- és nagyüzemekben a nehezen gépesíthető, sok zi munkátigénylő ültetetési mód nem gazdaságos.
1
 
Az ültes és a szes idején jelentkező nagy kézimunkaeigénye miatt csak kézimunkaerővel jól ellátott kertészeti üzemekben, zöldséges vetésforgóban, ritkán kombináltszántóföldi vetésforgóban termesztik. Tekintettel arra, hogy szervestrágyázást nem igényel,ezért a vetésforgókban a trágyás szakasztól távolabb is elhelyezhető, és a szerves trágyamennyiségét és a szervestrágyázás idejét többnyire a főnövény igénye alapján döntjük el.
Előnövényként kora tavasszal ültetik, utána főnövényként a következő zöldségfélék termeszthetők:
- kései káposztafélék, paprika, paradicsom,csemegekukorica,tojásgyümölcs,- másodvetésű gyökérzöldségfélék (pl. cékla, petrezselyem, sárgarépa, hónapos retek, ősziretek, téli retek),- bab,főzőtök, sütőtök, patisszon, cukkini, sárgadinnye, görögdinnye, őszi fokhagyma,áttelelőhagyma,zeller, uborka.Másodnövényként valamennyi korán lekerülő növény után termeszthető, amelyet követően atalaj-előkészítés augusztus elejéig, legsőbb augusztus közepéig elkészíthető. Ezek azöldségfélék a következők:- borsó, korai káposztafélék,- korai gyökérzöldségfélék (hónapos retek, sárgarépa, petrezselyem, cékla),- korai csemegekukorica,zöldhagyma és főzőhagyma, dughagyma, áttelelő hagyma, spenót, bab, uborka, cukkini, korai burgonya.
Különösebben nem érzékeny a monokultúrás jellegű termesztésre,
vannak olyansalátatermesztésre specializálódott üzemek, ahol évente egymás után háromszor is salátáttermesztenek ugyanazon a helyen. A vényváltást többnyire s üzemszervezési ésgazdaságossági szempontok indokolják.
1.2.Talajiny és panyagels
A fejes saláta termesztése nem korlátozódik néhány talajtípusra, a szikeseket és a szikesedésrehajlamos talajokat leszámítva mindenütt erednyesen termeszthe, ha a teletettalajműveléssel, szerkezet és - trágyázással - tápanyagellátás szempontjából száraalkalmassá teszik. A korai termesztés szára kifejezetten előnyösek a laza, gyorsanmelegedő homok- és vályogos homoktalajok. Nyári termesztésnél nagyobb jelentősége van atalaj jó vízgazdálkodásának, bár öntözött körülmények között ez is másodlagos szemponttáválik. A terület kiválasztásakor legyünk tekintettel az esetleges gyomirtószer-maradványokrais, különösen gabonafélék után áll fenn ennek a veszélye.A tavaszi vetésű, illetve ültetésű saláta alá a tápanyagok jelentős részét már ősszel a talajbadolgozzuk. Szervestrágyázásra rendszerint akkor kerül sor, ha azt a főnövény igényli, vagyvalamilyen súlyos talajhiba azt szükségessé teszi. Ilyen kivételes esetnek számít a rendkívülgyenge minőségű, humuszban szegény homoktalaj, vagy a nagyon kötött, cserepesedésre
2
 
hajlamos telet. A trágyákat talajvizsgálatok alapn adjuk, az ún. ammon-laktátostápanyagmeghatározást, amelyet a szántóföldi növényeknél is alkalmazunk, atalajokat tápanyagtartalmuk alapján öt csoportra osztja:- igen gyenge tápanyag-ellátottság,- gyenge tápanyag-ellátottság,- közepes tápanyag-ellátottság,- jó tápanyag-ellátottság,- igen jó tápanyag-ellátottság.A trágyázással a és az igen ellátottsági szintet kell kialakítani, ennek megfelelőmennyiségű műtrágyát kell kijuttatni. A műtrágyák, de a szerves trágyák hasznosulása istalajtípusonként eltérő. Ezért a kertészeti termesztésnél számításba jöhető talajokat négyterhelyi csoportba sorolták és az egyes tápanyag-ellátottsági szinteken kijuttatandótrágyaadagot ennek megfelelően módosították. Az egyes terhelyekhez besorolttalajtípusok a következők:I. Termőhely. Csernozjom talajok:- csernozjom barna erdőtalajok - erdőmaradványos csernozjom- kilúgozott csernozjom- mészlepedékes csernozjom- csernozjom réti talaj- réti csernozjom- terasz csernozjom- humuszkarbonát talaj.II. Termőhely. Barna erdőtalajok:- agyagbemosódásos barna erdőtalaj- Ramann-féle barna erdőtalaj- karbonátmaradványos barna erdőtalaj- lejtőhordalék talaj.III. Termőhely. Kötött réti talajok ésglejes erdőtalajok:- réti talajok 
3

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->